Un mercat per aprendre a emprendre en equip
17 de maig de 2021 a les 8:34Pensar els productes, dissenyar-los, elaborar prototips, portar-los al mercat, fer campanyes de marquèting, comunicar... per totes aquestes etapes passen els alumnes de cinquè de primària de cinc centres centres educatius de Cerdanyola que han creat les cooperatives escolars que participen enguany al programa 'Cultura emprenedora a l'escola' i que posen a la venda els seus productes, amb destí solidari, en els mercats que s'habiliten el passat i el pròxim divendres.
Les escoles Xarau, Serraperera i La Sínia han estat les primeres en fer-ho aquest 14 de maig i el dia 21 serà el torn de les cooperatives de Les Fontetes i Collserola. La Covid, com tantes altres coses, ha condicionat la celebració d'aquest mercat que, en anteriors edicions, s'havia realitzat en ún únic espai públic de la ciutat i el mateix dia. Ara, cada escola ho ha fet per separat i en dues jornades diferents.
Els alumnes venen des de portallapissos a carteres, des de llibretes a estutxos, i desenvolupen valors, hàbits i capacitats claus vinculades a l'emprenedoria. El projecte, que arriba enguany a la seva novena edició a Cerdanyola, aposta pel model cooperatiu com a filosofia empresarial de base, perquè aporta un model de gestió democràtica i participativa i reforça un vessant de responsabilitat social.
Els integrants de totes les cooperatives, que tenen entre 13 i 27 socis, destaquen que treballen en equip prenent les decisions de forma assembleària amb debats després de fer pluges d’idees de les que han sortit els seus noms i logotips. Una forma de treball en què ningú mana més que un altre, t'expliquen, i, de fet, és com també t'expliquen el que venen, amb una exposició espontàniament compartida i ordenada. És el cas dels cooperativistes de The power of fifth, de l'escola Xarau, que destinen els beneficis de la venda a la Fundació CRAM per a la conservació i recuperació dels animals marins -a més, apunten, de a les colònies del centre-. La Creu Roja, l'entitat per la investigació del càncer infantil FADAM, entitats de suport a persones amb diversitat funcional com Aproseat o la fundació Catalònia són algunes de les ONG's i associacions a què enguany destinen els seus guanys aquestes cooperatives escolars.
L'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, ha visitat el mercat de les cooperatives escolars, acopanyat pels regidors d'Educació, David González, i la regidora de Promoció Econòmica, Carme Arché. Un mercat que també rebia la inspecció de la Policia Local per comprovar que els paradistes complien la normativa pertinent. David González destaca que aquest programa, totalment consolidat, fomenta un valors molt importants d'una iniciativa d'interacció amb el món real que és útil tant per a l'escola com per a la vida en general. En aquest sentit, l'alcalde de la ciutat subratlla la importància de treballar en equip com un dels aprenentatges més decisius d'aquesta iniciativa que espera pugui recuperar la presencialitat plena en la seva pròxima edició.
L'objectiu del programa és fomentar l'autonomia i la iniciativa personal, ensenyar a aprendre i millorar les competències social i ciutadana, lingüístic
En aquest curs, participen les cooperatives:
- Recicladors 5è, SCCL de l’Escola Collserola
- Cooperativity, SCCL de l’Escola Les Fontetes
- Nofpooc, SCCL de l’Escola Les Fontetes
- Serracinca, SCCL de l’Escola Serraparera
- Becapi, SCCL de l’ Escola Serraparera
- Electrobots, SCCL de l’Escola Serraparera
- Big Family, SCCL de l’Escola Xarau
- The Big Xarau SCCL, de l'Escola Xarau
- The power of Fifth SCCL, de l'Escola Xarau
- Animania,SCCL de l’Escola Municipal La Sínia
- CooperArt, SCCL de l’Escola Municipal La Sínia
- Cooperclass, SCCL de l’Escola Municipal La Sínia