Torna la Rua de Carnaval més desitjada amb una Reina Carnestoltes reivindicativa
26 de febrer de 2022 a les 13:39La Rua de Carnaval tornarà a ser aquest 26 de febrer, dissabte, el riu de la fantasia i la imaginació en què el ball i el bon humor tornaran a prendre els carrers de Cerdanyola. Es recupera així un riu d'alegria presidit per la Reina Carnestoltes, que fa una crida a l'alegria i el respecte i denuncia la desigualtat.
L'any 2020 el Rua de Carnaval va ser un dels últims actes públics a Cerdanyola abans que arribés la pandèmia i manés aturar quasi tot. Poc després de la Rua d'aquell any la Covid es feia un lloc protagonista a la nostra vida i vivíem un confinament que mai hauríem imaginat. La pandèmia va impedir que el riu de la imaginació fluís pels carrers de la nostra ciutat al 2021, però enguany tornarà a prendre les vies més cèntriques amb la força del que és esperat amb candeletes.
Més de 500 persones participaran en la Rua de Carnaval que s'iniciarà a les 17 hores a l'avinguda d'Espanya, davant de l'escola Saltells, i amb la presidència de la Reina Carnestoltes, que obria la festa de Carnaval de la ma de Cerdanyola Educacio Feminista amb alegria i reivindicació: la lectura del pregó va ser un missatge per la igualtat. #HoPucSerTot és el lema d'aquest pregó que recorda les diferències salarials entre homes i dones o el sexisme que encara perviu a la societat fins i tot els uniformes esportius i que fa una crida al comportament en aquesta i qualsevol altra festa: "respecte, respecte, respecte". La reina Carnestoltes recorda que les dones ja són "valentes, el que volem és sentir-nos segures al carrer, a casa i a les festes" i insisteix que "No és no" amb el desig que el Carnaval sigui per totes les persones "i que puguin ser lliures".
Ens emociona veure la Reina Carnestoltes llegint el pregó que hem fet des de #CEFeminista. Tot i els entrebancs i les resistències androcèntriques, els malabars que hem hagut de fer com a dones, mares i treballadores, amb la força i el compromís col.lectiu, aquí el tenim! pic.twitter.com/sPTiEXTx67
— Cerdanyola Educació Feminista (@CEFeminista) February 24, 2022
Enguany la festa té dues novetats: d'una banda no hi ha concurs de disfresses i d'una altra participarà per primer cop la comparsa de la Morenada Central de Oruro a Barcelona, que mostrarà a Cerdanyola com viuen i entenen el Carnaval a l’altiplà de Bolívia.
La Rua seguirà els carrers més cèntrics de Cerdanyola. S'iniciarà a l’av. d’Espanya, c. de Francolí, pg. de Cordelles, pl. de Francesc Layret, c. de Sant Iscle, av. de la Primavera, av. de Catalunya, c. de Santa Anna fins arribar al Parc Xarau, espai on actuarà l'orquestra Mitjanit.
El Carnaval 2022 finalitzarà el dimecres 2 d'abril, dimecres de cendra. Pel matí s’instal·larà el taüt de sa majestat a la plaça de Francesc Layret, perquè les fidels i el poble en general la puguin honorar. A partir de les 17.30 h se sortirà en cercavila fins a la plaça de l’Ateneu. Allà s’acomiadarà a la reina en una cerimònia que barrejarà llàgrimes, balls i percussions amb la gresca carnavalesca.
La Morenada
La morenada és una dansa folklòrica de l’altiplà americà l'origen de la qual es troba en debat. Aquest ball es pràctica principalment a Bolívia i Perú i en els últims anys, amb la immigració boliviana o peruana, a Xile, Argentina i altres països i ciutats, com és el cas de Barcelona.
A Bolívia, la morenada és una de les danses més representatives del país i la seva importància es fa evident per la difusió del ball i la música a les festes patronals i cíviques a diferents regions del país. Va ser declarada Patrimoni Cultural de Bolívia el 2011 per la seva reconeguda importància dins del país i al món. Aquesta dansa també és executada al Carnaval d'Oruro, el qual va ser declarat Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO i a la Festa del Gran Poder de la ciutat de La Paz, també declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la mateixa institució.
#HoPucSerTot, cançó del Carnaval
D'altra banda, el col·lectu Cerdanyola Educació Feminista Cef, que vol promoure una educació feminista a partir de l’acció local per aconseguir una societat més justa, ens proposa una cançó per al Carnaval: #HoPucSerTot. La Reina Carnestoltes ens convida a celebrar la diversitat: "tota disfressa s'hi val".