Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Sener participa en tres components del satèl·lit europeu que estudiarà Júpiter i...
Sener participa en tres components del satèl·lit europeu que estudiarà Júpiter i les seves llunes Explorant Júpiter (Foto Sener)

Sener participa en tres components del satèl·lit europeu que estudiarà Júpiter i les seves llunes

12 d'abril de 2023 a les 7:15

El grup d'enginyeria i tecnologia del Parc de l’Alba Sener participa en la missió Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) de l’Agència Espacial Europea amb la col·laboració en tres components del satèl·lit que es llençarà aquest 13 d’abril per estudiar la interacció de Júpiter i les seves llunes Europa, Calisto i Ganímedes.

Sener Aeroespacial i Defensa participa en tres components clau del Juice: el pal desplegable (boom) de magnetòmetre de la missió,; el subsistema de l'antena de mig guany (MGAMA), i components dels instruments científics Janus i Gala, a més de subministrar equips mecànics de suport a terra. JUICE és un programa de l'Agència Espacial Europea (ESA) destinat a ampliar els coneixements sobre la complexa interacció de Júpiter i les llunes gelades, Europa, Calisto i Ganímedes.

En concret, Sener ha estat responsable del disseny, fabricació, verificació i integració d'un pal desplegable (boom) de magnetòmetre, la finalitat del qual és allunyar part dels instruments requerits per als experiments científics de les interferències magnètiques de la nau. Amb els seus 10,6 m de longitud (en configuració desplegada) es tracta del pal desplegable més llarg que s'ha realitzat per a un projecte de l'ESA fins ara. Albergarà cinc instruments necessaris per realitzar dos experiments de caracterització d'ones, un per a les magnètiques, anomenat J-MAG, i un altre per a les de ràdio, anomenat RPWI.

A més de la seva longitud, el disseny del pal s'ha vist condicionat per una sèrie de requisits extremadament demandants, com ara el rang tèrmic i els nivells de radiació a què es veu sotmès, la neteja magnètica per no distorsionar els mesuraments dels magnetòmetres o la massa disponible, entre d’altres.

Proves d'acceptació del boom Juice

Com funciona el boom?

El sistema desplega de forma simultània els tres segments que componen el pal. Aquests segments estan accionats cadascun per un mecanisme de desplegament independent. La velocitat del desplegament es controla des del mecanisme d'interfície amb el satèl·lit gràcies a un amortidor viscós. Aquest amortidor controla directament el primer mecanisme, mentre que en els altres dos el control es duu a terme gràcies a un sistema de politges i cables de retenció. La verificació funcional s'ha realitzat amb ajuda de tres globus aerostàtics, cadascun dels quals ha suportat el pes d'un segment del pal des del centre de gravetat. D'aquesta manera, s'han simulat les condicions no gravitatòries per a les quals està dissenyat el sistema.

Però des del grup del Parc de l’Alba ressalten que Sener Aeroespacial ha desenvolupat a més tres projectes més per JUICE. Un d’ells és el subsistema de l'antena de mig guany, un component clau per a la comunicació entre el satèl·lit i les estacions a terra, ja que permet enviar informació i rebre les ordres del centre de control. A més, l'antena de mig guany juga un paper fonamental en els experiments de radiociència que ajudaran a investigar les propietats geodèsiques i geofísiques de Júpiter i de les llunes, en concret de Ganímedes.

Sener intervé també en dos instruments en què participa l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (l'equip de la investigadora Luisa María Lara): l'instrument JANUS, que és la càmera de mitjana-alta resolució espacial i espectral que adquirirà imatges de l'atmosfera de Júpiter per estudiar principalment la seva dinàmica, i de la superfície de les llunes gelades per conèixer-ne la composició i l'estructura; i l'altímetre làser GALA, que permetrà comprendre la tectònica del gel dels satèl·lits a partir de dades topològiques, l'estructura del subsòl, mesurant la resposta de les marees, i la rugositat i l'albedo de la superfície a petita escala.

Una tercera participació del grup d’enginyeria és amb el disseny i fabricació d'una sèrie d'equips mecànics de suport a terra (MGSE, en les sigles en anglès) per a l'assemblatge i les proves del conjunt de panells solars del satèl·lit.