Sumar demana la mobilització de l’electorat progressista per aturar la regressió en drets que suposa l’avanç de la ultradreta
4 de juliol de 2023 a les 9:08El projecte polític Sumar, liderat per la Ministra de Treball, Yolanda Díaz, s’ha presentat a Cerdanyola demanant la mobilització del vot progressista per aturar la regressió en drets que suposa l’avanç de la ultradreta i tenir la primera dona presidenta del país.
El programa electoral de Sumar es centra en cinc eixos per fer polítiques a favor de les persones: la transició ecològica front al retorn a les nuclears que propugna el PP en benefici de l’oligopoli de les energètiques; la reducció de la jornada laboral a 32 / 35 hores com a França o Alemanya; polítiques per facilitar l’accés a l’habitatge; fer que les persones autònomes paguin en funció del que guanyen; i defensa dels drets de les diversitats sexuals.
L’acte de presentació del projecte Sumar a Cerdanyola va aplegar les veus de diverses sensibilitats de l’esquerra unides per barrar el pas a la regressió que suposaria un possible govern de PP i VOX. Així, Santi Cayuela, amb una llarga trajectòria a la política institucional local, tant a l’oposició com al govern, remarcava que, per primera vegada, “una força que aglutina a l’esquerra de debò, surt a guanyar unes Eleccions Generals fent valer el seu bagatge de govern, on han demostrat que es poden fer polítiques a favor de la gent”.
Pedro Arco, actual portaveu del Grup Municipal d’En Comú Podem, creu que el projecte de Yolanda Díaz “garanteix la política d’avenços socials aconseguits des del govern de l’Estat per Unidas Podemos, amb l’aprovació de les lleis d’habitatge, trans, de benestar animal o de salut mental”. Arco rebutja considerar el vot al PSOE com el vot útil per frenar a la ultradreta, ja que té molt clar que “sense el contrapès de la confluència d’esquerra de Sumar, el PSOE virarà a la dreta”.
Joana Barquín, activista en defensa dels serveis públics de llarga trajectòria, reivindicava l’orgull de ser classe treballadora, creu que “el projecte Sumar permetrà fer un altre tipus de política que revertirà les retallades que ha patit la sanitat pública en les darreres dècades i posar l’atenció primària al centre del sistema sanitari, a més de portar a lo públic l’odontologia i l’òptica i ampliar la salut mental”.
Sílvia Martínez, activista social vinculada políticament a Guanyem Cerdanyola, destaca que “Sumar és un projecte molt ampli i engrescador, hereu de lluites històriques, com l’antifranquisme, que té el convenciment de que l’esquerra és forta quan està unida, i té l’experiència del que ha significat Podem, passant de les places a governar a les institucions”.
Finalment, el doctor en Arqueologia David Cebrián, alertava que el canvi climàtic genera relacions de desigualtat social, ja que “l’escassetat de les collites per la sequera provoca alces de preus que castiguen les classes populars”. Per ajudar a fer una Cerdanyola sostenible, Cebrián proposava la creació d’una cooperativa elèctrica municipal per produir energia fotovoltaica instal·lant unitats de producció fotovoltaica als edificis públics.
Sumar començarà a instal·lar carpes informatives a diversos punts de la ciutat per recollir opinions, propostes i crítiques de tota la ciutadania que ajudin a fer créixer el projecte.