Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Toca donar sang, toca rebre vida. Somriu, el teu gest salva moltes vides a l’est...
Toca donar sang, toca rebre vida. Somriu, el teu gest salva moltes vides a l’estiu

Toca donar sang, toca rebre vida. Somriu, el teu gest salva moltes vides a l’estiu

2 d'agost de 2023 a les 7:04

Avui dimecres 2 d’agost es posa en marxa una campanya de donació de sang de 9 a 13 hores i de 17.30 a 21 hores a la Plaça de l’Abat Oliba. Per poder mantenir les reserves de sang en un estat òptim, s’espera que prop de 120 persones donin sang a Cerdanyola a l'agost.

Avui dimecres 2 d’agost es posa en marxa una campanya de donació de sang de 9 a 13 hores i de 17.30 a 21 hores a la Plaça de l’Abat Oliba. Al web donarsang.gencat.cat es pot reservar cita. A més, en aquesta campanya tots els menors de 40 anys, podran apuntar-se al Registre de Donants de Moll d’Os a través d’una mostra de sang. Per fer-ho, només és necessari avisar a l’equip professional del Banc de Sang que hi hagi a la campanya.

És necessari que els més joves s’hi registrin per augmentar les possibilitats de trasplantament de pacients amb leucèmia. Cada any, 5.000 persones són diagnosticades amb aquesta malaltia a l’Estat espanyol, i el trasplantament de medul·la òssia és l’única esperança per a molts afectats de leucèmia i altres malalties de la sang. 

Amb el lema Toca donar sang, toca rebre vida. Somriu, el teu gest salva moltes vides a l’estiu, el Banc de Sang i Teixits recorda que, tot i les vacances, els pacients continuen necessitant sang per als seus tractaments. I és que, el canvi d’hàbits de la ciutadania i la calor són les principals raons per les quals baixen les donacions.

Una de cada cinc persones necessitarà sang o derivats de la sang al llarg de la vida. A Catalunya, cada dia calen unes mil donacions per fer front a les necessitats d’aquests pacients ingressats en clíniques i hospitals. La meitat de les donacions s’utilitza per tractar malalties com el càncer o l’anèmia, i un 30% de les donacions són per a persones que han tingut accidents. En aquests casos és especialment necessària la sang del grup 0 negatiu, el donant universal, perquè no hi ha temps de comprovar el grup sanguini de l’accidentat. 

Un altre grup és el de les donacions que s’utilitzen per a intervencions quirúrgiques i trasplantaments i que representa el 10%. En aquest grup, els usos relacionats amb l’obstetrícia i la ginecologia, com són les hemorràgies postpart, suposen el 3% del consum de sang. De fet, cada any, unes 1.500 dones salven la vida gràcies a les transfusions que reben, en algunes ocasions de fins a 20 bosses, durant el part.

Les transfusions infantils són també una gran necessitat. Es calcula que cada dia hi ha una cinquantena de nens que necessita sang. 

Hi ha persones que pateixen altres malalties també poc conegudes i minoritàries, com és la talassèmia, i que necessiten sang periòdicament. La talassèmia és una mutació genètica que afecta el 5% de la població, tot i que en molts casos, no es desencadena.

Un grup destacat de receptors de la sang dels donants són els malalts de càncer. En molts tractaments de càncer s’han d’utilitzar plaquetes, perquè la quimioteràpia destrueix les dels malalts. I en càncers com la leucèmia, també cal transfondre glòbuls vermells.