Tremosa anuncia la creació d'un fons d'inversió público-privat per impulsar la transferència de coneixement de la recerca
17 de novembre de 2020 a les 12:43El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha anunciat, durant una visita al sincrotró Alba de Cerdanyola, l’objectiu de crear un fons d’inversió de caràcter públic-privat amb l’objectiu d’impulsar la transferència de coneixement de la recerca que fa el país i millorar l’índex d’innovació de Catalunya, que actualment se situa per sota de la mitjana europea.
Ramon Tremosa indica que la Generalitat treball “ en un acord de Govern que comprometi 5 milions d’euros del pressupost de l’any vinent i 5 milions més del 2022”, una inversió pública que es vol ampliar fins als 30 milions a partir de les possibles aportacions dels fons europeus NextGeneration. De fet, la previsió és que aquesta infraestructura financera afavoreixi la mobilització de fons europeus. El conseller indica que això servirà “per impulsar projectes de recerca en diferents àmbits en els quals costa que el sector privat faci la primera inversió i, en canvi, un cop reben l’impuls públic es genera un efecte multiplicador que es tradueix en llocs de treball, riquesa i competitivitat per a la nostra indústria”.
El conseller, que ha fet aquest anunci durant la visita que va realitzar ahir a la tarda al sincrotró Alba, manifesta que aquest fons segueix el concepte anglosaxó de Discovery Fund i s’inspira en casos d’èxit com el Yeda Research and Development (Technology transfer from the Weizmann Institute of Science) de l’estat d’Israel. Segons Tremosa, “hem vist que els millors països del món tenen fons público-privats d’aquest tipus especialitzats en alta tecnologia que donen l’impuls inicial als projectes” perquè, un cop se superen les passes inicials i s’identifica l’oportunitat de negoci, “el capital privat entra en gran quantitat i el sector públic recupera la participació”.
La posada en marxa d’aquest fons també permetrà captar finançament privat per a R+ D+I, una prioritat pel Govern, d’acord amb els objectius marcats en el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement. Un document impulsat pel Departament d’Empresa i Coneixement i aprovat per unanimitat per agents econòmics, socials i polítics que preveu incentivar la inversió privada en R+D+I a nivell dels països capdavanters en innovació. Actualment la mitjana d’inversió anual a Catalunya és actualment de 100 milions d’euros, mentre que a Bèlgica és de 300 i a Suècia de 500.
Al sincrotró
L’anunci d’aquest nou instrument a favor de la innovació s’ha fet durant una visita al Sincrotró Alba perquè, segons destaquen fonts del govern de la Generalitat es tracta d'una de les grans infraestructures cientificotecnològica del sistema català de recerca que són "fonamentals en la consolidació i avanç de la recerca a Catalunya, al mateix temps que esdevenen motors econòmics del país".
El sincrotró de Cerdanyola genera, anualment, unes 6.000 hores de llum i té capacitat per oferir servei a més de 2.000 investigadors de la comunitat acadèmica i del sector industrial cada any, dels quals un 35% provenen d’altres països. Actualment, l'Alba disposa de vuit línies de llum operatives i es troben en construcció quatre línies de llum més.