Salut Mental Catalunya reclama suport al teixit associatiu i coordinació per crear polítiques públiques de salut mental integrades
22 d'octubre de 2020 a les 9:22Salut Mental Catalunya (SMC) reclama una aposta en recursos comunitaris que inclogui el suport i el reconeixement al teixit associatiu i demana coordinació dels diferents departaments per crear polítiques públiques de salut mental integrades per cobrir tots els àmbits de la persona.
Audios
22-10-2020 Xavier Trabado
Salut Mental Catalunya, en el marc d'una taula rodona celebrada amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental amb el lema Salut mental per a tothom: Major inversió, major accés. Per a qualsevol persona, en qualsevol lloc, demana als responsables de Salut i Afers Socials quins plans d'actuació immediata, i en un futur, tenen previstos en matèria de salut mental per pal·liar els efectes que la pandèmia està tenint i tindrà per a la ciutadania.
Xavier Trabado, membre de la junta de la Federació Salut Mental Catalunya i de la Taula del Tercer Sector, ha recordat que "tal com exposa l'OMS, vivim en una societat que cada dia pressiona més als nostres ciutadans des del punt de vista de l'equilibri psicològic, i es calcula que al 2030 els problemes de salut mental seran la primera causa de discapacitat". Actualment, a l'Estat espanyol, hi ha 10 suïcidis diaris, la majoria derivats de trastorns mentals, i 2 milions de joves entre els 15 i el 29 anys presenten símptomes de trastorn mental. Un panorama més que preocupant i que es veu agreujat pels efectes de la pandèmia de la Covid-19.
Trabado alerta que, tal com ja es va veure amb la crisi del 2008, "la crisi econòmica i l'atur es tradueix en més quadres de depressió i més temptatives de suïcidi, i per tant caldrà estar preparats, més tenint en compte la fragilitat de l’atenció a la salut mental, un sector molt poc reconegut i que requereix un abordatge immediat i des de tots els departaments que no s'ha produït en l'actual legislatura".
Xavier Trabado ha insistit en que "la cartera de serveis socials en salut mental està molt lluny del que necessiten les persones i, tot i que s’estan produint avanços molt petits des de fa anys, no són suficients". Trabado demana als departaments d’Afers Socials i de Salut, "un creixement decidit en l'àmbit dels serveis especialitzats, abordar amb valentia la reconversió de la llarga estada i un recolzament total a la feina que es fa des del moviment associatiu, que desenvolupa una gran labor sempre pendents de si rebran o no subvencions".
Trabado també s’ha referit al pla europeu Next Generation EU, que posa a disposició de l’Estat espanyol 140.000 milions d’euros del fons de recuperació, i ha demanat al Departament de Salut i a la Secretaria d’ Afers Socials i Famílies que treballin conjuntament amb les entitats de salut mental per aprofitar aquests recursos europeus i generar un projecte de millora de l’atenció a les persones.