Sampedro: 'la ciència ha de substituir els diners com a nou referent de la societat'
8 de novembre de 2011 a les 0:00L'economista i escriptor José Luis Sampedro aposta per la substitució dels diners per la ciència com a nou referent en l'organització de la nostra societat i prenent com a referent la transformació que va suposar el Renaixement de l'Europa del 1.500. El pensador es mostra esperançat en les perspectives de futur que ofereixen les noves tecnologies.
José Luís Sampedro ha impartit la lliçó magistral d'inauguració de curs de la Facultat d'Economia i Empresa de la UAB, que va tenir lloc el 3 de novembre passat. Sampedro creu que la ciència i la tecnologia poden fer superar l'etapa de decadència de les darreres dècades, tot superant l'actual situació de crisi amb una aposta per la raó per sobre dels mercats.
Sampedro, catedràtic d'estructura econòmica a la Universidad Complutense de Madrid i professor invitat a la UAB als primers anys de la Facultat d'econòmiques entre 1971 i 1975, destaca que la crisi ens permet abordar un segon Renaixement a Europa que ha de suposar una renovació profunda però mantenint la nostra essència.
José Luis Sampedro fa una dura crítica de l'actual situació política en la que es viu, afirma, una falsedat de la democràcia, ja que els governs actuen "contra el poble per defensar els interessos dels financers".
Segons l'economista, els dirigents polítics parlen de desenvolupament sostenible quan les seves actuacions impulsen un desenvolupament "categòricament insostenible". Sampedro destaca que la crisi suposa perills i oportunitats i, entre els perills, destaca que anem "a la barbàrie, a la destrucció dels valors bàsics de la nostra civilització".
No obstant això, l'escriptor i economista creu que la crisi també ofereix oportunitats com fer un Renaixement en què les noves tecnologies i coneixements facin el paper que va tenir la impremta al 1.500 per difondre nous coneixements i generar un pensament més lliure. José Luis Sampedro creu que la informàtica ens dóna les oportunitats de transformació que va suposar el llibre i aposta perquè la ciència ens permeti avançar sense sotmetre's als criteris dels mercats.
Per a Sampedro, tota cultura té un referent bàsic que a la Grècia clàssica era l'home, a l'Edat Mitjana, Déu, i al Renaixement va tornar a l'humanisme. L'economista creu que actualment aquest referent són els diners i per això "en aquests temps de crisi prevalen sobre els interessos de la gent". Sampedro, però, creu que la ciència podria ser aquest nou referent que organitzi la societat.
Sampedro, un dels grans pensadors de l'actualitat
El pensament de Sampedro destaca pel seu compromís i la seva crítica al capitalisme i al neoliberalisme. És autor d'obres com Conciencia del subdesarrollo (1973), El mercado y la globalización (2002) o Economia humanista. Algo más que cifras (2009). Recentment, ha prologat la traducció castellana del best seller anticapitalista Indigneu-vos!, de Stéphane Hessel.
Pel que fa a l'obra literària, Sampedro ha conreat especialment el terreny de la novel·la. Ha escrit, entre d'altres, El río que nos lleva (1961), Octubre, octubre (1981), La sonrisa etrusca (1985) o El amante lesbiano (2000). Ha publicat també algunes recopilacions de contes, obres de teatre, poesia i el llibre de memòries Escribir es vivir (2005).