Tret de sortida a l'elaboració de la llei per erradicar l'amiant a Catalunya
18 de novembre de 2020 a les 9:53La Generalitat impulsa un avantprojecte de llei amb l'objectiu de salvaguardar la salut de la població davant l’exposició a l’amiant i garantir la seguretat dels treballadors . Es farà una consulta pública prèvia a la redacció del projecte per atendre les preocupacions i necessitats de la ciutadania i de tots els actors implicats .
El govern de la Generalitat ha aprovat la memòria preliminar sobre l’Avantprojecte de llei per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya, una iniciativa que té per objectiu salvaguardar la salut de la població davant l’exposició a aquest agent químic i garantir la seguretat dels treballadors. La norma preveu retirar de forma segura els materials que contenen amiant i garantir que tothom tingui un coneixement adequat dels efectes que pot tenir.
La memòria preliminar també recull els problemes que es volen solucionar amb la nova normativa, que passen per la presència elevada de materials amb amiant en edificis, la manca d’informació comprensible per part de la ciutadania, així com el marc jurídic actual, que actualment no obliga a retirar els materials que conten aquest agent químic si no s’ha arribat a la fi de la seva vida útil.
Un material de construcció molt present i perillós
L’amiant és un agent químic especialment perillós, utilitzat àmpliament per la indústria i la construcció. S’estima que a Catalunya l’amiant instal·lat suposa més de 4 milions de tones de fibrociment i entre unes 6 i 30 mil tones de projectats i calorifugats, entre altres materials. S’ha detectat amiant en vaixells, trens, maquinària, dipòsits, túnels, galeries i canonades de les xarxes de distribució d’aigües públiques i privades i, en particular, en edificis, tant públics com privats.
La característica principal d'l'amiant o asbest és que les seves fibres es descomponen amb facilitat, fins a quedar en fibres microscòpiques de dimensions molt reduïdes. Si les fibres queden unides no comporta cap risc per a la salut, però si es trenquen o es tallen les fibres s'alliberen i en inhalar queden en els pulmons o altres parts de el cos, provocant greus patologies com l'asbestori, el càncer de pulmó i laringe o el mesotelioma.
Cerdanyola és una població especialment afectada al llarg de la seva història recent pels efectes de l'ús d'aquest mineral arran de les víctimes ocasionades per l'amiant generat per la fàbrica Uralita tant entre la seva plantilla com entre les famílies dels treballadors o el veïnat de la ciutat. En aquest sentit, els cerdanyolencs presents a l'Associació de Víctimes Afectades per l'Amiant de Catalunya (AVAAC) sempre han reivindicar el desamiantatge com una tasca imprescindible. Tot i que l’ús, producció i comercialització de materials amb amiant es va prohibir a l’Estat espanyol l’any 2001, no s’obliga legalment a retirar els materials amb amiant instal·lats si no s’ha arribat a la fi de la seva vida útil. Les entitats de víctimes d'amiant fa anys que reclamen una llei integral de l'amiant.
En aquest sentit, des de la Genrealitat indiquen que totes les varietats d’amiant són perilloses i s’ha documentat els efectes greus que pot tenir sobre la salut de les persones l’exposició a fibres d’amiant. Així, es considera "un greu problema de salut pública tant per a la població treballadora que ha estat o està exposada a l’amiant sinó a tota la població, que pot estar exposada en altres situacions degut al gran ús que s’ha fet de materials amb amiant i la gran quantitat de materials amb amiant que hi ha instal·lats".
Fonts de la Generalitat indiquen que un altre dels problemes que vol solucionar l’Avantprojecte de llei per a l’erradicació de l’amiant “és el desconeixement per part de la població d’aquest agent químic”. A molts dels agents implicats “els manquen coneixements especialitzats i tenen greus deficiències” en l’execució de les tasques de prevenció, vigilància i aplicació, que “amb freqüència estan massa fragmentades”. Per la seva banda, una part significativa dels treballadors de la construcció no sempre reconeixen l’amiant en els edificis quan duen a terme tasques de rehabilitació o de demolició, “amb el risc d’exposició que això implica”. Per tant, apunten des del govern, “és important oferir a la ciutadania informació sobre els possibles riscos per a la salut” de l'amiant en base als criteris d'organismes científics oficials.
Pel que fa al marc jurídic actual, l’Estat espanyol ha seguit les normatives i recomanacions europees a l’hora de regular en l’àmbit de l’amiant. És per aquest motiu que no existeix una estructura normativa, sinó diverses normes que afronten problemàtiques en diversos àmbits: en matèria de residus, de transport i abocadors, seguretat i salut laboral i de medi ambient.
Consulta pública
El Portal de la Transparència recollirà les opinions i demandes dels ciutadans en relació a aquesta iniciativa. La consulta anirà dirigida a col·legis i associacions representatives dels àmbits professionals implicats, facultats, escoles superiors i tècniques competents en la matèria, entitats ecologistes i associacions sindicals, entitats municipalistes i al conjunt de la ciutadania i entitats que hi estiguin interessades.