Teresa Ribera defensa la recerca científica per prendre decisions contra el canvi climàtic
15 de març de 2024 a les 9:12La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha reivindicat un diàleg solvent entre la comunitat científica i política davant la crisi climàtica durant la Growth vs Climate Conference 2024 que organitza l’ICTA-UAB per abordar els problemes ambientals més urgents del nostre temps i la dicotomia entre el model econòmic actual basat en el creixement i la lluita contra la crisi climàtica.
Teresa Ribera defensa el paper de la recerca científica en la presa de decisions polítiques per combatre el canvi climàtic i reivindica la necessitat de què s’estableixi un diàleg solvent amb la comunitat acadèmica, però també social. Davant les dades que indiquen que Espanya ha superat en 1,9 graus la mitjana de les temperatures hivernals, la ministra de Transició Ecològica indica que s’està arribant a punts d’inflexió de canvi climàtic molt perillosos i per això insta a la mobilització davant l’emergència climàtica i a la conscienciació social. Ribera es pregunta “com és possible que no siguem capaços d’entendre què significa aquest augment de temperatura terrestre?”.
Ribera ha participat en la inauguració d’aquestes jornades que tancaran aquest divendres 15, a les 18 hores, l'activista ambiental Olivia Mandle, la poeta escènica Adriana Bertran i la colla castellera els Ganàpies de la UAB.
Cinc reptes socials: oceans, terra, ciutats, consum i polítiques
Durant tres dies, més de 350 investigadors internacionals de múltiples disciplines debaten a la UAB sobre les diferents perspectives del creixement en la lluita contra el canvi climàtic i sobre les estratègies que cal seguir per invertir aquesta tendència climàtica. N'hi haurà prou amb el creixement verd, la bioeconomia o el Green New Deal per evitar un desastre climàtic? O hauríem d'adoptar el decreixement o l'acreixement com a models alternatius? Els participants repensen com gestionar els oceans, els boscos, les ciutats, els patrons de consum actuals i els sistemes econòmics per garantir un futur sostenible.
Des de l’ICTA UAB, la seva directora, Isabel Pont, espera que la Growth vs Climate Conference 2024 sigui un punt de partida per a noves idees radicalment valentes que permetin transformar la nostra societat i liderar el camí cap a un futur més sostenible, mentre el seu responsable científic, Esteve Corbera, incideix en què la greu crisi ambiental que vivim exigeix noves solucions valentes, pensament radical i experiència prèvia. Corbera apunta que l’objectiu de l’ICTA-UAB és “produir aquesta ciència nova i valenta que es necessita amb urgència al nostre món canviant”.
Per la seva part, Marc Vilahur, director de Polítiques Ambientals de la Generalitat de Catalunya, assenyala que davant els problemes globals complexos actuals cal actuar aportant solucions i sensibilitzant a la ciutadania.
En aquest mateix sentit, el rector de la UAB, Javier Lafuente destaca que la UAB ha estat sempre a l’avantguarda en la gestió responsable de l’espai i els recursos, i que això ha permès la universitat avançar decididament cap a un futur saludable i sostenible.