S'ultimen els passos per implantar la recollida de residus orgànics
27 de maig de 2005 a les 0:00El Ple Municipal de Cerdanyola va aprovar, en la sessió del mes de maig celebrada ahir i amb l’única oposició del PAS, les bases del contracte per a la recollida de la fracció orgànica dels residus municipals amb un pressupost de 83.000 euros per aquest 2005. Altre tema destacat del Ple va ser l'aprovació del trasllat de 29 places d'estacinament regulat per zona blava a causa de la realització d'obres a la via pública.
Recollida de residus orgànics a l'últim trimestre
El regidor d’Espais Públics, José Haro, va explicar que el contracte surt a concurs per un període de 8 anys i tres mesos amb l’objectiu d’implantar la recollida de brossa orgánica a l’últim trimestre d’aquest any.
La regidora del PAS, Gemma Jaumandreu, va preguntar el destí dels residus per considerar que l’Ecoparc de Montcada on està previst tractar-los fa una gestió ineficaç de la brossa i només es tracta d’una planta de transferencia de residus on només es separa una petita fracció i la resta es porta a abocadors o incineració.
Jaumandreu també va preguntar si s’havia arribat a un acord a la Generalitat per costejar la campanya pedagógica de residus a la ciutat amb una compensació económica per la instal.lació d’un abocador a la ciutat.
Els responsables del govern van respondre que no hi ha cap relació entre el contracte de recollida de residus orgànics i la proposta d’instal.lació d’un dipòsit controlat de residus a la zona d’extracció d’àrids de Sugrañes. Haro afirma que les subvencions per la campanya pedagógica es la que reben tots els municipis que implanten per primer cop aquesta recollida de residus.
L’alcalde, Antoni Morral, va insistir en diferenciar el contracte per a la recollida dels residus orgànits de la proposta d’instal.lar un dipòsit a la Bòbila de Sugrañes. Morral indica que aquesta aprovació servirà impulsar el disseny d’un Pla de Gestió Integrals dels Residus d'acord a una aposta pel Residu Mínim.
En referencia al dipòsit de residus, Morral indica que només s’acceptaria si permet una restauració impecable d’una zona degradada que ja té llicència per acollir residus com la d’extracció d’arids de Sugrañes i si hi ha col.laboració supramunicipal per avançar en l’objectiu del Residu Mínim.
Les obres al centre provoquen el trasllat de 29 places de zona blava
Altres temes que afecten la via pública es van tractar al Ple. El trasllat de 29 places d’aparcament en Zona Blava a causa de la realització d’obres als carrers va ser un dels primers temes destacats aprovats al Ple Municipal del mes de maig.
El regidor de Seguretat Ciutadana, Alfons Escoda, va afirmar que en cap cas hi havia augment de places d’estacionament limitat ni voluntat d’incrementar-les en el futur i va anunciar l’elaboració d’un pla d’aparcaments alternatius per minimitzar els efectes de les obres previstes a sectors com Sant Ramon o la Rambla de Montserrat.
Des del Partit Popular i Participació Activa i Social van criticar el model de zones blaves i van mostrar preocupació perquè les places creades provisionalment es consolidin després de la realització d’obres. La regidora del PAS, Gemma Jaumandreu, va criticar que, a més de les molèsties generades per les obres, s’hagi de pagar per aparcar en llocs on fins ara no hi havia zona blava.
L’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, va afirmar que es treballa per minimitzar les molèsties a la ciutadania, però indica que són inevitables. Morral comenta que només hi ha una ciutat de més de 50.000 habitants sense zona blava: Marbella.
El trasllat es va aprovar amb el vot contrari del PAS, l’abstenció del PP i el suport de la resta de grups.
El 19 de gener del 2004 es van posar en funcionament 350 places d’aparcament amb regulació horària al centre de la ciutat després que l’Ajuntament adjudiqués el servei a Parbla SL. Al març del 2004 es van donar les primeres dades d’ocupació de les places que establien que la majoria havien registrat una ocupació d’entre el 40 i el 60 percent , destacant l’avinguda Catalunya amb un 70 percent . En canvi l’avinguda de Sant Iscle va registrar una baixa ocupació, la qual cosa va fer que l’Ajuntament es replantegés la seva utilitat, acordant finalment suprimir 20 places al marge esquerra dels dos primers trams de l’avinguda de Sant Iscle.