Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Un grup de recerca de la UAB identifica les neurones que provoquen el mareig
Un grup de recerca de la UAB identifica les neurones que provoquen el mareig Grup de recerca que ha realitzat l'estudi (Foto UAB)

Un grup de recerca de la UAB identifica les neurones que provoquen el mareig

25 d'octubre de 2023 a les 9:27

Investigadors de l'Institut de Neurociències de la UAB (INc-UAB) i la Universitat de Washington han identificat en ratolins quines neurones específiques transmeten els senyals que provoquen el mareig. La informació que percebem del moviment viatja des de l'oïda interna fins a unes zones del cervell anomenades nuclis vestibulars, que juguen un paper important en aquest malestar.

El grup de recerca, coordinat des de l’INc-UAB, ha analitzat les cèl·lules dels nuclis vestibulars d’uns ratolins sotmesos a girs curts i repetits, i ha demostrat la importància de les neurones que expressen la proteïna VGLUT2 en el mareig. Segons els autors, aquestes neurones són necessàries per als efectes de mareig induïts per la rotació, com són la disminució de la gana, la temperatura corporal més baixa, la reducció del moviment i l'evitació condicionada del gust .l’aversió a un gust introduït quan se’ls fa girar-.

Els investigadors, en un estudi publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), han constatat que el bloqueig d’aquestes neurones per quimiogenètica -molècules especialment dissenyades per interaccionar amb aquestes cèl·lules concretes- impedeix el mareig en els ratolins sotmesos a la rotació. I que, en canvi, la seva activació mitjançant un feix de llum -optogenètica- en ratolins quiets reprodueix els mateixos símptomes de mareig que quan se’ls sotmet a la rotació.

Concretament, han identificat un subgrup de neurones VGLUT2 que expressen el gen de la colecistocinina -neurones CCK- com a responsables dels efectes del mareig, i han vist que envien senyals a una zona del cervell anomenada nucli parabraquial, encarregada de generar sensacions desagradables.

Elisenda Sanz, investigadora de l'INc-UAB i autora de l'estudi, apunta que els ratolins als que han administrat un fàrmac bloquejador del receptor CCK-A “presenten una menor activació del nucli parabraquial i tenen menys comportaments de mareig”. Un altre dels investigadors, Albert Quintana, coordinador de l'estudi, explica que els fàrmacs comuns contra el mareig s'adrecen al sistema histaminèrgic, motiu pel qual provoquen somnolència i que “els fàrmacs bloquejadors del receptor CCK-A, que ja estan aprovats per les agències reguladores dels medicaments estatunidenca i europea (FDA i EMA, respectivament) com a tractament per a problemes gàstrics, són segurs i no tenen aquest efecte indesitjat, per la qual cosa que serien una opció excel·lent per tractar el mareig”.

En futurs estudis els investigadors volen definir encara més la contribució d'aquestes neurones a altres situacions que poden causar mareig per avançar en l'aprovació medicaments que bloquegen el receptor CCK-A com a nova teràpia contra aquest malestar.