Un any de vacunacions a Cerdanyola: de Remedios Blanco a la tercera dosi
31 de desembre de 2021 a les 11:27Remedios Blanco, veïna de Cerdanyola de 100 anys i resident de la residència de Canaletes va ser, el 31 de desembre de l’any passat, la primera persona vacunada contra la Covid-19 a la nostra ciutat. Un any després, prop del 81% de la població empadronada disposa de la pauta completa i més de 16.000 persones s'han administrat ja la tercera dosi. Unes vacunes que Salut afirma que podrien haver evitat fins a 10.000 defuncions al conjunt de Catalunya.
Remedios Blanco, veïna de Cerdanyola de 100 anys i resident de la residència de Canaletes, i Olga Villalba, directora de la residència, van ser, el 31 de desembre de l’any passat, les primeres persones vacunades contra la Covid-19 a la nostra ciutat. El dia 28 s’havia vacunat a Sabadell Marina Benavent, la primera dona de la comarca en rebre el vaccí recollint el relleu a Josefa Pérez, de 89 anys, que va ser la primera persona en vacunar-se a Catalunya, a l’Hospitalet, el dia anterior.
Des d’aleshores, en un any, s’han administrat a Catalunya més de 13’5 milions de dosis de vacunes, un milió cent mil per mes, 36.000 per dia. En aquests moments, més de de 6 milions de catalans ja disposen de la pauta completa. A Cerdanyola s’han posat vacunes, segons les últimes, dades que indiquen que 46.671 persones tenen la pauta completa i 16.125 la tercera dosi.
Aquesta setmana s’ha obert la vacunació de la dosi de record per a totes les persones d’entre 40 i 49 anys, que ja poden demanar cita a través del portal vacunacovidsalut.cat. Paral·lelament també es prioritza aquesta dosi de record per les persones de 50 anys o més, així com pels vacunats amb Astrazeneca i Janssen.
Precaució de cara a Cap d'Any
La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, insisteix la tercera dosi augmenta la immunitat, l’allarga i ajuda a reduir el risc d’ingressar a l'hospital a causa de la Covid-19. Cabezas destaca que això és així en un moment en què la incidència ha crescut de manera vertiginosa, però no entre els grups d’edat amb cobertura més alta de dosis de record.
Davant d’això, la secretària de Salut Pública ha demanat extremar la precaució de cara a la nit de Cap d’Any, ha fet “una crida a vacunar-se i a complir les mesures generals de prevenció” i ha demanat “limitar les interaccions socials, reduir el nombre de bombolles i evitar els espais amb aglomeracions, especialment si són tancats”.
Les autoritats sanitària remarquen que les visites diàries als centres d’atenció primària s’han disparat amb més de 50 a 60.000 visites cada dia, mentre als hospitals hi ha 1.610 ingressats, 426 a crítics.
La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha remarcat la importància de preservar el sistema per a qui realment ho pugui necessitar, sigui per malaltia o per dificultats amb l’accés telemàtic. Craywinckel explica que “davant una simptomatologia lleu no cal que el metge o la infermera et vegin, però sí seguir les mesures d'aïllament” i subratlla que “sempre atendrem persones que no es troben bé”, però demana facilitar “l’accés a qui realment ho pot necessitar”.
Craywinckel ha insistit en la importància de comunicar al sistema de salut si s’és positiu per poder fer un seguiment dels contactes estrets i ha remarcat que és possible fer aquesta comunicació per diferents vies, sense haver d’anar al CAP, com la telemàtica o la telefònica.
Les vacunes haurien evitat entre 7.500 i 10.000 defuncions a Catalunya
Per la seva banda, la investigadora del Computational Biology and Complex Systems (BIOCOMSC) de la Universitat Politècnica de Catalunya, Clara Prats, ha remarcat que les estimacions mostren que a Catalunya “les vacunes haurien evitat, des del gener, entre 7.500 i 10.000 defuncions; entre 10.500 i 13.500 ingressos a l'UCI; i entre 62.000 i 79.000 ingressos a planta”. Aquests s’haurien evitat des de l’1 de gener al 21 de desembre, assumint que el context social i de mesures hagués estat el mateix.
El mateix escenari hipotètic contempla que s’haurien pogut evitar entre 310.000 i 410.000 casos de Covid-19; entre 170.000 i 210.000 dies d’hospitalització en UCI, i entre 540.000 i 690.000 dies d’hospitalització en planta.
Prats també ha destacat la importància de la tercera dosi ja que “retorna l’efectivitat al mateix nivell que la segona recent administrada, al cap d’uns 7-10 dies”.