Un estudi de la UAB evidencia l'apropiació massiva de mà d'obra del Sud global que permet l'elevat consum dels països rics
6 d'agost de 2024 a les 12:02Una investigació de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) evidencia que els nivells alts de consum que gaudeixen els països rics del Nord global només són possibles gràcies a l'apropiació massiva de mà d'obra de la població del Sud global.
Els resultats de l’estudi publicat a Nature Communications mostren que, l'any 2021, el Nord global va importar 906.000 milions d'hores de treball incorporat del Sud, mentre que només va exportar 80.000 milions d'hores a canvi. És a dir, per cada hora de feina que el Sud global importa del Nord global, cal exportar onze hores per «pagar-lo». Com a resultat, els països del Nord global es van apropiar de 826.000 milions d'hores netes de treball del Sud global, a tots els nivells de qualificació i a tots els sectors.
El valor salarial d'aquesta mà d'obra d'apropiació neta equival a 16,9 bilions d'euros l’any 2021, segons els preus dels països del Nord global. En altres paraules, això és el que costaria la mà d'obra apropiada si es pagués amb els salaris vigents al Nord, amb el mateix salari per la mateixa feina.
L'intercanvi desigual es produeix a causa de les desigualtats sistemàtiques de preus a l'economia mundial. Estats i empreses poderoses del Nord global intenten contenir els salaris i els preus de l'oferta al Sud global, per obtenir inputs i altres béns més barats. Els productors del Sud global es veuen obligats a exportar més béns i serveis per poder comprar un determinat nivell d'importacions. Això es tradueix en grans transferències netes del Sud global al Nord global, cosa que beneficia les empreses i consumidors del Nord, però extreu del Sud global les capacitats productives necessàries per al seu desenvolupament.
Segons l'estudi, els salaris al Sud global són entre un 87 % i un 95 % més baixos que els del Nord per a feines d'igual qualificació, i entre un 83 % i un 98 % més baixos per a feines d'igual qualificació dins del mateix sector. Les desigualtats salarials són tan extremes que la mà d’obra altament qualificada del Sud només rep un terç del salari de la mà d’obra poc qualificada del Nord. Segons l’estudi, els treballadors del Sud aporten el 90 % de la mà d’obra que impulsa l’economia mundial, però els beneficis d’aquesta feina s’acumulen desproporcionadament al Nord global. Els treballadors del Sud només reben el 21 % dels ingressos mundials.