Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Temps d'acostar-se a la creació literària de Cerdanyola
Temps d'acostar-se a la creació literària de Cerdanyola

Temps d'acostar-se a la creació literària de Cerdanyola

23 d'abril de 2021 a les 8:34

Novel·la histórica, negra, romántica, relats curts, poesía, libres científics… els autors de Cerdanyola no van poder presentar els seus treballs als seus veïns al Sant Jordi de l’any passat però aquest 2021 la pandemia no ho impedirà i podrem trobar els seus libres als establiments locals.

  • Si hi ha un clàssic local a Sant Jordi, es tracta d’Isidre Grau. L’autor de la nissaga de Vinyes de Savall no va poder presentar el Sant Jordi passat la seva última novel·la: Un dissabte de primavera, en què Grau torna a la càrrega amb un dels seus temes preferits, les relacions humanes, però d’una manera una mica diferent a la que ens té acostumats, amb una història en un temps molt curt, un veu narradora morta, uns personatges que dialoguen molt i el sexe com element present. Un dissabte de primaveraés un temps d’eferverscència de les diferents maneres d’estimar. El mateix Isidre Grau apunta que la seva novel·la és un  ‘divertimento’ maliciós entre sis personatges que reviuen l’etern debat entre l’amor i el sexe, mentre comparteixen un dia esplèndid en una torre de la costa.
  • Magdalena Albero tampoc va poder presentar l’any passat la seva darrera novel·la. Más allá de los olivos (Stonberg Editorial) parla del viatge vital d’un dona en el context dels grans canvis que van protagonitzar moltes dones durant la segona meitat del segle XX a Europa, una reflexió sobre la complexitat de l’ésser humà que parla de sentiments com la gelosia o la culpabilitat i la necessitat de començar de nou. La protagonista és Giulia, una italiana que es troba en un hospital del sud del país on es recupera d’un accident que tem que hagi estat provocat. Durant la seva estança del centre sanitari la seva ment viatja al passat i recorda la seva vida a Nova York als anys 70 i 80. Más allà de los olivos va ser finalista del XXXV Premio Jaén de Novela i l’editorial ofereix la possibilitat de tenir una dedicatòria de l’autora en cada llibre que es compri al seu web.
  • Élite: assignatura pendiente és la tercera novel·la amb la que la guionista i actriu cerdanyolenca Abril Zamora amplia l’univers de l’exitosa sèrie de televisió que s’ambienta al voltant de l’institut Las Encinas. Aquesta novel·la continua l’èxit literari ja assolit per Zamora a l’anterior novel·la, Élite: al fondo de la clase, que obria aquesta mena d’spin-off de la sèrie de Netflix ja que segueix a personatges que no són els protagonistes televisius.
  • Una altra opció son els llibres guanyadors de la darrera edició dels premis literaris de Cerdanyola que organitzen Ajuntament i UAB. Es tracta del XXVI Premi de Novel·la Valldaura-Memorial Pere Calders va recaure en l’obra Mentir a les mosques, de l’igualadí Arià Paco Abenoza; el XXV Premi de Poesia Miquel Martí i Pol va estar pel recull Si l’oblit no em falla, del barceloní Albert Gavaldà; i l’XI Premi de Narrativa Breu per a joves Caterina Albert se’l va endur la lleidatana Anna Mateus i Alamon pel relat L’Etna seu.
  • El Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola (GREC) acaba de publicar fa només uns dies el seu segon llibre. 90 anys de premsa local a Cerdanyola reuneix en 200 pàgines totes les portades publicades a la ciutat per les publicacions periodístiques de pagament entre els anys 1931 i 2002, fa una breu ressenya històrica de cadascuna de les capçaleres i dels seus fundadors, i esdevé un “homenatge a la premsa local que avui en dia ens continua informant de tot el que succeeix a la ciutat, encara que sota un altre format, el de premsa gratuïta”.
