Un 8M marcadament virtual que vol tenyir de lila Cerdanyola
25 de febrer de 2021 a les 14:05Ajuntament i entitats de Cerdanyola col·laboren un any més per bastir un ampli programa reivindicatiu al voltant del Dia Internacional de les Dones, 8 de març, amb activitats majoritàriament virtuals que vol omplir de papallones lila la ciutat i denunciar un altre dels efectes devastadors de la pandèmia: la manca de reconeixement d'un treball femení molt precaritzat tant a l'àmbit privat com públic.
Els responsables municipals han presentat el programa d’activitats que es desenvoluparà a Cerdanyola aquest mes de març, tot destacant l’amplíssima implicació d’entitats i serveis municipals per bastir cartell d’activitats que combini la reivindicació d’una societat d’igualtat real i efectiva amb la seguretat sanitària en temps de pandèmia.
L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, denuncia que aquests temps de Covid-10 han constatat encara més que les dones tenen treballs més precaris i inestables, amb menys ingressos i que assumeixen el treball de cura no remunerat. Davant d’això, Cordón subratlla que els poders públics han de “vetllar perquè la sortida de la crisi no incrementi encara més aquesta desigualtat estructurals que pateixen les dones pel fet de ser dones”. En aquest sentit, l’alcalde de Cerdanyola remarca la necessitat de “garantir els drets de les dones i eliminar el model de masculinitat clàssic”. Per això, Cordón indica que l’Ajuntament de la ciutat aposta per una política feminista transversal a tot l’àmbit municipal com instrument necessari per assolir una igualtat efectiva.
#PapallonesLiles
La regidora de Feminisme i LGTBIQ+, Glòria Urbano, insisteix en el fet que el 8M és una data reivindicativa i en el compromís demostrat per moltes entitats i col·lectius de la ciutat per treballar de manera unitària per mantenir aquesta denúncia.
Urbano destaca que darrera el programa d’activitats del Dia Internacional de les Dones hi ha diferents línies estratègiques que volen marcar l’acció política local. Una d’elles utilitza el simbolisme de les papallones liles i vol decorar la ciutat “tenyint-la de feminisme amb una acció col·lectiva transversal” que s’inspira en el projecte El Batec de les papallones. Així, sota l’etiqueta #PapallonesLiles i amb la col·laboració de l’Associació d'Artistes Plàstics, es vol omplir Cerdanyola amb papallones liles amb els desitjos feministes de diversos col·lectius, centres educatius, entitats i persones a títol individual, penjats als balcons, a la plaça de l’ajuntament i a les xarxes socials. Els mercats de Fontetes i Serraparera també col·laboraran en la campanya tot decorant les parades amb papallones.
El programa d’activitats específiques començarà el 4 de març amb la presentació del projecte El Batec de les papallones per les mateixes fundadores, Isabel Gallardo i Itziar Prats, i amb un taller de ganxet en línia per aprendre a teixir papallones a ganxet.
#SomHistòria
Una segona línia estratègica és la de refermar la cultura feminista donant a conèixer la història de les dones i amb l’objectiu de visibilitzar el paper femení en tots els àmbits de la nostra societat, de la cultura a la ciència. A la campanya #SomHistòria: La història de les dones és història, continuació d’una iniciada l’any passat, les escoles bressol i les llars d’infants de la ciutat acolliran imatges de dones referents en l’àmbit de l’educació, amb les seves respectives biografies, per tal de contribuir a la genealogia feminista.
Les dones que integren la campanya i els espais on s'informarà d'elles són:
- Maria Elena Maseras a l’escola LLI BON DIA
- María de Maeztu a l’escola LLI NINS
- Rosa Sensat i Vila a l’escola EB MUNICIPAL TURONET
- Zulu Sofola a l’escola LLI LA LLAR D’EN PITUS
- Olga Cossettini a l’escola EB MUNICIPAL MONTFLORIT
- Pascuala Cueto a l’escola LLI NINOT
- Mary Mcleod Bethune a l’escola LLI PATUFET
- Malala Yousafzai a l’escola EB MUNICIPAL CORDELLES
- Mariama Bâ a l’escola LLI DISNEY
Això entre els més petits, mentre al Casal de Joves es realitzarà la iniciativa “Dones#inspiradonescdv,” dirigida a joves d'entre 12 i 29 anys. Des del 22 de febrer fins al 8 de març es farà un homenatge a totes aquelles dones que han servit d’inspiració a la pròpia vida. L’objectiu és compartir una creació artística a l'Instagram del Casal de Joves Altimira (@Casaldejovesaltimira), el qual realitzarà un concurs. El dia 15 de març es comunicarà la persona guanyadora.
