Torna el viatge en el temps del poblat ibèric de Ca n'Oliver
27 de setembre de 2004 a les 0:00Els propers dissabte i diumenge 2 i 3 de setembre es celebra el IV Cap de Setmana Ibèric al poblat del Turó de Ca n’Oliver. Aquesta celebració forma part dels actes que s’organitzen pels diferents jaciments arqueològics que integren la Ruta dels Ibers per difondre la cultura ibèrica a Catalunya.
L’Oficina de Patrimoni ha programat tot un seguit d’actes adreçats a gent de totes les edats, conjuntament amb el Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola (CRAC), els membres del qual fan possible el desenvolupament de les diferents activitats atenent als visitants, fent de guies de les visites o de monitors en els diferents tallers. Durant el cap de setmana el participants als actes podran visitar les restes excavades i restaurades durant l’any 2004, especialment els 18 dipòsits per conservar cereals localitzats a l’exterior del poblat i que formen part d’un immens cap de sitges, encara no excavat en la seva totalitat.
La regidora de Cultura, Consol Pla, destacava que "Cerdanyola ha participat en les quatre edicions del Cap de Setmana Ibèric, el que significa que el jaciment de Ca n’Oliver és un dels més importants de Catalunya, amb un manteniment i un ritme d’excavacions constant, el que facilita la seva difusió més enllà del terme municipal. Ara la construcció d’un museu en els terrenys del poblat ibèric marcarà una segona etapa en la història recent d’aquest jaciment. Les instal·lacions, possibles gràcies en part a fons europeus i de la Generalitat, serviran de centre d’interpretació que posarà les troballes a l’abast de tota la població".
El director de les excavacions del poblat de Ca n’Oliver, Joan Francès, explicava que el museu "anirà ubicat a l’antiga pedrera del jaciment, a l’extrem oest del poblat, que fins ara es feia servir com abocador de les runes de les excavacions.
Pensem fermament que el poblat de Ca n’Oliver serà una peça clau en la interpretació del territori, estem treballant per fer-ho no només visitable, si no per que s’incorporin a aquest itinerari arqueològic altres indrets de rellevància que es troben propers".
La novetat més destacada d'aquesta edició del Cap de Setmana Ibèric a Cerdanyola és que els assistents tindran l’oportunitat de participar, a les 13.15h. del diumenge, en la salutació al poblat del jaciment del Puig Castellar de Santa Coloma, mitjançant un joc de miralls. Amb aquest acte es demostrarà, si el temps ho permet, que malgrat la distància entre els poblats ibers, els seus habitants es podien comunicar visualment.
Aquesta edició del Cap de Setmana Ibèric compta també amb la col·laboració del Servei Local de Català, que ha preparat un joc relacionat amb els topònims dels jaciments ibèrics de Cerdanyola, i dels professors d’arts plàstiques de l’Ateneu que aquest any dedicaran una part del curs a la cultura ibèrica i que aprofitaran l’avinentesa per mostrar el què poden aprendre les persones, petits i grans, si s’apunten a aquests cursos.