Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Santiago Aparicio, propietari d'El Viejo Roble, Avi del Gremi d'Hostaleria 2007
Santiago Aparicio, propietari d'El Viejo Roble, Avi del Gremi d'Hostaleria 2007

Santiago Aparicio, propietari d'El Viejo Roble, Avi del Gremi d'Hostaleria 2007

2 de novembre de 2007 a les 0:00

Santiago Aparicio, propietari dels restaurants El Viejo Roble i can Biel, ha estat distingit com a avi 2007 pel Gremi d'Hostaleria del Vallès Occidental i el Barcelonès. La proclamació formal es va dur a terme en el marc del sopar de Santa Marta, patrona de l'hostaleria. La festa, convocada per la FIHR, Federació Intercomarcal d'Hostaleria i Restauració, aplegà a representants de tots els gremis hostalers de la província de Barcelona, excepció feta de la ciutat comtal.

El president de la FIHR, Federació Intercomarcal d'Hostaleria i Restauració, i alhora del Gremi d'Hostaleria del Vallès Occidental i el Barcelonès, el cerdanyolenc Enric Gené, va agrair a tots els avis i àvies el seu treball i va renmarcar que la seva és una tasca que ha permès que l'hostaleria sigui actualment un dels pilars fonamentals de l'economia del país. Gené indica que, com en el cas de Santiago Aparicio, els hostalers ajuden a "fer ciutat", creant un teixit econòmic dinàmic necessari per a fer prosperar, de retruc, el país.

El Viejo Roble, tota una institució

Santiago Aparicio Paricio té actualment 65 anys. Des del 1960 es dedica professionalment a l’hostaleria. Va començar fregant plats a Casa Fausto, a Barcelona, per ben aviat fer-se cuiner. Una feina que encara desenvolupa avui en dia, al resturant El Viejo Roble i a la masia Can Biel. Es forma professionalment en una quinzena de restaurants de costa i de muntanya, seguint l’estacionalitat de la feina. 

Casat amb Gloria Martínez Vizcaino, amb qui té 4 fills: el Cesar, la Gloria, el Santiago i l’Alejandro. La Gloria és la seva companya i còmplice en el món de l’hostaleria ja que, segons remarquen des del Gremi, "fan equip, com tantes i tantes famílies dedicades a l’hostaleria: el Santiago als fogons i la Gloria dedicant-se a l’atenció al públic, amb un innegable do de gents". A més , els fills s’han anat incorporant al negoci familiar.

La història del Santiago i la Gloria, com a matrimoni hostaler a Cerdanyola del Vallès, s’inicia l’any 1970, quan lloguen el primer bar que després convertiran en restaurant. L’any 1972 funden el restaurant Tropecién. Passen 10 anys i en Santiago és cridat a fer de cuiner al restaurant El Viejo Roble. Junt amb un maître remuntaran el restaurant i ben aviat se’n farà únic propietari. L’ha fet créixer fins esdevenir actualment un dels puntals de l’hostaleria de la ciutat i la comarca del Vallès Occidental. L’esperit emprenedor d’en Santiago i la Glòria els durà, l’any 1998, a muntar la masia de Can Biel, ubicada ben a prop de Cardedeu.

Des del Gremi manifesten que la cuina d’en Santiago podria anomenar-se com “internacional”, fruit dels coneixements que ha anat adquirint allà on ha treballat. La cuina catalana i la francesa hi són ben presents, tot i que Aparicio confessa que la cuina "és un art que permet aprendre i crear cada dia".  La seva especialitat, afirma, és tot el que cuina i manifesta que la feina dels professional és "fer-ho tot bo". Així i tot, tria els arrossos i les salses com a plats estrelles que qui vulgui conèixer-lo com a cuiner ha de tastar. Tot i que manifesta, orgullós, que la dedicació i la cura amb la feina és molt important.