Sener Aeroespacial, a l'assalt de la comunicació mundial per satèl·lit des de Cerdanyola
12 de maig de 2021 a les 14:07El director general d'Espai i Ciència de Sener Aeroespacial, Diego Rodríguez, ha presentat les noves instal·lacions d'integració, assaig i producció de sistemes i equips espacials i d'astronomia ubicats a la seu del Parc de l’Alba de Cerdanyola. L’empresa vol jugar un paper mundial en el nou paradigma comunicatiu per satèl·lit.
Sener aposta perquè la seu de Cerdanyola sigui el centre d’excel·lència dels productes electrònics, especialment del disseny de circuits de microones amb tecnologia de nitrur de gal·li que s’encapsul·len en circuits híbrids que requereixen d’una maquinària molt sofisticada amb grans Inversions. Diego Rodríguez indica que Sener va veure fa més de 5 anys que “aquesta seria la gran revolució” i s’ha concentrat aquesta capacitat a l’edifici de Cerdanyola. Per aconseguir-ho, l’empresa acaba d’invertir 5 milions d’euros en equips d'alta tecnologia –que s’afegeixen als 70 milions per l'adquisició del grup TRYO Aerospace & Electronics l’any 2018- .
El director general d'Espai i Ciència de Sener Aeroespacial indica que el resultat final d’aquest treball en circuits i amplificadors –Rodríguez assegura que els millors amplificadors de baix nivell de sorolls del món es fan a Cerdanyola- són equips electrònics que contenen molts canals de molta alta freqüència –de fins a 40 GHz- que permetran transmetre moltes més dades.
Canvi de paradigma a la comunicació
Diego Rodríguez apunta que “s’està susbtituïnt la vella radiodifusió, que encara seguirà en els canals de televisió, amb una internet que no només són dades, veu o vídeo, també és l’internet de les coses, la possibilitat que qualsevol màquina enviï dades des de qualsevol lloc del món”. El responsable de Sener Aeroespacial indica que els satèl·lits jugaran un paper fonamental en aquest canvi de paradigma i remarca: "Sener vol jugar un paper mundial”.
El director general d'Espai i Ciència de Sener Aeroespacial explica que la quantitat de dades que es poden bolcar des de satèl·lits situats a 24.000 km “és immensa, però quant més ofereixes, la demanda segueix augmentant”. Així, subratlla que tothom vol veure una pel·lícula sigui on sigui, "al mig de la muntanya", i això obliga a un volum de dades que fa que les instal·lacions en terra siguin insuficients. Aquesta demanda requereix de la participació de satèl·lits, especialment quan hi ha necessitat de mobilitat, com en el cas d’avions o en alta mar, o en terrenys fora de les ciutats.
En aquest context, Rodríguez manifesta que “l’internet de les coses canviarà el paradigma de les comunicacions” amb aplicacions molt diverses que van des del control de ramats amb un telèfon mòbil o les dades de desgast o posicionament precís dels automòbils necessaris per garantir la fiabilitat i l’autonomia de conducció. El responsable de Sener Aeroespacial conclou: “canvia el paradigma: en comptes d’un emet i tothom escolta; ara tothom emet, tothom escolta i es busca la dada que vols, no la que t’ofereixen”.
1.000 m2 de sala blanca al Parc de l'Alba
Diego Rodríguez es mostra orgullós de la fiabilitat del treball de l’empresa del Parc de l’Alba, destacant que els seus components formen part de 1.600 satèl·lits al llarg de les últimes quatre dècades. “i no ha fallat ni un de sol”. subratlla. Aquesta fiabilitat s’aconsegueix amb el treball a instal·lacions com els 1.000 m2 de sala blanca de la seu de Cerdanyola amb condicions controlades i monitorització contínua de temperatura, humitat i partícules d'acord amb els estàndards de la indústria espacial. Aquestes sales s’empren per fabricar i validar equips electrònics embarcats en satèl·lits. Una sala, de 750 m2, s’utilitza per a la fabricació automatitzada, bancs de muntatge per a integració d'equips i subsistemes, i equipament per a assajos funcionals i ambientals; i la segona, de 250 m2, per a la producció de circuits híbrids de microones.
Una de les sales blanques de Sener Aeroespacial Foto Cedida
Albert Febrer, cap de l'Àrea de Producció de la Divisió de Comunicacions, explica que en aquestes instal·lacions es creen equips electrònics d’alta fiabilitat i qualitat per a la comunicació embarcada en satèl·lit i destaca que es necessita una sala blanca per tenir controlat l’ambient i la neteja. L’objectiu d'aquesta neteja és que evitar que cap partícula pogués fer que l’equip deixés de funcionar a l’espai.
Les sales blanques estan dotades amb els mitjans requerits per fabricar i validar equips, segons els estàndards de l'Agència Espacial Europea i la NASA —i també dels principals fabricants de satèl·lits a Europa i als EUA. Ara mateix, unes 40 persones de producció treballen en projectes per a l'ESA, com ara Meteosat Tercera Generació, Metop Segona Generació i Biomass, i també per al mercat comercial, amb equips per a Spainsat Next Generation i per a la plataforma OneSat.
Empresa puntera a nivell mundial
Sener Aeroespacial és líder mundial en el subministrament d'antenes de telemetria i telecomandament (TTC) i és proveïdor habitual dels principals fabricants internacionals de satèl·lits de comunicacions de tota mena d'antenes, equips passius i actius de radiofreqüència, incloent-hi els programes de l'anomenat New Space.
Igualment, l'empresa destaca que són líder europeu en sistemes mecànics de precisió per a plataformes i instruments satel·litaris, i ha participat en els principals programes de les agències espacials ESA i NASA, "amb un índex de fiabilitat del 100%". La seva tecnologia està present en missions destacades com ara Hubble, Rosetta, SMOS, Pléiades, Solar Orbiter, ExoMars, CLISA Pathfinder, LOP Gateway i Mars2020, Copernicus i Galileu, entre d'altres.
.............................................................................................................
Declaracions de Diego Rodríguez:
S’està susbtituïnt la vella radiodifusió: cliqueu
Canvia el paradigma: cliqueu
Declaracions d'Albert Ferrer:
Què es fa i com s'utilitza la sala blanca: cliqueu