Tres empreses locals participen a un projecte biomèdic d'alta tecnologia
17 de gener de 2011 a les 0:00Tres empreses de Cerdanyola participen en un projecte europeu d'alta tecnologia que permetrà la fabricació d'implants a la carta per a lesions de columna, de crani i per a la fabricació personalitzada de restauracions dentals en ceràmica.
La Fundació Ascamm coordina el projecte Custom IMD en que hi participen 22 empreses, hospitals i centres d'investigació de 7 països europeus amb un pressupost de 9'8 milions d'euros. A més de la Fundació Ascamm, altres dues empreses ubicades al Parc Tecnològic del Vallès (PTV), NeosSurgery i PlastiaSite, participen en aquesta iniciativa.
Esther Hurtós, coordinadora del projecte, indica que Custom IMD és el resultat de 4 anys d'investigació per permetre que hi hagi implants mèdics a la mida del pacient i amb alta qualitat. Hurtós indica que s'eviten retocs posteriors perquè les necessitats del pacient no s'adapten a l'oferta de productes estàndard.
A més de la coordinació del projecte, ASCAMM ha aportat la seva investigació en tecnologies de fabricació de sèries curtes, mentre que NeosSurgery ha treballat en implants per a la columna vertebral i PlastiaSite ha desenvolupat una plataforma online per gestionar tot el procés que va del disseny al lliurament de la peça fabricada al professional que ho necessita.
L'implant de columna en que ha treballat NeosSurgery és un dels tres treballs prioritaris del projecte Custom IMD. En concret es tracta d'un disc intervertebral lumbar molt adient per a persones joves, en edat laboral que pateixen, per exemple, hèrnia discal, i que requereixen una intervenció que suposi la total recuperació de mobilitat vertebral. Esther Hurtós indica que els tractaments d'aquest tipus de lesions a Europa són conservadors i aquest implant permet avançar en solucions dinàmiques que no bloquegin el moviment entre vèrtebres.
El segon dels estudis prioritaris és per l'elaboració d'una placa òssia craneofacial que suposa la fabricació d'un implant que substitueix a l'ós i que es destinen molt especialment a víctimes d'accidents de trànsit que requereixen d'una peça totalment personalitzada. Normalment s'utilitzen plaques de titani que suposen problemes en el seguiment mèdic i sensacions desagradables que s'eviten deixant d'utilitzar materials metàl.lics.
El tercer projecte destacat no és un implant, sinó la restauració de la peça dental amb avenços tecnològics en el procés de fabricació de ceràmica per tenir peces a mida.
La presentació pública dels resultats del projecte Custom IMD es farà el dia 21 a l'hotel Eurostars Parc del Vallès de Cerdanyola.