Un mural contra la violència masclista s’exposarà de forma permanent a Cerdanyola
6 de novembre de 2023 a les 10:01Cerdanyola Educació Feminista (CEF) organitza un concurs per triar el disseny d’un mural commemoratiu del 25N, Dia contra les violències masclistes, que s’exposarà de forma permanent a la ciutat. L’objectiu és que la ciutat d’un espai de referència i de trobada per visibilitzar, condemnar i rebutjar els feminicidis, així com de record de les dones que han estat assassinades.
CEF vol, amb aquest mural, denunciar els assassinats de les dones que se segueixen produint i que esdevenen “la forma més greu i irreversible de violència masclista” al temps que impulsar que “la petja d’accions com aquesta celebració del 25N restin a Cerdanyola i siguin visibles tot l’any”.
La proposta segueix la línia d’altres intervencions artístiques contra els feminicidis com “Vall of Dolls” de Milà, mural de “440 sabates” de l’artista turc Vahit Tuna a Istambul, l’homenatge a les víctimes de “La valla del Palacio Nacional” de Mèxic o la iniciativa de Barcelona amb el grup de Nova Plataforma Unitària contra les violències de gènere.
Presentació de propostes el 10 de novembre a la seu de CEF
CEF convida a la ciutadania a dissenyar aquest mural amb una proposta en base a la temàtica de Ni una més: prou feminicidis. Aturem les violències masclistes. L’objectiu és que la proposta guanyadora es faci a mida 114cm x 146cm en dos llenços durant la celebració del 25N i que quedi exposada de forma permanent a Cerdanyola -inicialment està previst que sigui a la façana de la Biblioteca-. La propostes a concurs s’han presentar el 10 de novembre, de forma presencial. al local de CEF -situat a l’associació veïnal del carrer de Santa Maria, 17- en horari de 18 a 20 hores.
Les obres a concurs han de ser totalment inèdites i cada artista participant també pot presentar-se un projecte grupal- ha de presentar una proposta artística amb un esbós original en format A3 que s’ajusti a les proporcions de 2 bastidors 114cm x 146cm -el suport ha de ser paper, cartolina o similar i ha de posar un pseudònim al darrere; una fitxa d’inscripció on constin les dades personals; i una justificació de la proposta en un text escrit que no superi un full. Des de CEF destaquen que “no s’admetran obres que tinguin continguts que el jurat consideri que atempten contra la dignitat de les persones i dels drets humans”.
El jurat, que compta amb la participació de les artistes Carmen Espinosa i Eva Ricart i la comissària d’art Fina Duran, entre d’altres, emetrà un veredicte inapel·lable en base a la vinculació amb la temàtica, l’originalitat de la proposta, l’adequació al seu format mural, la qualitat tècnica i artística de l’obra així com la vinculació amb el territori.
Veredicte el 16; execució el 25
El veredicte es comunicarà el 16 de novembre i la persona que guanyi el concurs haurà de realitzar el disseny presentat durant la jornada del 25 de novembre, per la qual cosa podrà comptar amb un equip col·laborador. L’organització facilitarà el material necessari per la realització: pintures acríliques, pinzells i altres.
Acte Central del 25N
Aquest mural forma part de les activitats commemoratives del 25N, organitzades per l’Ajuntament de Cerdanyola amb el suport de nombroses entitats de la ciutat, i que tirà un acte central a l’Abat Oliba amb diferents accions de sensibilització dirigides a la ciutadania com són el concert participatiu a la plaça de l’Abat Oliba, lectura del manifest, altres performances i instal·lacions artístiques al voltant del fenomen dels feminicidis i activitats infantils a càrrec de l’esplai Cu-Cut. La part musical comptarà amb les actuacions de la soprano Alexia Vázquez, Georgia Ivaseta i la Coral de Dones per la Pau dirigides per Conxi Gil. Les cantants oferiran un petit repertori de temes com “La puerta violeta” de Rozalén, “Vivir sin miedo” de Vivir Quintana o “Cançó de fer camí” poema de M.M. Marçal musicat per Penalba, Humet i Vives. Es facilitaran les lletres de les cançons per poder-se sumar i cantar totes les persones assistents.