SosteniPrA ha presentat els resultats preliminars de l'estudi fet a Cerdanyola del Vallès sobre la utilització de les cobertes dels edificis del municipi
15 de desembre de 2021 a les 11:59El grup de recerca Sostenibilitat i Prevenció Ambiental (SosteniPrA) de l'ICTA-UAB ha presentat els resultats preliminars de l'estudi fet a Cerdanyola del Vallès sobre la utilització de les cobertes dels edificis del municipi per implementar diferents sistemes com panells solars, agricultura, hivernacles i captació de l'aigua de pluja.
Audios
15-12-2021 Susana Toboso
La investigadora de l'ICTA-UAB, Susana Toboso Chavero, va parlar del concepte ciutat mosaic, aglomeracions urbanes molt compactes amb gairebé tot el seu espai colonitzat per vies urbanes i edificis, de manera que només queda l’espai de les cobertes i terrats, "un espai que es pot transformar per captar aigua o produir energia o aliments, el que ens ajudaria a ser més sostenibles".
L’estudi té per objectiu presentar els escenaris de futur més adequats de producció de recursos a Cerdanyola utilitzant les cobertes, i s’ha fet una enquesta a 1.100 persones per saber les seves preferències sobre com implementar les seves cobertes i una avaluació de les potencials cobertes on poder implementar els tres recursos: captació d’aigua, plaques fotovoltaiques i horts. Un 76% de les persones enquestades es decanten per la instal·lació de plaques fotovoltaiques, un 42% veurien bé la recollida d’aigua i un 25% optarien per l’agricultura en cobertes.
Els polígons industrials i els polígons d’habitatges, amb més superfície plana de coberta, són l’escenari ideal de menys consum i més producció per implementar usos de producció energètica i alimentària.
Susana Toboso explica que "mentre es continuen treballant les múltiples dades recollides en les enquestes, el següent pas hauria de ser un procés participatiu per mostrar als veïns de Cerdanyola els escenaris proposats per anar decidint la possible utilització de les cobertes dels edificis on viuen".
L’estudi realitzat a Cerdanyola s'ha dut a terme en el marc del projecte Pandèmies de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i Som Economia Social i Solidària Cerdanyola.