Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Torna el Campus Ítaca que promou la continuïtat dels estudis un cop acabada l'et...
Torna el Campus Ítaca que promou la continuïtat dels estudis un cop acabada l'etapa obligatòria

Torna el Campus Ítaca que promou la continuïtat dels estudis un cop acabada l'etapa obligatòria

30 de juny de 2022 a les 9:22

Fins el 15 de juliol té lloc a la UAB una nova edició del Campus Ítaca, en la qual participaran, en dos torns, 317 joves de més de 60 instituts de Cerdanyola i altres municipis del Vallès Occidental i Oriental.

Fins el 15 de juliol té lloc a la UAB una nova edició del Campus Ítaca, en la qual participaran, en dos torns, 317 joves de més de 60 instituts de Cerdanyola i altres municipis del Vallès Occidental i Oriental.

El programa socioeducatiu Campus Ítaca —que té com a objectiu oferir el campus com un espai de convivència entre estudiants de tercer d'ESO i animar-los a seguir amb la seva formació un cop finalitzada l'educació secundària obligatòria a través de tota una sèrie d'activitats— s’adreça a nois i noies d'entre 15 i 16 anys, que mostren interès pels estudis, però es troben en situacions econòmiques familiars complexes que poden propiciar la priorització de l'entrada al mercat laboral per davant de la continuïtat en els estudis.

El Campus Ítaca a la UAB, que arriba a l’edició XXIV, l’organitza la Fundació Autònoma Solidària (FAS) en col·laboració amb la Facultat de Ciències de l'Educació i té el suport del Banco Santander, els ajuntaments de l’entorn i el Consell Comarcal del Vallès Occidental.

L’alumnat procedeix de Cerdanyola, Badia, Barberà, Castellar, Montcada i Reixac, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Ripollet, Rubí, Sabadell, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Cugat, Sentmenat, Sant Quirze, Terrassa, Viladecavalls, Ullastrell, Caldes de Montbui, Canovelles i La Garriga.

Com funciona

Són estades de set dies, i aquest any s'ha incrementat l'horari i hi haurà activitat de 15 a 17h, fet que permet incloure noves activitats sobre ràdio i televisió, antropologia i cultura, llengües i xarxes socials. Aquestes se sumen a tota una llista d'altres activitats d'àmbit ludicoesportiu i pedagògic, amb les quals els estudiants poden aprendre sobre diferents àrees a partir de tallers, resolució de problemes a partir de casos reals i projectes d'investigació, a més de potenciar l'activitat física i la socialització entre companys.

Totes les activitats comptaran amb la dinamització de professorat de la UAB i amb el suport i acompanyament de monitors de la UAB de referència. Totes persegueixen promoure una actitud positiva vers l'estudi, alimentar la curiositat per continuar aprenent i que coneguin tot el que es pot fer en un campus universitari. Els dies 5 i 15 de juliol, l'última jornada de cada torn, tindran lloc els actes de cloenda, de 16h a 18h.

Els monitors i monitores del Campus Ítaca van rebre una formació prèvia els dies 22 i 23 de juny per preparar-se per les activitats i per tenir a disposició tota la informació logística i organitzativa. Amb l'edició d'enguany es retornarà a la normalitat pel que fa a les mesures sanitàries adoptades davant la pandèmia, eliminant els grups bombolla entre estudiants i reprenent la realització dels actes de cloenda tal com es feia en les edicions precovid.

Història

El Campus Ítaca neix l’any 2004, quan Lluís Ferrer i Caubet –llavors rector de la UAB-, inspirant-se en el projecte Summer Academy de la Universitat de Strathclyde (Escòcia), va decidir implementar un projecte similar amb l’objectiu de reduir l’abandonament escolar prematur i acostar l’alumnat a la Universitat. A partir d’aquí, aquest projecte va ser organitzat des del 2004 fins al 2014 per l’Institut de Ciències de l’Educació. Des de l’edició de 2015, la Fundació Autònoma Solidària és l’encarregada de l’organització i la gestió del programa.

Aquest mes de juny, el projecte Campus Ítaca ha estat guardonat amb el Premi a la millor innovació acadèmica de la primera edició dels Premios Rompe el Círculo, creats per l'Alto Comisionado contra la Pobreza Infantil, que reconeixen organitzacions, empreses i persones que han aconseguit canvis substancials en la lluita contra la pobresa infantil a l'Estat espanyol.