Un estudi de la UPC afirma que l'oferta i tarifes del taxi tenen nivell europeu
14 d'octubre de 2004 a les 0:00El taxi de l'àrea metropolitana de Barcelona (AMB) es troba dins els estàndards d'altres ciutats europees quan a oferta i tarifes i que el sector assoleix una rendibilitat raonable en una jornada laboral efectiva d'un promig de 9 hores i 16 minuts. Així es desprèn de l'estudi encarregat per l'Institut Metropolità del Taxi (IMET) que presentava ahir el Centre d'Innovació del Transport (CENIT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a les associacions i organitzacions del taxi.
Aquest estudi es va iniciar a principis d'any per tal de determinar una foto fixa del sector del taxi -situació de l'oferta i la demanda- i, a la vegada, recomanar una metodologia per a l'establiment de tarifes del taxi a l'àrea metropolitana de Barcelona. Per a l'elaboració d'aquest estudi, el CENIT va comptar amb la col·laboració de 18 taxistes anònims i d'associacions del sector per poder obtenir dades reals dels treball que realitzen diàriament a través de les lectures del seus taxímetres.
L'estudi conclou que el taxi de l'àrea metropolitana de Barcelona es troba al nivell d'ofertes, tarifes i rendibilitat d'altres ciutats europees amb jornades promig de més de 9 hores. En el cas dels taxistes en servei nocturn, la rendibilitat obtinguda -sempre segons aquesta foto fixa- triplica a la rendibilitat raonable degut principalment tant a la millora de la velocitat comercial durant les hores de la nit com a la poca competència en l'oferta.
L'informe indica que la velocitat comercial del taxi se situa al voltant dels 20 km/h; en hora punta aquesta arriba als 17 km/h i en les hores vall a 26 km.
Per tal d'analitzar l'oferta es va comptar amb la col·laboració dels divuit taxistes. D'aquesta investigació es desprèn que l'oferta tendeix a baixar durant el servei nocturn, especialment entre les 23.30 hores i les 2.00 de la matinada, on la demanda és important. A més, s'apunta que l'oferta tendeix a repartir-se "de forma poc adequada" durant el servei diürn per la manca de regulació de l'oferta i la demanda, la qual cosa incideix en la rendibilitat.
El CENIT recomana, davant d'aquesta situació, el transvasament de taxis en servei diürn a l'inici del nocturn. L'estudi considera que mesures que vagin en aquest sentit podrien incidir de manera positiva en la rendibilitat del sector i en la millora de la qualitat del servei cap a l'usuari.
Per analitzar el comportament de la demanda de taxis i el perfil de l'usuari els responsables de l'estudi van realitzar una enquesta a diferents usuaris de l'AMB de la qual es desprèn que el 41 percent de la població d'aquesta àrea és usuària habitual del taxi -realitzen com a mínim un viatge al mes. El turisme representa el 15 percent de la demanda del sector i el 86 percent dels usuaris paguen el servei ells mateixos. L'Eixample de Barcelona és el districte amb més demanda de taxis, l'aeroport de El Prat genera un promig de 8.000 viatges al dia amb origen. Les carreres tenen una longitud de 4,5 km i la duració d'aquestes tenen una durada de 13 minuts de promig. Es realitzen unes 2,75 carreres/hora per promig durant els dies feiners, amb un import de 6,27 euros. L'índex de satisfacció del client de taxi de l'AMB envers al servei és de 5,9, un barem una mica inferior al que rep Transports Metropolitans de Barcelona que és del 6 percent .
L'estudi del CENIT incorpora altres recomanacions com incrementar i condicionar les parades de taxi en punts estratègics de l'AMB; fer parades amb polsador, detecció de la demanda en temps real (SMS); incrementar el nombre de carrils bus-taxi per tal de millorar la velocitat comercial i incrementar la seva vigilància. D'altra banda caldria promoure la utilització del GPS i la integració del taxi amb el transport públic i complementari. Finalment, planteja l'alternativa d'una discriminació tarifària segons l'hora del dia i la qualitat del servei.