Terceño i Martínez conviden a un viatge entre oníric i real a Can Feliu
12 de gener de 2004 a les 0:00Can Feliu del Cantó acollia divendres passat el vernissatge de presentació d’una exposició dels artistes Ada Terceño i Andreu Martínez. L’esdeveniment va aplegar molta gent de la ciutat i el país, amics i coneguts dels artistes així com interessats en l’art. Una cinquantena de quadres omplien de llum i color les dues sales d’exposició del local cerdanyolenc, convidant l’espectador a emprendre un viatge entre l’oníric i el real, càlid i sorprenent sempre.
El presentador de la vetllada, l’historiador de l’art Txema Romero, destacava en el seu parlament l’important ressò de l’acte, afegint que Can Feliu del Cantó, en poc temps, s’ha consolidat com un aparador destacat de l’ambient artístic i cultural ciutadà. Confessava que la invitació per presentar la mostra el va motivar a conèixer a fons l’obra de Terceño i Martínez. El resultat de la coneixença el feia definir l’exposició, en el seu conjunt, com a “molt suggeridora”. Unes obres que plasmen dos móns diferents, a primera vista, però complementaris i paral·lels.
Glossant l’obra d’Ada Terceño, Romero la definia com fruit d’un món de “màgia i color” salpebrat de “llum”. Les seves creacions són, a l’entendre del crític, com unes “finestres” gairebé concebudes com a vitralls mitjançant les quals “podem accedir a l’interior de l’artista o des de dins, sortir amb ella cap al món”. La incertesa de Romero sobre a quina banda de la finestra era la definia Terceño explicant que les seves creacions “cal entendre-les de fora cap a dins”, tot i manifestar-se oberta a qualsevol altre interpretació que vulgui fer el públic.
Quant a l’obra de Martínez, la definia com el resultat de la “capacitat de síntesi” d’una experimentació que ha marcat l’obra del cerdanyolenc en els darrers temps. Així, i en paraules de Romero, Andreu Martínez hauria fet “un viatge de la figuració cap a l’abstracció”, no pas d’un sol sentit cap a l’essencialització del seu art, sinó retornant de tant en tant cap a un món real repensat per l’artista. Martínez confirmava les paraules del crític, explicant que el seu viatge artístic va encaminat cap a la recerca d’un punt propi, un estil definitori aconseguit amb l’experimentació emprant diverses tècniques i cercant el llenguatge personal entre la figuració i l’abstracció. Andreu Martínez avançava que ara dedicarà els seus esforços a preparar una sèrie més íntima, dedicada als sentiments.
La festa inaugural, que va compatar amb la presència de l'alcalde, Toni Morral, la regidora de Cultura, Consol Pla, un bon nombre de regidors i regidores del consistori, així com de representants de l'Associació d'Artistes Plàstics, de la qual Andreu Martínez n'és el president, va acabar amb l’actuació d’una ballarina de danses oriental. La dansaire va delectar tothom amb el frenètic ritme dels seus malucs – res a envejar a les ballarines de samba – esdevenint tot un complement al festival de color i llum sorgit de les pintures de Martínez i Terceño.
La mostra es podrà visitar al local cerdanyolenc fins al 26 de gener