Txema Romero, del Museu d'Art de Cerdanyola a dirigir els Museus de Sitges
29 de novembre de 2024 a les 11:08El Consorci de Patrimoni de Sitges ha fet oficial el nomenament del fins ara director del Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) com a director de l’organisme que gestiona els cinc museus de la localitat costanera: el Cau Ferrat, el de Maricel, el Romàntic, la Fundació Stämpfli i el Palau de Maricel.
Txema Romero ha estat el màxim responsable del Museu d’Art de Cerdanyola des del seu naixement al 2009 i no s’incorporarà com a director dels museus de Sitges fins el proper 1 de febrer “per poder atendre adequadament els compromisos del seu càrrec actual com a director del MAC”.
Doctor en Història de l'Art per la Universitat Autònoma de Barcelona i especialista en art i arquitectura catalana, especialment dels períodes Modernista i Noucentista, Txema Romero també ha exercit com a comissari i crític d’art responsable de diverses exposicions, ponències i publicacions sobre Modernisme i Noucentisme.
L'ànima del MAC
Txema Romero ha estat l’ànima del Museu d’Art de la nostra ciutat des d’abans de la seva creació, al 2009, convertint el centre cultural del carrer de Sant Martí en un referent artístic amb personalitat pròpia, com constata la constant presència a mitjans fins i tot internacionals de la riquesa del museu cerdanyolenc, centrat especialment en l’època modernista, noucentista i art déco, però també mostrant producció artística actual.
La posada en relleu de valors artístics de Cerdanyola com a exponents d’alt nivell a l’art català amb figures com les de Josep de Togores, Ismael Smith, Francesc Juventeny o Elisa Arimany o la producció pròpia d’exposicions que han itinerant arreu de Catalunya han estat algunes de les fites de la gestió de Romero al MAC, sempre amb una visió oberta del món de l’art, potenciant el diàleg entre les seves diferents vessants. La recuperació i rehabilitació del vitrall de Les Dames de Cerdanyola, que al 2018 es convertirien en Be Cultural d'Interès Nacional, ha estat un dels altres elements destacats d’aquesta etapa de Romero al capdavant del MAC.
Els Museus de Sitges
Des del Consorci del Patrimoni de Sitges destaquen que s’ha seleccionat Romero d’entre les cinc candidatures presentades a un concurs públic i destaquen la qualitat tècnica de la memòria lliurada en el projecte presentat per Txema Romero i el “gran entusiasme que encomana amb les propostes que tenen la voluntat de convertir els museus de Sitges en líders i/o referents en l’àmbit museístic nacional i internacional”.
El Museu del Cau Ferrat està considerat com una de les joies del Modernisme i les seves instal·lacions es troben a la que va ser casa taller de Santiago Rusiñol però a més d’obres d’aquest autor compta amb quadres originals de grans noms de l’art universal com El Greco o Picasso. El Museu de Maricel també compta amb pintures i escultures modernistes d’autors com Llimona, Sunyer, Jou, Rusiñol o Casas. La Fundació Stämpfli inclou una col·lecció de prop de cent obres, centrades sobretot en la segona meitat del segle XIX i signades per artistes com ara Arroyo, Canogar, Monroy, Stämpfli, Klassen, Chevalier o Marc Brusse. El Museu Romàntic de Sitges acull pintures murals amb escenes bíbliques, obra del pintor Pau Rigall, i una de les col·leccions de nines i joguines més importants d’Europa, cedida per Lola Anglada. Finalment, el Palau Maricel, amb un marcat estil modernista que destaca per la barreja d’estils i materials, és una de les icones de la vila sitgetana.