Salut demana espaiar fins als 42 dies la segona dosi de la vacuna de Pfizer
14 d'abril de 2021 a les 13:24La consellera de Salut, Alba Vergés, considera imprescindible espaiar en el temps la segona dosi de la vacuna de Pfizer, com a estratègia per “guanyar temps i poder vacunar quanta més gent en el menor temps possible”.
La consellera de Salut trasllada avui aquesta proposta i el seu debat al Consejo Interterritorial, concretada en espaiar la segona dosi de Pfizer dels 21 dies fins als 42, per "protegir així més gent més vulnerable i basant-se en l’evidència científica", en tant que l’eficàcia d’aquesta primera dosi de la vacuna està plenament contrastada i demostrada.
De fet, Alba Vergés emfatitza que “necessitem que aquesta evidència es pugui traslladar també en decisions” i espera que “malgrat la poca agilitat de l’Estat espanyol amb altres decisions, aquesta vegada no pot fallar”. D’aquesta manera, la titular de Salut ha criticat els canvis de criteri en la vacunació amb AstraZeneca o els que considera pals a les rodes en autoritzar test d’antigens a les farmàcies.
Vergés ha recordat que països com Canadà, el Regne Unit i ara França i Itàlia ja han aprovat aquest espaiament, que “permetria vacunar més ràpid sense desprotegir la població”. La consellera inisteix que “no podem perdre temps, perquè la Covid no dona treva” i assegura que espaiar la segona dosi de Pfizer permetria activar l’administració en la franja dels 69 a 79 anys i “immunitzar més població”.
Vacunació segura
Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, indica que, amb una estimació d’efectivitat de la vacuna del 70% i una incidència de la infecció similar a la d’ara a Catalunya, els beneficis potencials de la vacunació són “infinitament superiors als possibles efectes adversos en totes les franges d’edat en un període de 16 setmanes”. Argimon insisteix que “per cada 1.550 persones vacunades d’entre 60 i 69 anys, evitem un ingrés a l’UCI”. El nombre de persones a vacunar per evitar ingressos incrementa a mesura que les persones són més joves perquè el risc de malaltia greu és menor. A banda, argumenta Argimon, les vacunes també són segures i eficaces a nivell col·lectiu: “Hem de tenir en compte el potencial efecte de barrera quan vacunem moltes persones cercant la immunitat de grup necessària”.