Salut fa públic el Pla de control de la transmissió de la COVID-19 a Catalunya
29 de juliol de 2020 a les 9:22El Departament de Salut ha fet públic el Pla de control de la transmissió de la COVID-19 a Catalunya, un full de ruta que té com a objectiu principal disminuir la transmissió del virus i trencar les cadenes de contagi.
El pla parteix d’un context en què, a causa de la inexistència de vacuna o tractaments farmacològics eficaços a nivell poblacional, cal establir una estratègia de control de la transmissió d’aproximadament 2 anys si continua la pandèmia global. El pla també vetlla per garantir un equilibri entre el control de la corba epidèmica i la vitalitat del país.
El pla es basa en la mesura de 10 indicadors principals que permeten una fotografia acurada de la realitat epidèmica a Catalunya. N’hi ha de tres tipus: de vigilància epidemiològica (com la incidència acumulada a 7 i 14 dies per 100.000 habitants, la taxa de reproducció efectiva o la tendència del risc de rebrot); de diagnòstic i seguiment de contagis (com la taxa de PCR realitzades o el número de contactes identificats per cada nou cas); i de pressió assistencial (com els casos atesos a l’atenció primària, el ritme d’hospitalitzacions i d’ingressos a UCI’s).
Així, es defineixen 5 nivells de control epidemiològic que abracen les diferents realitats de l’impacte de la pandèmia per la COVID-19 a Catalunya:
Nivell 0 (color verd): sense casos durant almenys 14 dies.
Nivell 1 (color blanc): casos esporàdics vinculats a casos importats.
Nivell 2 (color groc): brots controlats o casos esporàdics limitats
Nivell 3 (color carbassa): brots complexes o transmissió comunitària sense impacte assistencial hospitalari rellevant
Nivell 4 (color vermell): transmissió comunitària no controlada amb impacte assistencial rellevant
Nivell 5 (nivell negre): transmissió comunitària no controlada amb risc de superació de capacitats assistencials instal·lades.
La progressió entre els nivells de control ve determinada per l’impacte de la pandèmia en els àmbits de vigilància epidemiològica i de repercussió assistencial.
El pla compta amb un conjunt d’instruments, que van des de la promoció de mesures de protecció individual i col·lectives de convivència que redueixen la interacció social per frenar els contagis, fins a l’increment de la capacitat assistencial. En aquest darrer sentit, el pla de contingència del Servei Català de la Salut (CatSalut) inclou 930 llits de crítics basals en el sistema públic amb capacitat per ampliar-se fins a 2.023 llits en cas de requerir-se o 720 respiradors invasius de reserva estratègica.
En l’àmbit de la protecció dels professionals dels àmbits de salut i social, es disposa ja d‘un estoc estable de seguretat de material de protecció individual (EPI) per 4 mesos, amb 38 milions de mascaretes quirúrgiques, 7 de mascaretes FFP2/FFP3, 6,4 milions de bates i 60 milions de guants.
A tots els nivells, però, cal garantir l’aplicació de mesures elementals com la distància física, l’ús de la mascareta, la higiene de mans, evitar aglomeracions i reduir les interaccions fora del nucli de convivents.