Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Salvador Mañosa i Afocer, Cerdanyolenc i Entitat de l'Any 2003
Salvador Mañosa i Afocer, Cerdanyolenc i Entitat de l'Any 2003

Salvador Mañosa i Afocer, Cerdanyolenc i Entitat de l'Any 2003

7 de novembre de 2003 a les 0:00

L’escultor i impulsor del col.lectiu d’afectats per l’asbestosi Salvador Mañosa és el Cerdanyolenc de l’Any 2003, els guardons atorgats pels mitjans de comunicació locals i la Comissió de Festes de Sant Martí que obrien ahir la XXVI Festa de Tardor. La nova entitat cerdanyolenca de l’any és l’Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet (Afocer).

El jurat del premi remarca que els altres ciutadans i entitats premiades no són simples finalistes, sinó persones i col.lectius especialment reconeguts per la seva vàlua i tasca en benefici de la ciutat. Enguany aquests reconeixements han estat per a María José Garrido, voluntària, i Ángel Martínez, promotor de concerts; i per a l’Associació Amics del Blues i la Plataforma Aturem la Guerra.

Mañosa destacava en els seus agraïments la tasca de moltes persones que l’acompanyen en l’impuls de l’associació d’afectats per l’asbestosi, “una pedra que hem llençat i que poc a poc va sent un roc que va amunt i amb força”, assegura. María José Garrido explicava que la recompensa per als voluntaris ve en el “dia a dia de realitzar una tasca satisfactòria”, mentre Ángel Martínez reclamava al govern municipal una nova política d’oci jove i recordava que la cultura “no és només el que està escrit” i que la música té un paper cultural imprescindible.

El president de l’Afocer, Jaume Badia, considerava el premi con el reconeixement a la llarga trajectòria de l’entitat que ha passejat el nom de Cerdanyola amb prestigi per tot el món. L’associació Amics del Blues va recollir el seu guardó com un reconeixement a tots els equips organitzatius que ha tingut el festival i que l’han convertit en “un referent cultural” per a la ciutat, mentre la Plataforma Aturem la Guerra destacava que les ocupacions d’Iraq i Palestina “segueixen castigant la població civil, uns pobles que ja han patit molt” i mantenia la denúncia contra el govern espanyol que “augmenta la despesa militar en detriment d’altres necessitats reals” després que hi hagués una mobilització “provocada per la indignació”.

En el decurs de la primera vetllada de Sant Martí també es va lliurar el primer Premi Especial Sant Martí que va recaure en un emocionat Gabriel Escursell que recordava el seu paper de cronista gràfic de la ciutat durant moltes dècades i que lloava l’elaboració del llibre L’Abans que s’havia presentat prèviament.

La presentació del llibre va comptar amb la presència d’Antonio Olea, el seu autor, que ha comptat amb la col.laboració de més de 180 persones de la ciutat que han cedit més de 2.000 fotografies i els seus testimonis. Olea indica que L’Abans, publicat primer per fascicles i ara en edició completa, ha tingut com fil conductor les festes de la ciutat per aconseguir així parlar del pas de la Cerdanyola rural a la ciutat industrial. Segons l’autor, el llibre, del que s’han venut 1.310 col.leccions per fascicles, permet fer un viatge virtual al passat i és una bona eina “per retrobar les arrels de Cerdanyola”.

En aquest sentit es manifesten els responsables municipals. La regidora de Cultura, Consol Pla, indica que L'Abans permet recuperar la nostra història amb la col.laboració de moltes famílies que han volgut compartir la seva vida familiar i personal. L’alcalde de Cerdanyola, Toni Morral, assegura que aquest llibre serveis per recuperar la identitat i recorda que “estimar la teva població ajuda a integrar als nous veïns”, ja siguin els que van arribar als anys 60 de la resta de l’Estat o als que arriben ara d’altres països.