Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Sotsinspectora Candel dels Mossos d'Esquadra: "Cerdanyola és una ciutat segura"
Sotsinspectora Candel dels Mossos d'Esquadra: "Cerdanyola és una ciutat segura" La sotsinspectora Candel, als estudis de Cerdanyola Ràdio

Sotsinspectora Candel dels Mossos d'Esquadra: "Cerdanyola és una ciutat segura"

4 de novembre de 2024 a les 13:32

La sotsinspectora Yolanda Candel, cap de la Unitat de Seguretat Ciutadana dels Mossos d’Esquadra a Cerdanyola, afirma que, amb les dades a la ma, Cerdanyola és una ciutat segura. Furts, ciberestafes o robatoris per descuit són els principals delictes que es produeixen a la ciutat i els Mossos també persegueixen especialment la tinença d’armes blanques ja que se n’ha detectat un augment arreu de Catalunya.

Audios

Octubre 2024 Entrevista amb la sotsinspectora Yolanda Candels dels Mossos d'Esquadra

La sotsinspectora Yolanda Candel afirma que Cerdanyola és una ciutat segura i indica que entre els 67 municipis de Catalunya amb més de 20.000 habitants, Cerdanyola ocupa el lloc 57 amb una taxa de criminalitat de 36 fets delictius a l’any anuals per cada 1000 habitants. Candel manifesta que “les dades ens diuen que sí que és una població segura i aquesta dada no és fortuïta ja que hi ha molta feina al darrere, tant de Mossos d'Esquadra com de la Policia Local”.

Delictes sobre el patrimoni

Els delictes que tenen una major incidència són els relacionats amb el patrimoni, principalment els furts, els danys i, en menor grau, els robatoris a l’interior de vehicles. Un altre delicte que Candel apunta que no té tanta incidència a nivell numèric, però si que genera alarma social i sensació d’inseguretat i vulnerabilitat, són els robatoris a l’interior de domicili ja que són “robatoris amb força a l'espai privat on desenvolupem la nostra intimitat”. En aquest cas, la sotsinspectora manifesta que la majoria dels casos de robatoris amb força es produeixen quan les persones no són al domicili.

Candel apunta que no hi ha delictes centralitzats en una zona en concret de Cerdanyola ja que es produeixen “de manera disseminada i de diferents tipologies” i explica que a la via pública és on es produeixen una una major afectació de delictes, especialment els descuits on no hi ha violència ni intimidació. La sotsinspectora indica que hi ha un tipus de delicte a l’alça que són els furts mitjançant l'engany i posa l’exemple d’aquelles persones que “se’ns apropen a una zona comercial o a un aparcament aprofitant el moment de deixar la compra al maleter o que s’apropen dient que se t’ha caigut el moneder, les claus o diners” i es beneficien de la sorpresa per agafar alguna cosa.

Candel també posa en alerta les persones grans  davant un delicte que anomenen “tipus mimosa”, quan s’apropen persones desconegudes que “fan veure que et coneixen i t'acaricien i s'apropen amb I l'únic objectiu de sostreure la cadena, el rellotge, el moneder o allò que puguin”.

La sotsinspectora llença un missatge: precaució i desconfiança davant els desconeguts com a mesura d’autoprotecció.

Delictes a internet

Però la cap de Seguretat Ciutadana dels Mossos de Cerdanyola apunta que el delicte estrella a Cerdanyola, però també al conjunt de Catalunya i de l'Estat espanyol, és el relacionat amb les estafes per internet i els delictes del ciberespai. Candel indica que per vigilar aquests cassos s'ha creat la regió policial virtual, tant per treballar la prevenció com la investigació d’uns delictes que requereixen coneixements especialitzats.

Els consells que donen els Mossos d’Esquadra per prevenir aquests tipus de delictes passen per “estar a l’aguait de les transaccions que s’efectuen; no confiar en pàgines que no siguin segures; no clicar cap link desconegut; no facilitar les nostres contrasenyes a ningú, sota cap concepte; i sobretot, no confiar en aquells missatges de publicitat que ens arriben de desconeguts i que t'asseguren que et faràs ric de la nit al dia”. 

