Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Sant Iscle torna a viure la festa de germanor de l'Aplec aquest diumenge
Sant Iscle torna a viure la festa de germanor de l'Aplec aquest diumenge

Sant Iscle torna a viure la festa de germanor de l'Aplec aquest diumenge

14 de novembre de 2002 a les 0:00

L'Aplec de Sant Iscle tornarà a celebrar-se diumenge complint amb la tradició a la nostra ciutat. El repartiment de pans beneïts, el dinar de germanor, la ballada de sardanes o el concurs fotogràfic faran una festa religiosa, cultural i cívica de la jornada al voltant de l'església de Sant Iscle i Santa Victòria de Les Feixes.

L'onomàstica de Sant Iscle i Santa Victòria es celebra el 17 de novembre, però la tradició ajorna la celebració de l'aplec a Collserola fins el tercer diumenge de novembre. Els actes es realitzen al voltant de l'església dedicada als màrtirs sevillans del segle IV. El temple és un dels indrets de la ciutat que formen part de la xarxa del museu de Cerdanyola després d'haver estat restaurat a partir de la celebració del mil.lenari de Sant Iscle, en 1992. L'església museïtzada es podrà visitar d'11 del matí a 14 hores de la tarda.

La moixiganga de la colla de gitanes i antics dansaires de Cerdanyola obrirà els actes de celebració de l'Aplec que comptarà amb l'ofici de la missa pel Rector de Sant Martí, Josep Rosell, el repartiment de pans beneïts -la tradició diu que s'han de guardar per a evitar robatoris-, la ballada de sardanes amb la cobla Sabadell, i el concurs de fotografia que des de fa 27 anys organitza l'Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet (Afocer) i que puntua per a les distincions de la Federació Catalana de Fotografia i que té una dotació econòmica de 250 € pel seu Premi d'Honor.

Per a facilitar l'accés a l'església de Sant Iscle i Santa Victòria es posa en marxa fins a les 17 hores un servei de microbús per a pujar a Collserola. L'accés i l'estada a l'explanada de Sant Iscle compten amb una sèrie de limitacions per protegir el medi ambient del Parc de Collserola. Així, no es deixa acampar ni fer foc fora del recinte de l'església.

Els responsables del Servei Municipal de Patrimoni destaquen que l'església de Sant Iscle i Santa Victòria és l'únic edifici religiós d'estil romànic que té Cerdanyola. Sant Iscle i Santa Victòria eren dos germans que van ser martiritzats a Córdoba al segle IV als que es van dedicar moltes esglésies a Catalunya a l'edat mitjana. L'església va ser durant tota l'edat mitjana una parròquia pobra en recursos, però a partir de la segona meitat del segle XV va creixer en importància fins entrar en decadència i passar a dependre de la parròquia de Sant Martí.