Un estudi de la UAB apunta a que la sensibilitat al dolor està preservada en totes les fases de l'Alzheimer
21 de setembre de 2021 a les 10:34Un estudi de la UAB ha demostrat en ratolins model d’Alzheimer que la sensibilitat al dolor per un estímul extern nociu està preservada en totes les fases de la malaltia, fins a la més avançada, i que hi ha diferències en la reacció sensorial i emocional de mascles i femelles. Els resultats validen el model animal amb què s’ha fet l’estudi per investigar els comportaments i mecanismes implicats en la reacció al dolor de persones amb demència i possibles tractaments.
L’augment de la població amb més edat, en què poden convergir diverses malalties cròniques associades al dolor, fa que hi hagi un interès creixent en la recerca dels mecanismes regulats pel sistema nerviós central que ens fan reaccionar davant un estímul extern que ens produeix dolor. En el cas de les lesions per cremades, els problemes de salut associats poden tenir rellevància en la vida diària dels adults més grans, especialment en la de les persones amb demència, per a qui l’exposició a fonts de calor presenta un risc significativament més elevat.
Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han explorat la capacitat del cos per detectar el dolor per un estímul extern nociu i la sensibilitat enfront aquest dolor en ratolins amb diversos nivells de deteriorament cognitiu de la malaltia d’Alzheimer, a partir d’un estímul tèrmic per calor. La recerca ha estudiat la reacció dels animals des que són joves fins a l’envelliment, en fases que imiten des de l’etapa asimptomàtica fins a la neuropatològica avançada de la malaltia. El treball, realitzat per la catedràtica Lydia Giménez-Llort i el doctor Toni Cañete, investigadors del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal i de l’Institut de Neurociències (INc), s’ha publicat a Frontiers in Aging Neuroscience.
L’estudi demostra que la sensibilitat i la resposta al dolor estan preservades durant totes les etapes de la malaltia. I ha caracteritzat, per primera vegada, diferències segons l’edat i el sexe, a nivell de la resposta sensorial i emocional: les femelles tenen una major sensibilitat al dolor, mentre que els mascles presenten una major afectació emocional (angoixa, ansietat i por). Els investigadors han detectat també falsos negatius en l’anàlisi a cegues per edat i sexe, per la qual cosa alerten de la necessitat de fer estudis d’ambdós sexes de manera independent.
L’anunci d’aquesta investigación s’ha fet públic avui, 21 de setembre, Dia Mundial de l’Alzheimer.
..........................................................