Sira Hernández s’endisa en els misteris que s’oculten dins l’ombra
8 d'abril de 2020 a les 13:06La pianista i compositora cerdanyolenca Sira Hernández acaba de publicar un disc editat pel prestigiós segell Naxos amb quatre obres pròpies composades entre el 2015 i el 2019. El disc, Initiation to the shadow, és un viatge sonor a través de l’ànima humana en les situacions més difícils i extremes, inspirat en textos de Primo Levi, Ángel Crespo o Alda Merini.
Sira Hernández, alumna de Remo Remoli i Felice Quaranta a Torí i de l'Alicia de Larrocha i Manel Oltra a Barcelona, va començar al món de la música com a concertista per anar creixent com a compositora, donant així sortida a una necessitat natural d'expressar-se personalment com intèrpret, recuperant la tradició de quan compositor i intèrpret eren la mateixa persona.
Hernández sempre ha donat molta importància a la paraula poètica com a gran evocadora d'imatges que trena emocions amb la música. Molts dels projectes en els quals ha treballat inclouen la poesia i també la dansa, un altre llenguatge molt potent per transmetre emocions. Per a un d’aquests projectes, amb el seu amic i poeta Ángel Crespo, va composar l’any 2015 la peça que titula el nou disc, Iniciación a la sombra. Crespo va escriure el seu darrer poemari diagnosticat d’una leucèmia que va acabar amb la seva vida, "però s’endinsava en l’ombra entesa no com un espai d’angoixa i desaparició, sinó com l’espai on nien els misteris i allò transcendent".
El 2017 va composar Terra Santa, inspirada en els textos de l’Alda Merini, poetessa italiana, gran amant del piano, amb una vida marcada pel seu pas constant per centres psiquiàtrics, i que "tot i patir unes experiències vitals terribles, va saber extraure bellesa i lucidesa dels racons més foscos".
Fantasía para piano, de l’any 2018, és fruit d’un treball amb la Sara Conforti en el projecte Lalàgeatelier, en col·laboració amb Fragole Celesti i la Comunitat d’ajut a dones víctimes d’abusos, maltractament i violència. Hernández creu que "l’art també ha de servir per denunciar les injustícies i no quedar-se simplement en un plaer estètic ornamental". La peça s’inspira en la cadència d’una màquina de cosir, "eina terapèutica per a moltes dones maltractades, que així cusen la seva roba i les seves ferides".
La darrera composició és Don’t forget about that, inspirada en els textos i la vida de l'escriptor italià Primo Levi, que es va estrenar mundialment a l’Artpegi 2019 de Cerdanyola. Sira Hernández, amiga personal de la família Levi, es va sentir en l’obligació de mantenir en la memòria l’horror que el nazisme va implantar a Europa. Un intent, a través de l’art, "de rescatar-nos de l’oblit i mantenir l’estat d’alerta front la barbàrie que pot sorgir en les societats més civilitzades".
Initiation to the shadow es pot adquirir al servei de venda on line de la discogràfica Naxos. Una altra opció és entrar al canal YouTube de Sira Hernández i gaudir amb fragments del disc convertits en peces audiovisuals amb l’aportació del cerdanyolenc Pau Aran, coreògraf i ballarí a la companyia de Pina Bausch.