Així mateix, hi haurà quatre exposicions a Cerdanyola, en motiu de la diada, dues al Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver: "El camp de concentració per a dones de Ravensbrück" i "Som Història: l’altra cara de la història" (del 27 de febrer al 28 de març). El Museu d'Art de Cerdanyola acull les dues seguents: "Error 404. Imatges censurades" (del 2 de febrer al 20 de març), organitzada per l’Associació Amics del MAC i Associació d’Artistes Plàstics i "De l’oblit a la revolta! Deesses invisibles" (del 6 de març al 27 de juny). Totes elles, destaca Urbano, tenen "el clar objectiu de demostrar que la història de les dones és Història" i aquestes exposicions aborden la història de dones "sovint oblidades".
En aquest mateix objectiu de visibilitzar el paper i la situació de les dones, el Cineclub Xiscnèfils organitzarà la projecció de dues pel·lícules al teatre Ateneu, la pel·lícula "Adam" de Maryam Touzani el 4 de març i la pel·lícula "La Boda de Rosa" d'Icíar Bollarín, l’11 de març. Hi haurà cinema i també teatre i literatura. Així, el 12 de març tindrà lloc l’obra de teatre "Rosita" a l'Ateneu de Cerdanyola, a càrrec de la Companyia Las Melinas, i el 18 tindrà lloc la presentació del llibre Bijuteria" a càrrec de la seva autora Juana Dolores Romero Casanova dins del cicle literari municipal Cafè amb lletres - a través de l’Instagram Live @ajuntament_cerdanyola -.
El Mercat Municipal de les Fontetes i l’entitat AFOCER participaran en el programa d’activitats organitzant una exposició fotogràfica anomenada "Violència Zero" per tal de visibilitzar les diferents violències envers les dones, que tindrà lloc al propi Mercat de les Fontetes del 4 al 14 de març.
#FemCerdanyola
Glòria Urbano explica que una altra de les línies estratègiques de la regidoria reflectides al programa és la de l’esport feminista amb la continuïtat de la Cursa i caminada feminista de Cerdanyola que es va iniciar l’any passat i que, enguany, es farà en format virtual amb organització de l'entitat NonStopRun. En aquesta activitat es demana a tothom que faci la pràctica esportiva que més agradi, durant el març, i pengi una fotografia a les xarxes a través del hastag #FemCerdanyola. Al final de mes es farà un mural feminista amb totes les fotografies compartides que es podrà veure al web de l’entitat organitzadora i les xarxes socials municipals.
Acte central i vaga feminista
L'Acte Central del Dia Internacional de les Dones es farà, a través del Canal Youtube (https://youtu.be/y9Whbvv8S58), i comptarà amb poesia, cant, teatre i lectura del Manifest. L’acte l’organitza l’Ajuntament amb la col·laboració de les entitats aCordeDones i la Companyia de Teatre La Inestable de Bellaterra.
El dia 7 de març des del Col·lectiu Vaga Feminista de Catalunya es proposa una acció simultània i no mixta a tot el territori, les “Passejades Feministes”. Es demana de fer passejades reivindicatives pels diversos barris i ciutats de Catalunya per fer notar que les dones volen caminar tranquil·les de nit i de dia. Com cada any, des del programa d’activitats de l’Ajuntament fem d’altaveu de les accions que es convoquen des de Vaga Feminista.
També amb passejada hi haurà una altra activitat. El dia 14 de març es convocarà una passejada experimental per la natura anomenada "Deixem petjades" a càrrec de l’artista Anna Riverola, per tal de veure la natura amb ulls de dona. Així com una visita guiada a l’exposició permanent i als espais domèstics del Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver per descobrir el paper de les dones a la societat ibèrica. En aquest recinte es faran altres visites guiades: el dia 7 de març "Les dones d'un poblat ibèric laietà", per descobrir com era la vida quotidiana de les dones fa més de 2.000 anys; el dia 11 de març "Som Història" i "Les Dones de Ravensbrück" sota el títol "Altres cares de la Història" i el dia 14 de març "Cerdanyola, terra d’íberes", per tal de descobrir el paper de les dones a la societat ibèrica.
El 8 de març, la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada organitzarà una activitat en línia per animar a jugar a "Feminismos Reunidos: la revolución empieza en tu salón", joc que posa a prova els coneixements sobre feminisme.
El Safareig organitzarà una xerrada virtual anomenada "El coronavirus com a oportunitat" a càrrec de Maria Jesús Izquierdo que tindrà lloc dia 17 de març.
........................................................................
Programa d'actes: cliqueu a la Imatge 1 i imatge 2
Declaracions de :
Carlos Cordón: "la sortida de la crisi no pot incrementar encara més aquesta desigualtat". Cliqueu
Glòria Urbano: "el clar objectiu de demostrar que la història de les dones és Història". Cliqueu
"volem tenyir de lila la plaça". Cliqueu