Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Tots els partits coincideixen en la necessitat d'apostar per una política sosten...
Tots els partits coincideixen en la necessitat d'apostar per una política sostenible al debat de Cerdanyola Via Verda

Tots els partits coincideixen en la necessitat d'apostar per una política sostenible al debat de Cerdanyola Via Verda

29 de març de 2007 a les 0:00

L’Associació Via Verda de Cerdanyola organitzava ahir un debat sobre el medi ambient en què participaven la majoria de grups polítics de l’Ajuntament, a excepció del PP que, segons l'entitat organitzadora, va declinar la invitació. La Plana del Castell, Collserola o la mobilitat van ser temes centrals d'aquest debat que forma part del cicle d'actes de commemoració del desè aniversari de l'entitat.

El candidat a l’alcaldia pel PSC, Antonio Cardenas, assegurava que el medi ambient és prioritari per al seu partit i per això és necessari canviar l’actual model de creixement lligat al consum. Cardenas apostava per la sostenibilitat integral amb polítiques transversals que respectin els indrets naturals i els espais verds. També mantenia la necessitat de potenciar la mobilitat sostenible i el consum responsable de l’aigua, l'energètic o l’anticontaminació lumínica i de l’aire, entre d’altres. Pel que fa a la mobilitat, apostava pel transport públic no contaminant.  Cardenas criticava la planificació de la Plana del Castell per no incloure un projecte que reculli i protegeixi de la urbanització les vores de Collserola i per no recuperar el sostre edificable traslladat a d'altres zones metropolitanes que considera imprescindible per la demanda d’habitatge.

Des d’ICV-EuiA participava l’actual regidor de Territori i portaveu municipal, Rafael Bellido, que recordava als assistents la situació en què es trobava Cerdanyola quan ells van arribar al govern municipal el 2003.  Bellido deia que Cerdanyola era una ciutat desordenada territorialment, cosa que va provocar que l’equip de govern prengués el lideratge per reordenar la situació. Un exemple d’això va ser, segons Bellido, el projecte del Centre Direccional que ja estava aprovat amb una planificació que diferia de la que ells volien. Per això es va tornar a negociar aconseguint una disminució del sostre residencial i una ampliació de les zones verds.  Bellido també repassava algunes actuacions fetes des de l’actual govern a la Serra de Collserola, o les previstes per millorar el Riu Sec, entre d’altres. Pel que fa a la Via Verda, deia que es necessiten molts diners i recursos per permeabilitzar-la ja que actualment està molt desconnectada degut a les infrastructures i nuclis poblacions que la travessen. 

La intervenció de Consol Pla, portaveu municipal i alcaldable de CIU, girava al voltant de la importància que té el medi ambient i la necessitat de sensibilitzar als ciutadans i a les administracions al respecte. Pla comentava que aquesta no és una tasca fàcil com tampoc ho és aconseguir els recursos necessaris per afrontar qualsevol política planejada des de la sostenibilitat. Consol Pla va repassar algunes de les actuacions que ja s’han fet o d’altres que s’estan projectant, com la que té a veure amb el creixement urbanístic de la ciutat a la Plana del Castell, que va qualificar de sostenible i necessària, les solucions que s’estan buscant per eliminar els problemes dels abocadors a la zona o els estudis fets per tal d’integrar el riu Sec al nucli urbà de la ciutat.

La secretària d'organització d'ERC a la comarca i, a falta de confirmació oficial, número 2 de la llista electoral a Cerdanyola, Concep Miró, va remarcar que les polítiques mediambientals han de fer-se a través de la pluralitat i la transversalitat. Tot i així, deia, és necessiten recursos i actuacions molt concretes per portar-les endavant com l’educació, formació o la creació d’una regidoria especifica. Miró anava més enlla i comentava que a més d’aquestes actuacions també és necessari que les administracions prediquin amb l’exemple sent respectuoses amb el medi ambient i portant a terme polítiques pensades des de l’ecologisme.

Per Participació Activa i Social concorria l’actual portaveu al Ple, José Luis Costa, que criticava la immobilitat de les actuals administracions per declarar la Serra de Collserola Parc Natural i possibilitar d’aquesta manera la seva protecció legal. Costa, però, matisava les seves paraules dient que la declaració tal i com s’està plantejant no serveix de res perquè el que cal és crear corredors biològics i no illes protegides. Respecte a la qualitat de l’aire que tenim a la nostra ciutat, assegurava que amb el desenvolupament de la Plana del Castell el que es propiciarà és triplicar encara més els índex de contaminació que actualment ja sobrepassen la legalitat establerta per normativa.

Torn de rèplica

Posteriorment al primer torn de paraules es va torna a donar un altre de dos minuts que van aprofitar per aprofundir en alguns aspectes ja comentats amb anterioritat o remarcar d’altres.

Així José Luis Costa assegurava que el creixement urbanístic no és sostenible per que el que cal es el creixement en qualitat de vida. Concep Miró, per la seva banda, remarcava la necessitat de fer polítiques realistes i possibilistes sense renunciar als objectius marcats, o Consol Pla tornava a recordar que els ens locals no tenen els recursos necessaris per porta a terme plans que s’adeqüin als paràmetres mediambientals. Rafael Bellido assegurava que l’Ajuntament esta treballant les vores de Collserola per tal de protegir-les i en la recuperació de la Riera de Sant Cugat i la Via Verda i preguntava al PSC si el seu partit amb responsabilitat al govern autonòmic esta disposat a desafectar la reserva viària que afecta aquest dos indrets naturals com son la Via Interpolar o la Via de Cornisa. Antonio Cardenas reconeixia que els recursos són necessaris però que durant aquesta legislatura no s’ha invertit tant en medi ambient.

Desprès d’aquest segon torn de paraules es va donar pas a les preguntes del públic escrites i orals. El debat, que va durar dues hores va ser, finalment, valorat molt positivament pels ponents i pel públic que el qüalificaven com una bona oportunitat per donar a conèixer als ciutadans les propostes que els partits elaboren per millorar la ciutat.

Per la seva banda l’Associació Via Verda de Cerdanyola comentava que tenen la voluntat d’influir en els polítics a través de les propostes ciutadanes que recullen en la seva web i la bústia per posteriorment fer-les arribar als grups municipals.