Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Sener i el telescopi ELT: desvetllant els secrets de l’Univers des de Cerdanyola

Sener i el telescopi ELT: desvetllant els secrets de l’Univers des de Cerdanyola

4 de setembre de 2024 a les 12:44

El grup Sener ha presentat a les seves instal·lacions del Parc de l’Alba el M5, un mecanisme que actuarà com a estructura de suport per a mantenir i alinear els miralls del Telescopi Extremadament Gran (ELT) amb el qual l’Observatori Europeu Austral (ESO) vol explorar els confins més llunyans del cosmos i rastrejar planetes similars a la Terra al voltant d'altres estrelles.

El Telescopi Extremadament Gran (ELT) és un projecte de telescopi terrestre nou i revolucionari que comptarà amb un mirall principal segmentat de 39 metres i serà el telescopi més gran en l'òptic/infraroig-proper del món. Estarà situat al desert d’Atacama, a Xile, i s’espera que la seva primera llum es produeixi al 2028.

A més del mecanisme M5, el grup d'enginyeria i tecnologia Sener  és el responsable també dels mecanismes dels miralls M2 i M3 i manipulador de M1 per a aquest telescopi i aquest 4 de setembre ha presentat, ja completat, el mecanisme o cel·la del cinquè mirall de l'ELT, el M5, el mirall d'estabilització més gran del món. Aquesta peça, dissenyada, construïda i provada al Parc de l’Alba de Cerdanyola, té unes dimensions de 2’7 x 2’2 metres, cosa que suposa ser el mirall basculant més gran construït mai per a un telescopi. El seu mecanisme de suport serà capaç de dirigir la llum captada pel telescopi fins a 10 cops per segon per estabilitzar les imatges recollides per l'ELT.

Mecanisme del M5 de Sener per a l'ELT

Xavier Barcons, el director de l’Observatori Europeu Austral (ESO), explica que l’ELT serà el telescopi òptic més gran del món, que suposarà un “sorpasso” al posar Europa per davant de la resta del món en aquesta matèria i permetrà estudiar l’espai que desconeixem amb una precisió i nitidesa mai vistes. Roberto Tamai, responsable del programa ELT de l’ESO, destaca que “podrem mirar el desconegut abans que els altres” i Barcons manifesta que es podrà saber, per exemple, si en algun planeta hi ha indicis, passats o presents, d’algun tipus de vida; estudiar els forats negres o detectar galàxies.

Barcons explica que l’ELT d’Atacama tindrà 15 vegades més de capacitat per recollir llum que l’actual telescopi més gran, el del Roque de los Muchachos, a les Illes Canàries. En aquest sentit, Joan Manuel Casalta, responsable de la divisió d’Astronomia i Ciència de Sener, concreta, gràficament, que l`’ELT d’Atacama permetrà veure la llum d’una espelma situada a Galícia, a 1.100 km, al que Roberto Tamai afegeix que, a més, permetrà saber de què està feta aquesta espelma.  

Un dels grans avenços del mecanisme M5, segons indica Miguel Redondo, director del projecte a Sener, és la gran estabilitat d’imatge que permetrà, ajustant en tot moment la posició del mirall per contrarestar les pertorbacions que puguin haver-hi, com vibracions a causa del vent, per exemple.

Redondo remarca que aquest és un projecte liderat i executat per Sener a Cerdanyola i que ha de ser motiu d’orgull ja que suposa ser punta de llança tecnològica arreu del món. En aquest assentit, des del grup d’enginyeria es confirma com un encert haver estat de les primers empreses en instal·lar-se al Parc de l’Alba ja que suposa estar en contacte amb els millors científics i professionals per desenvolupar alta tecnologia.

El telescopi es construeix al desert d’Atacama

L’ELT s’instal·larà al desert d’Atacama a Xile perquè, segons Barcons, “és el millor lloc del món, amb diferència, per observar el cel” ja que el 90% de les nits hi ha cel clar, davant la ja altíssima proporció del telescopi de els Canàries on aquest percentatge baixa al 70 a 75% de les jornades.

Galeria d'imatges