S'aprova el destí de l'edificabilitat reduïda a la Plana del Castell
16 de novembre de 2004 a les 0:00L’aprovació dels convenis urbanístics amb l’Institut Català del Sòl (INCASOL) i els Ajuntaments del Prat de Llobregat i L’Hospitalet de Llobregat ahir al Ple Municipal de Cerdanyola va suposar un avanç del debat sobre la planificació global de la Plana del Castell -Centre Direccional-. Els convenis -aprovats amb els vots del tripartit del govern, l’abstenció de socialistes i el vot en contra de PP o PAS- suposen el trasllat de l’edificabilitat que s’ha reduït amb la nova planificació del Centre Direccional respecte la del passat mandat a d’altres indrets del municipi de Cerdanyola i al Prat i L’Hospitalet.
Des del govern municipal afirmen que el conveni suposa un guany de patrimoni –econòmic o residencial- i de sòl i habitatge protegit al temps que s’incideix en què la nova planificació a la Plana del Castell suposa augmentar la Via Verda, reduir el número d’edificis incrementant l’habitatge social i potenciar el Parc Científic. Des del PSC i el PP coincideixen en afirmar que suposa una pèrdua d’oportunitats per a la ciutat davant la demanda d’habitatge i equipaments de la població i un perill econòmic per a un Ajuntament que s’ha de sanejar financerament, mentre que des del PAS s’assegura que es defensen interessos especulatius davant dels de la ciutadania.
Els convenis suposen una modificació del Pla General Metropolità que requereix traslladar l’edificabilitat reduïda respecte la planificació inicial del Centre Direccional i que els drets passin a ser al 50 percent de l’INCASOL i de l’Ajuntament de Cerdanyola –quan abans a l’Ajuntament li corresponia un 7 percent -. En un període de tres anys s’ha de concretar si els terrenys es traslladen definitivament a d’altres municipis –reservant-se l'Ajuntament de Cerdanyola el dret de comercialització dels terrenys del Prat i L'Hospitalet- o si retorna l’edificabilitat al municipi de Cerdanyola amb l’objectiu de fer habitatge protegit, però a terrenys fóra de la Plana del Castell. En qualsevol cas, l’Ajuntament sempre tindria 4.000 metres de sostre edificable al passeig del Pont.
En total, els convenis afecten una superfície de 229.000 metres quadrats que, en el cas que definitivament es traslladin, seria en 20.000 metres quadrats a L’Hospitalet i en 205.000 metres quadrats a dos sectors del Prat i els 4.000 metres quadrats que queden al passeig del Pont de Cerdanyola.