  • La primavera que no fue és un llibre de relats de Danny Romero amb il·lustracions de Marc López. Al llibre la pandèmia és protagonista amb reflexions sobre les circumstàncies derivades de la Covid, el confinament i la nova normalitat profunditzant en els sentiments i les emocions. Els autors firmaran llibres a Éfora.
  • Un grup d’autors locals presentava ahir a ca n’Ortadó els seus últims relats en el que ja comença a ser una tradició del Sant Jordi cerdanyolenc: Els contes dels contacontes. Són Carme AlernEva Esther PérezJoan Todó,Josep Maria Riera, Luís Ezquerra, Maite Barceló, Marutxi BeaumontBernardí Martorell, Masha Mor i Miquel Sánchez. El llibre amb aquests relats el podreu trobar a L’Aranya.
  • Aquesta edició dels contes dels contacontes es dedicava a la memòria del desparegut autor local Carles Morata. També podeu redescobrir en aquest Sant Jord  No fa gaire temps, un recull de 10 relats que transcorren durant la guerra civil i arriben fins als anys 50 , narracions de Morata que, amb el subtítol Contes d'una guerra, exposen fets reals, altres purament novel·lats i altres que són històries que havia escoltat a casa o als llocs més insospitats i que va completar amb la seva imaginació. 
  • A sota veuRelats en femení, de Carme Alerm, aplega onze relats amb dones decidides, lluitadores i valentes de totes les edats −la dona nena, la dona madura, la dona àvia− que ens transmeten, ja sigui en primera o en tercera persona, les seves angoixes, les seves recances i també les seves alegries. I ho fan amb una veu càlida i propera. Directa al cor, al cor nu, sense escarafalls ni carrincloneries.
  • La CriptaDani Ezquerra. La Sara, la protagonista, ho explica: Faig públic el meu diari amb l'esperança d'obrir els ulls a tants altres que, com jo, van per aquest món centrats només en aconseguir mantenir la seva reputació en nivells que els permetin sortir a sopar o conservar els seus descansos en el treball. Llegeix-lo, però ves amb compte, un cop obris els ulls potser no puguis tornar a tancar-los.
  • Íntimos y tocamientosLuis Esquerra Escudero. Recull de poesia eròtica. El seu autor diu: “L'eròtica és vehemència, aquesta cosa més, aquestes danses voraços de pell i enrogiment de les fibres prenyant el plaer. Sigui quina sigui la interpretació de cadascú, fem sensuals els íntims i tocaments”.
  • Montsant, pedra i poesiaMiquel Sánchez i Elisa Riera. Segon recull poètic que es presentarà. Tres anys després haver publicat 'El Priorat: llicorella i poesia', el Miquel Sánchez i l'Elisa Riera tornen ara amb 'El Montsant: pedra i poesia', un llibre amb 61 poemes i 72 imatges dels pobles que envolten aquesta muntanya de la comarca del Priorat.
  • Robert Álvarezés el traductor i principal responsable de la publicació del llibre Gestes dels Comtes de Barcelona i Reis d'Aragó, un text en llatí que ressegueix la història de la família comtal des dels seus orígens fins a la data en què fou escrit, als anys 1277 - 1280. Un text importantíssim sobre els orígens de Catalunya que s'afegeix a les Quatre Grans Cròniques medievals catalanes.
  • Eva Esther Pérezpresentava al 2018 la seva primera novel•la, Océanos de sangre, una història de pirates del segle XVI protagonitzada per una dona. Océanos de sangre, sorgida després de la visió de Pirates del Carib i la fascinació que li va provocar el personatge d'Elizabeth Swann, narra la història de Catalina que passa de ser una esclava dels pirates a una dona que accepta ser lliure en un món d'homes. Un any després arribava la seva continuació: Redención.
  • Experiència mal aplicada és la darrera narració de Tessa Barlo, una novel·lea negra ambientada a Cerdanyola que ressegueix la investigació del comissari Borràs arran del descobriment d’un cadàver a Collserola. Al 2019 publicava també els relats curts deLa oscuridad del alma humana i El procés, un recull d’articles escrits per la revista La Vall.