Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Un estudi de la UAB constata que el sistema públic de pensions no depèn de la ma...
Un estudi de la UAB constata que el sistema públic de pensions no depèn de la manca de treballadors sinó de la de treball

Un estudi de la UAB constata que el sistema públic de pensions no depèn de la manca de treballadors sinó de la de treball

20 d'octubre de 2016 a les 13:09

Segons els investigadors actualment s'està desaprofitant com a mínim el 18% del potencial demogràfic a Espanya; hi ha 4 milions de persones que podrien cotitzar i no ho fan: la conclusió de l'estudi és que no falten treballadors sinó que el que cal és treball.

Un estudi del Centre d'Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que es publica avui a la revista "Perspectives Demogràfiques" situa el debat de les pensions més enllà de l'envelliment de la població i evidencia el desaprofitament del potencial demogràfic que es dóna actualment a Espanya causat per la recessió econòmica. 

No falten treballadors, falta treball

L'estudi explica que el gruix de la població vinculada a la Seguretat Social es concentra entre els 38 i 59 anys: són els "baby-boomers", nascuts a les dècades dels seixanta i setanta. Els més grans es jubilaran en vuit anys i als més joves els queden trenta anys de productivitat. No és una població envellida sinó tot el contrari. Però només un 70% d'aquesta immensa població activa està treballant i contribuint a la Seguretat Social: la resta està desocupada, en l'economia informal o -minoritariamente- són funcionaris de l'administració central de l'Estat.

"No falten treballadors, el que cal és feina", explica l'investigador del CED-UAB Pau Miret, autor de l'estudi, que subratlla que "la culpa no és de la demografia, sinó de la crisi econòmica". Des de la UAB remarquen que MIret destaca que "enfront del conegut argument que l'envelliment de la població farà inviable el pagament de les pensions, en no haver-hi suficients persones en edat activa per fer front a la creixent nòmina de les pensions, es té menys present la idea que Espanya gaudeix a la actualitat de bona salut demogràfica ".