Sierra i Fabra: “jo escric per instint, la perfecció no existeix”
24 de gener de 2022 a les 9:27Jordi Sierra i Fabra ha obert el Cafè amb lletres de 2022 amb la presentació de la segona novel·la protagonitzada per la periodista d’investigació Magda Ventura, una història sobre el tràfic de drogues a l’Afganistan. Sierra i Fabra, un dels autors més prolífics i venuts del país -ha escrit més de 400 llibres i venut milions d’exemplars- aposta per la senzillesa d’una bona història sobre temes universals i amb bons personatges com a clau per a fer una novel·la.
Audios
24-01-2022 Jordi Sierra i Fabra Escric per instint
24-01-2022 Jordi Sierra i Fabra Miquel Mascarell i Magda Ventura
24-01-2022 Jordi Sierra i Fabra Una història que interessi
24-01-2022 Cafè amb Lletres amb Jordi Sierra i Fabra
Periodista especialitzat en música rock durant molts anys, Jordi Sierra i Fabra va publicar el seu primer llibre el 1972. Des d’aleshores ha escrit quatre-centes obres, moltes d'elles best-sellers, i ha guanyat 30 premis literaris, a més de rebre un centenar d'esments honorífics i figurar en múltiples llistes d'honor. Les seves xifres de vendes aconsegueixen els 10 milions d'exemplars i ha aconseguit distincions com la candidatura per Espanya al Nobel juvenil, el premi Hans Christian Andersen, o el Premi Nacional de literatura del Ministeri de Cultura. L’autor es reconeix un utòpic realista i un enamorat de la paraula escrita i de la llibertat que comporta i subratlla que el Sierra i Fabra d’avui és la història d’un nen de 8 anys que volia ser escriptor i va lluitar contra els pares i l’escola, un nen pobre que era tartamud.
El Mozart de la literatura
L’escriptor defuig la postura superba de molts autors que es posen transcendents pel fet de ser-ho. Sierra i Fabra explicava al públic del Cafè amb lletres que “la majoria dels autors vindran a dir-vos el molt que treballen per fer un llibre, que no paren de corregir, i corregir i corregir fins que tenen l’obra” perfecta i per contra assegura que el seu mètodes és el contrari: “jo no, jo vomito el llibre, treballo per instint, la perfecció no existeix”. Així, l’autor explica que un escriptor va dir que Sierra i Fabra era “el Mozart de la literatura perquè tinc el llibre al cap sencer, com Mozart tenia al cap l’orquestració sencera” des de l’inici, i “no perdo el temps amb bajanades”.
Miquel Mascarell i Magda Ventura
Sierra i Fabra presentava a la Biblioteca de Cerdanyola La conjura d’Herat, la segona novel·la que ha escrit protagonitzada pel personatge Magda Ventura, periodista d’investigació, una sèrie literària que neix per contraposició a la protagonitzada per un altre personatge de Sierra i Fabra, l’inspector Miquel Mascarell, l’últim inspector de la policia republicana a Barcelona.
L’autor explica que aquest personatge va nàixer perquè el pare va morir al 1975 sense explicar-li res de la Guerra Civil perquè hi havia molta por i i això li va fer que llegís molta història sobre aquells anys. Un episodi el commovia especialment: el 22 de gener de 1939 el govern se’n va de la ciutat i la deixa abandonada a l’espera que arribés l’exèrcit de Franco, que ho va fer als quatre dies. Sierra i Fabra es preguntava com va ser la Barcelona d’aquells quatre dies; “gener; fred; bombes; gana”... El primer que va pensar va ser en fer un llibre sobre un noi a l’exili però no li va fer el pes “fer un drama lacrimogen”. Sierra i Fabra destaca que “quan trobes problemes per explicar una història, fes un llibre policial perquè sempre hi ha un que pregunta i altre que respon”. I així va néixer la novel·la Quatre dies de gener i el personatge de l’inspector Miquel Mascarell i l’èxit ha fet que la sèrie tingui 14 novel·les, alguna encara no publicada.
Amb els anys el seu fill li va dir que calia que fes algun llibre policíac que passes en l’actualitat i l’editorial Univers li va encarregar tres llibres del que seria un personatge totalment oposat a Mascarell, Magda Ventura: un policia i altra periodista, anys 40-50 i actualitat, novel·la amb context històric -des de la vaga dels tramvies al congrés eucarístic- i actual -com les mines de coltan o el tràfic de drogues a l’Afganistan, que és el tema que es tracta a La conjura d’Herat-. Sierra i Fabra avançava a Cerdanyola que el tercer llibre de la sèrie de Magda Ventura, encara no publicat, abordarà el tràfic d’armes internacional i el quart tractarà del robatori d’obres d’art.
Jordi Sierra i Fabra indica que Magda Ventura és un personatge arrelat en la realitat del dia a dia de qualsevol lector però que trenca estereotip, com ho fa l’inspector Mascarell, una dona empoderada.
Personatges, espais, autenticitat
L’autor destaca que si els personatges principals són importants també ho són els secundaris, però amb una rellevant diferència: el personatge principal té tota la novel·la per desenvolupar-se, però els secundaris potser apareixen només en poques fulles del llibre i per això han de ser impactants des de l’inici. Això fa que de vagades, els seus personatges secundaris acabin per convertir-se en protagonistes principals d’altres novel·les, perquè han estat impactants des de l’aparició.
Com també destaca que els paisatges de les seves novel·les són espais que ha visitat, ell que es confessa viatger incansable. Així, Sierra i Fabra destaca que internet “t’ensenya com és un carrer però no les olors, els sorolls o les percepcions” que rep un escriptor. L’autor explica que aquest coneixement de la realitat també ha tingut una part fosca ja que ha estat “sis vegades a punt de morir, tres en avió, amb un kalàixnikov als budells al Punjab, en un terratrèmol a Xile i en un atemptat terrorista a Colombo”.
Jordi Sierra i Fabra destaca que una de les essències dels seus llibres és l’autenticitat amb què parla de les coses i abordant temes universals. Per això, manifesta, ha escrit novel·les que són autèntics long-sellers que es venen des de fa 25 anys com camps de maduixes, del que ha venut 750.000 exemplars i que es continua venent quan va ser escrit al 1997 quan no hi ha havia internet ni mòbils. La clau, per a l’autor, és fer una història que interessi.
Pròxim Cafè amb lletres
El periodista Jair Domínguez será el protagonista de la próxima sessió del Cafè amb lletres el 17 de febrer quan presentarà la novel·la Estructures profundes (Columna:2021).
Totes les sessions del Cafè amb lletres es fan a la Biblioteca Central a les 19 h. Són presencials però amb aforament limitat per la pandèmia. Les sessions s’enregistraran. El vídeo resultant s’editarà i es penjarà en el canal de Youtube de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.
Jordi Sierra i Fabra destacava durant la sessió de presentació de La conjura d'Herat que sembla mentida que un cicle literari que té ja 14 anys d'existència mai no l'haguès convidat abans. "Ho trobo una afrontament, què esperàveu que publiques llibre número 1.000?", deia irònicament l'autor.