Salvador Cristau ja és oficialment el bisbe de Terrassa
8 de febrer de 2022 a les 14:08Mons. Salvador Cristau ha pres possessió del càrrec de bisbe de la diòcesi de Terrassa, prenent el relleu de Josep Àngel Saiz que ha estat nomenat arquebisbe de Sevilla. Cristau destaca com objectius del seu ministeri l'evangelització i caminar junts.
Mon. Salvador Cristau Coll, que era bisbe auxiliar de Terrassa des de 2010, esdevé així el segon bisbe de la diòcesi vallessana des de la divisió de la diòcesi de Barcelona en les de Terrassa, Sant Feliu de Llobregat i l’arxidiòcesi de Barcelona al 2004 i tot i que la pressa de possessió va ser aquest 5 de febrer el seu nomenament va ser el 3 de desembre de 2021 pel papa Francesc.
En la seva primera homilia a la basílica del Sant Esperit egarenca, el nou bisbe de Terrassa va assenyalar dos objectius principals per al seu ministeri: “l’evangelització i caminar junts sinodalment”. Cristau va demanar la col·laboració i l’ajut de tots els diocesans per assolir aquests objectius i els va demanar “ que preguessin pel seu nou pastor”.
L’acte va comptar amb la participació de 20 prelats entre cardenals, arquebisbes i bisbes, entre ells Mons. Joan Josep Omella, cardenal arquebisbe de Barcelona i Mons. Josep Àngel Saiz Meneses, arquebisbe de Sevilla i primer bisbe de Terrassa, més els abats de Montserrat i Poblet, 110 preveres i 20 diaques, els seminaristes de la diòcesi, 60 religiosos representants de les comunitats presents a la diòcesi, i més de 300 feligresos en representació de les parròquies, arxiprestats, moviments, confraries i institucions eclesials.
Retransmissió del bisbat de Terrassa de la missa amb què Salvador Cristau ha pres càrrec
La diòcesi de Terrassa
El territori diocesà de Terrassa ocupa la major part de les comarques del Vallès Oriental i el Vallès Occidental i forma part de la Província Eclesiàstica de Barcelona juntament amb l’arxidiòcesi de Barcelona i la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat. La patrona de la diòcesi és la Mare de Déu de la Salut, proclamada com a tal l’11 de maig de 2008 a Sabadell, i la seva festa diocesana es celebra el 19 d’octubre.
La diòcesi de Terrassa, a la qual pertany Cerdanyola i la resta de l’arxiprestat de Montcada, té més d’un milió d’habitants i 121 parròquies. La seva catedral és la basílica del Sant Esperit de Terrassa.
En el territori que actualment forma part de la diòcesi de Terrassa va existir a l’antiguitat la diòcesi d’Ègara, erigida a meitat del segle V com a desmembració de part del territori de la diòcesi de Barcelona, essent el seu primer bisbe Ireneu, i que subsistí fins després de l’arribada dels sarraïns, a començaments del segle VIII. El territori que ocupava aquella diòcesi és imprecís, tot i que abarcava bona part del que actualment són les comarques del Vallès Oriental i Occidental, i s’endinsava en part del territori de les comarques del Baix Llobregat, l’Anoia i l’Alt Penedès.
El conjunt monumental de les Esglésies de Sant Pere a Terrassa conté els vestigis més importants d’aquella època. Està format per l’església de Santa Maria, que fou la Catedral de la diòcesi, l’església de Sant Miquel, que serví com a Martyrium, i l’església de Sant Pere, que servia com a parròquia, edificis reconstruïts posteriorment a aquella època i que actualment són objecte d’una acurada restauració.