Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Setmana del Dia de la Dona a la UAB amb acte central en reconeixement a Pilar Ca...
Setmana del Dia de la Dona a la UAB amb acte central en reconeixement a Pilar Carrasquer

Setmana del Dia de la Dona a la UAB amb acte central en reconeixement a Pilar Carrasquer

7 de març de 2023 a les 9:18

La XVIII Jornada Institucional en commemoració del Dia Internacional de les Dones Treballadores se celebra a la UAB aquest dijous, 9 de març, a les 12 hores a la sala d’actes del Rectorat. L’acte central d’aquesta commemoració al campus comptarà amb el reconeixement de la directora de l’Institut d’Estudis del Treball i també professora del Departament de Sociologia, Pilar Carrasquer Oto.

Durant aquest acte de reconeixement, que es retransmetrà en directe pel canal YouTube de la UAB, la directora de l’Observatori per a la Igualtat, Maria Prats, presentarà el procés de negociació del pla d’igualtat de gènere en matèria laboral en el marc de l’aplicació de l’RD 901/2020.

 Al marge d’aquest acte central, la commemoració del Dia de la Dona la UAB compta aquesta setmana amb diferents activitats organitzades per diversos centres docents i altres unitats universitàries:

·         Fundació Autònoma Solidària: el 7 de març ha organitzat una activitat dinamitzada per les persones en pràctiques del programa de salut «Sexualitats dissidents». Els dies 9 i 14 de març organitza dos tallers en què es treballaran diferents temes relacionats amb el gènere i la perspectiva feminista.

·         Facultat de Dret: el 9 de març han previst les jornades «8 de març: dones, drets i reptes emergents» de 10.15 h a 12.00 h a l’aula magna de la Facultat de Dret.

·         Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia: el 7 de març a les 11.00 h ha organitzat un acte amb motiu del 8M a la sala d’actes d’aquesta facultat. La jornada es titula «Dones en la Ciència Política, la Sociologia i les Relacions Internacionals» i consisteix en la inauguració d'una exposició a la Biblioteca de Ciències Socials sobre autores referents en aquestes àrees i una taula rodona sobre les contribucions als estudis de gènere des de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia. En la taula rodona hi participaran Laura Feliu (Relacions Internacionals), Sara Moreno i Vicent Borràs (Sociologia) i la Leire Rincón (Ciència Política) presentaran breument els seus estudis, moderats per la Carol Galais (Ciència Política).

·         Facultat de Psicologia: el 7 de març a les 13.00 h ha organitzat el tercer taller del «Cicle contra la violència masclista».

·         Facultat de Lletres: el 7 de març a les 15.00 h la Facultat de Lletres acull un col·loqui amb l’escriptora angolesa Djaimilia Pereira de Almeida per parlar sobre la literatura portuguesa, el paper de la memòria i el lloc de la dona afroeuropea en l’àmbit del 8M.

·         Facultat de Ciències de la Comunicació: la comissió d'igualtat de la facultat ha organitzat el programa «Comunicar per transformar» amb motiu del 8M. El dijous, 9 de març, es fan visites guiades de les exposicions «Descartadas» i «Berracas», de 9.00 h a 10.30 h a la Biblioteca de Comunicació i a la Facultat de Ciències de la Comunicació. El 9 de març també realitzen el taller «Eileen Truax» a l'espai COMTEC de la Biblioteca de Comunicació de 10.30 h a 12.00 h. Finalment, el 16 de març fan una xocolatada amb totes les dones PAS i PDI de la facultat de comunicació i la biblioteca al menjador PAS. Per participar en aquesta activitat s'han d'abonar 3 € i s'ha de portar la tassa. A més, el 20 de març preveuen un dinar amb les treballadores PAS i PDI de 13.00 h a 15.00 h a la gespa, entre la plaça Cívica i el bar de la Facultat de Ciències Socials.

·         Col·lectiu @comifestesmed: en el marc del 8M, el 7 de març a les 13.00 h han organitzat la conferència «Salut i lideratge femení» amb la Dra. Elvira Bisbe, vicepresidenta del Col·legi de Metges de Barcelona, a l'aula magna de la Facultat de Dret.

A banda de l’acte institucional i les activitats de les facultats, des de la UAB destaquen que el 8 de març de 2023 s’han convocat manifestacions arreu del territori català, inclosa una vaga estudiantil. Amb aquestes mobilitzacions es vol donar visibilitat a les desigualtats de gènere, les violències masclistes i la discriminació.

 

Manifest de la RUIGEU

La UAB, mitjançant l'Observatori per a la Igualtat, s'adhereix al manifest del 8 de març de 2023 de la Xarxa d'Unitats d'Igualtat de Gènere de les Universitats Espanyoles (RUIGEU per les seves sigles en castellà).

El manifest apunta que “només des d'una educació universitària lliure de biaixos podrem empoderar, efectivament, a les dones en tots els àmbits de la vida política, laboral i social”. El text subratlla que els universitats lluiten per “defensar la igualtat de drets i oportunitats, i combatre els rols i estereotips de gènere, les bretxes i discriminacions que, encara avui, persisteixen també a l'àmbit universitari”.

Així, apunten, un estudi realitzat pel Ministeri d'Universitats constata gairebé un 11% de bretxa salarial entre homes i dones al sistema universitari públic espanyol, agreujada en els complements salarials, que mostren una bretxa superior al 17%, entre els 30 i els 40 anys. A més, encara que les dones representen un percentatge més alt de persones amb un grau universitari, la seva participació a Espanya a les carreres STEM és del 13% i només representen el 18% de les treballadores a sectors tecnològics. El manifest insisteix que “aquest és un problema que cal resoldre” perquè “no és que vulguem dones a les carreres STEM, és que les necessitem”  perquè la seva visió és crucial per a la innovació, el progrés i el creixement econòmic.

D’altra banda, des de la UAB ressalten també dades com que l’any 2021, l’índex d’igualtat de gènere de Catalunya se situava en 72,5 punts sobre 100, per sobre de la mitjana europea, segons les dades de l’Idescat. L’àmbit de la salut és on més paritat es troba, amb 99,4 punts.

Tot i això, indiquen a l’Autònoma, “la desigualtat és més notable” a l’hora de triar quins estudis cursar, amb 53,2 punts. Els homes prefereixen estudis més tècnics, mentre que les dones opten pels àmbits socials. Igualment, des de la UAB denuncien que “la desigualtat també és palpable en la cura de les persones dependents: el 73 % de les excedències per aquest motiu les agafen les dones”. Una altra dada denunciada és que “el sostre de vidre continua sent molt marcat”, ja que només un 39 % de dones ocupaven un càrrec de direcció o gerència el 2021. També en l’àmbit de la representació política, la participació de les dones és molt baixa. Totes aquestes dades mostren que queda un llarg camí per recórrer en matèria d’igualtat de gènere.

Història de la jornada

El Dia Internacional de les Dones Treballadores o Dia Internacional de la Dona es va començar a commemorar el 8 de març de l’any 1975. Dos anys més tard, l’Assemblea General de les Nacions Unides el va proclamar com a dia internacional. Tot i que és difícil establir-ne una data d’inici, hi ha un cert consens que els seus orígens es troben en les lluites de les obreres del tèxtil nord-americanes a final del segle XIX. També s’atribueix als moviments feministes i a les manifestacions, especialment a Europa, pels drets de vot i la millora de les condicions de treball per a les dones de principis del segle XX.