Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Saura demana a les entitats andaluses que expliquin la realitat sobre Catalunya
Saura demana a les entitats andaluses que expliquin la realitat sobre Catalunya

Saura demana a les entitats andaluses que expliquin la realitat sobre Catalunya

3 d'abril de 2006 a les 0:00

El conseller de Relacions Institucionals i president d'Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), Joan Saura, va fer una defensa de la reforma de l'Estatut com eina per millorar les condicions de vida de la ciutadania a l'assemblea de la Federació d'Entitats Culturals Andaluses de Catalunya (FECAC) celebrada dissabte al matí a la Casa de Andalucía de Cerdanyola. Saura va demanar als representants de les entitats que expliquin la bona convivència que hi ha a Catalunya als seus amics i familiars que viuen a altres comunitats davant l'existència d'una campanya de falsedats.

Saura destaca que l'Estatut ha de donar resposta als nous reptes de Catalunya des de la immigració o les noves tecnologies als horaris de les rodalies ferroviàries o els accidents laborals i assolir nous drets com la renda mínima garantida a la pobresa amb un millor finançament i un encaix definitiu de Catalunya en l'Estat.

Política de falsedats

En aquest sentit, Saura denuncia la "política de barbaritats i falsedats" del Partit Popular (PP) i alguns mitjans de comunicació dient que l'Estatut "tenia a veure amb el terrorisme, afavoria la poligàmia o suposava perseguir el castellà" com passava amb el català al franquisme. El conseller destaca que el discurs del PP i de Mariano Rajoy recupera el missatge de la ultradreta de Blas Piñar  a la transició.

La qüestió de la llengua va centrar bona part de la intervenció de Saura i dels representants de les entitats de la FECAC. El conseller de Relacions Institucionals manifesta que l'Estatut "dóna igualtat jurídica entre català i castellà" i parla de dret i deure de conèixer les dues llengües, "però no d'obligació perquè tothom pot parlar la llengua que vulgui".

L'altre gran tema de la intervenció de Saura va girar a l'entorn el finançament. El conseller remarca que cal donar resposta a problemes com garantir l'educació  i la sanitat pública de qualitat en un context d'alta immigració, abordar la crisi de sectors industrials com el tèxtil o l'automoció o atendre el col.lectiu de pensionistes.  Davant d'això, la proposta de finançament passa per l'increment de la cessió d'impostos, l'augment de la inversió fins l'equivament al pes català al Producte Interior Brut (PIB) estatal i el manteniment de la solidaritat entre comunitats amb un principi regulador similar a l'existent a d'altres estats forts com Alemanya.

Manteniment de la solidaritat

En aquest sentit, Saura remarca que s'ha de mantenir un principi de solidaritat que garanteixi la igualtat de serveis socials, educatius i sanitaris i també que mantingui l'equilibri entre comunitats que garanteixi que després de l'aportació, una comunitat receptora no tingui més renda que una aportadora. "Si una té 80 i la segona 100, s'ha de garantir que després les dues tinguin 90 com a molt", indica Saura, i que no hi hagi un desequilibri que perjudici la comunitat aportadora

Davant d'aquesta situació, Saura considera que hi ha "gent interessada en plantejar falsos conflictes que suposin una separació" i manifesta que "cal deixar ben clar que l'Estatut no és cap operació de segregació" de l'Estat. Per això, el conseller demana a les entitats que parlin de la convivència existent a Catalunya amb els seus amics i familiars i expliquin la realitat "sobre les falsedats" que s'expliquen.

ERC ha de canviar el seu vot

En relació a la postura d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Saura indica que haurà de "canviar de vot al Senat" perquè sinó  la reforma de l'estatut seria rebutjada a la Cambra Alta, cosa que jurídicament no afectaria al procés perquè preval la votació del Congrés, però "políticament seria un desastre".

Saura considera que el president del Govern Central, José Luís Rodríguez Zapatero, es va equivocar "acceptant fer-se la foto" amb Artur Mas tot i reconèixer que ha estat "fonamental" perquè hi hagi Estatut "o el tingui pròximament Andalusia". El conseller creu que la campanya mediàtica "de falsedats" contra l'Estatut no ha tingut prou resposta per part del govern "i això és un dèficit important".

Aportació a la convivència

El president de la FECAC, Francisco Garcia Prieto, indica que la federació d'entitats no té un posicionament oficial respecte l'Estatut però "si és bo per a Catalunya és boo per a Espanya" i remarca que el que ha d'assolir és que "no hi hagi diferències entre comunitats".

L'acte comptava també amb la presència de l'alcalde de Cerdanyola. Antoni Morral destacava el treball de la Casa de Andalucía de la nostra ciutat, i abans de la Peña Flamenca, per "garantir la cohesió social i l'enriquiment cultural". Segons l'alcalde, l'entitat realiza una tasca molt important  en favor de la bona convivència i de garantia de futur per a una bona integració de les persones immigrades.