Candel recomana  seguir les informacions que publiquen els Mossos o altres organismes oficials com  l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, de l'institut Nacional de Ciberseguretat o de l'Oficina de Seguretat d'Internauta sobre hàbits segurs a l'hora de navegar per internet.

La prevenció és primordial

Candel indica que per millorar aquestes dades tothom ha d’aportar. Així, els cossos policials han d’estar sempre molt atents al què passa, on succeeix, quines són les persones responsables i quin és el tipus de víctima que busca aquell delicte per d’aquesta manera poder desenvolupar plans d'accions específics per al seu abordatge i la ciutadania ha de ser conscient de la importància d'adoptar consells d'autoprotecció, sense generar cap tipus d’alarma, sinó perquè així es pot evitar ser víctimes d'algun tipus de delicte com per exemple tancar la porta amb la doble passada de clau que disminueix el risc de patir un delicte.

Per a Candel, “treballar la prevenció és primordial” i subratlla que entre els objectius dels Mossos hi ha estar “present a tot arreu: al carrer, a les escoles, als comerços... i arribar a tots els col lectius” com policia de proximitat i resolutiva que reaccioni “de manera ràpida i immediata quan la ciutadania ho necessita”.

El Pla Daga per al control de la tinença i ús d'armes blanques

Un d’aquests plans d’acció específic que impulsen actualment els Mossos d’Esquadra és el Pla Daga. Candel manifesta que cal aplicar la tolerància zero i obtenir un espai lliure d'armes com a element bàsic per garantir la convivència pacífica i el lliure exercici dels drets i lliberts.

Al Pla Daga col·laboren Mossos d’Esquadra, Policies Locals i altres  cossos de seguretat intensificant la presència policial mitjançant el patrullatge, però sobretot amb controls en aquelles zones que anomenen “espais de protecció reforçada” que, després d’analitzar informacions i dades, poden ser zones d'oci nocturn, però també àrees d’estacions de tren, espais públics en moments de Festa Major o altres zones d’oci on s’aglomeren un nombre elevat de persones.

Aquests controls policials han de detectar la presència d'armes, però també la tinença de substàncies estupefaents, infraccions de trànsit, alcoholèmies o ordres de crida i recerca i detenció emeses per organismes judicials ja que l’objectiu és la “prevenció total integral de la seguretat ciutadana”.

Candel manifesta que les oficines de relacions amb la comunitat dels Mossos també treballen molt amb les escoles amb iniciatives com els programes Comença el joc a segons d’ESO o, a tercer,  el de situacions de risc per a joves per “conscienciar-los de la importància de no dur aquestes armes blanques i quines conseqüències tan administratives com penals poden arribar a tenir” en cas d’utilitzar-les o simplement portar-les.

La sotsinspectora insisteix en què “la gent ha de ser molt conscient que no es poden dur armes blanques”, i en especial a les zones d'oci perquè, en el millor dels casos, comporta una sanció administrativa per una falta greu amb multes que van dels 600 als 30.000€, en funció de diferents graus, i es poden causar lesions molt greus, amb penes que poden anar dels 3 anys de presó en el cas de lesions bàsiques a 10 a 15 anys en el cas d’homicidi.

Candel insisteix que no hi ha cap intenció de generar cap alarma social, però subratlla que “això s'està produint i la gent ha de saber què està passant i quina és la feina que duem a terme”. La sotsinspectora indica que el pla Daga es va posar en marxa perquè es va detectar un increment en la tinença d'armes blanques i el seu ús en baralles.

Aquests controls els fan Mossos d’Esquadra i Policia Local, dos cossos que Candel destaca que actuen en “col·laboració total i absoluta” tant a nivell operatiu de les patrulles al carrer, el traspàs d’informació o, en un àmbit més  institucional, a la Junta Local de Seguretat o les meses de coordinació operativa on es dissenyen els plans de seguretat per la ciutat i on es decideixen les estratègies i les accions operatives per dur a terme.