Un 8 de març marcat per l’agreujament de la feminització de la pobresa a causa de la pandèmia
8 de març de 2021 a les 10:04La commemoració del 8M a Cerdanyola es centra enguany en la denúncia de l’augment de la precarització laboral entre les dones l i de la feminització de la pobresa, un dels efectes devastadors de la Covid-19 al nostre món. El manifest d’enguany posa de relleu la importància de les activitats essencials de cura i per a la sostenibilitat de la vida i evidencia que les desigualtats de gènere, en un context de crisi, situen a les dones en una posició de més vulnerabilitat.
Cerdanyola se suma a la commemoració del Dia Internacional de les Dones (8M), una data reivindicativa que té com a objectiu lluitar a favor de la igualtat de dones i homes, trencar amb els estereotips de gènere, acabar amb el sistema heteropatriarcal i reivindicar la justícia de gènere en tots els àmbits de la vida social. Entitats de la ciutat i diferents serveis municipals han col·laborat en l’organització d’un programa d’activitats que s’allargarà durant tot el mes de març
Dins d'aquest programa, la lectura del manifest es realitzava aquest dissabte, 6 de març, en un acte que comptava amb la participació de la companyia de teatre La Inestable i de les veus de Acordedones. Microteatre, poesia i música es donaven la ma en un acte que
L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, destacava en la seva introducció que el govern municipal reivindica el valor de la igualtat, un fet “bàsic per avançar en llibertat, justícia, benestar i sense violència” i feia una crida a treballar cada dia per a una societat on tothom tingui els mateixos drets. Cordón explicava que l’acte de dissabte volia ser un altaveu de la cultura en femení, les creacions de dones per avançar en un món equitatiu i allunyat de les urpes del patriarcat”.
Manifest
Mei Barceló, de la companyia de teatre La Inestable de Bellaterra, i Carme Brasó, de l’Associació d’Artistes Plàstics de Cerdanyola, feien la lectura del manifest del Dia de la Dona a Cerdanyola d’aquest 2021 que posa l’accent en l’impacte sistèmic que ha tingut la pandèmia de la Covid-19 en la nostra societat.
Barceló destacava que les dones s'enfronten "a un augment de les violències masclistes, de les tasques de cures no remunerades, de la bretxa salarial i digital, de la desocupació, de la pobresa, entre tantes altres discriminacions, i a un retrocés en drets socials, econòmics i polítics, com ja ha alertat les Nacions Unides".
El manifest d’aquest Dia de les Dones a la nostra ciutat denuncia que "la segregació de gènere en l’àmbit laboral i el rol tradicional de cuidadores assignat a les dones les ha situat al capdavant de les activitats que han resultat clau durant la pandèmia i, en conseqüència, a estar exposades a un major risc d’infecció". Així, el manifest constata que les dones constitueixen el 70% de les treballadores del sistema sanitari, el 80% del personal dels serveis socials, el 84% de treballadores a residències de gent gran, el 64% del personal dels establiments d’alimentació.
La lectura la ocntinuava Carme Brasó fent una crida a assolir lideratges feministes també en la lluita contra la pandèmia i una participació àmplia de les organitzacions feministes. Per això, remarca, cal aprofundir en el canvi de paradigma patriarcal de la societat i garantir la inclusió de les necessitats de les dones en les prioritats de resposta i en les mesures de recuperació.
El manifest del 8 de març es tanca amb un compromís amb l’equitat i a treballar per posar fi a qualsevol forma de discriminació contra les dones, a incloure la perspectiva de gènere a totes les polítiques públiques i a promoure la participació plena i efectiva de les dones en tots els nivells de decisió en la vida política, econòmica, social i cultural.
Retransmissió de l'acte central del 8M de 2021
Un programa commemoratiu que continua
La regidora de feminisme i LGBTIQ, Glòria M. Urbano, recorda que “ara fa un any que es va declarar l’estat d’alarma per una pandèmia que ens ha portat a una crisi sanitària mundial amb conseqüències devastadores per al conjunt de la humanitat i, en especial, per a les dones. És per aquest motiu que el programa d’activitats pren més força que mai”
Enguany, l’Ajuntament ha centrat el disseny gràfic del Dia Internacional de les Dones entorn les papallones liles. Aquesta simbologia feminista està inspirada en el projecte ‘El Latido de las Mariposas’, un projecte social i educatiu iniciat per dues dones que de forma altruista sensibilitzen sobre el feminisme mitjançant la creació de papallones liles en diversos formats. La façana de l'Ajuntament s'ha omplert de #papallonesliles amb els desitjos feministes de diversos col·lectius, centres educatius, entitats i persones a títol individual
Les activitats del Dia Mundial de les Dones a Cerdanyola continuen avui, 8 de març, la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada organitzarà una activitat en línia per animar a jugar a "Feminismos Reunidos: la revolución empieza en tu salón", joc que posa a prova els coneixements sobre feminisme.
Hi ha cinc exposicions a Cerdanyola que es poden veure avui a la ciutat: dues al Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver: "El camp de concentració per a dones de Ravensbrück" i "Som Història: l’altra cara de la història" (fins el 28 de març).
El Museu d'Art de Cerdanyola acull les dues seguents: "Error 404. Imatges censurades" (fins el 20 de març), organitzada per l’Associació Amics del MAC i Associació d’Artistes Plàstics i "De l’oblit a la revolta! Deesses invisibles" (que s'obre del 6 de març al 27 de juny).
El Mercat Municipal de les Fontetes i l’entitat AFOCER participen en el programa d’activitats organitzant una exposició fotogràfica anomenada "Violència Zero" per tal de visibilitzar les diferents violències envers les dones, que tindrà lloc al propi Mercat de les Fontetes fins el 14 de març.