Un Ple amb molt poc contingut dona llum verda a un nou model de tramitació d’expedients
28 de febrer de 2020 a les 12:00Les mocions van ser protagonistes d’un Ple de febrer en què el Consistori de Cerdanyola va aprovar un nou model de tramitació d’expedients per petició del nou responsable de la Intervenció Municipal.
El regidor de Finances i Serveis Econòmics, Javier Sánchez, indica que hi ha consens en què els processos i tramitació d’expedients a l’Ajuntament de Cerdanyola són “millorables” i apunta que aquest nou règim de fiscalització i manteniment del control dins de l’exercici de la funció interventora suposarà una agilització de la tramitació en base a un model que comparteixen altres administracions, com la Generalitat, les quatre diputacions provincials catalanes o diversos Ajuntaments de característiques similars al de Cerdanyola.
El PP va ser l’únic grup que va votar en contra destacant l’existència d’un informe desfavorable de Secretaria Municipal que adverteix de la possibilitat de “nul·litat de ple dret de l’acord”. Manuel Buenaño apunta que els informes desfavorables “havien de ser excepcionals i comencen a ser habituals” i demanava la retirada del punt per treballar-ho millor i portar-lo a aprovació inicial, que es poguessin fer al·legacions i aprovació definitiva després d’escoltar als funcionaris “ja que també els afectarà”.
Altres grups van donar suport a la petició de retirada del punt per portar-los més endavant al Ple aclarint que no estaven en contra del canvi de model, però si plantejant alguns dubtes i abstenint-se en la votació.
La regidora d’ERC Montse Nieto indica que “és cert que aquest model s’aplica en altres administracions”, però tenen una estructura i uns coneixements tècnics “que segurament” la plantilla municipal no pot assumir en aquests moments i preguntava si els caps tècnics municipals coneixen la responsabilitat que comporta el canvi.
Pau Ortolà, regidor de C’s, plantejava la seva abstenció davant els informes contraris d’Intervenció i Secretaria i considera que anar a una aprovació més llarga suposa tenir més seguretat jurídica.
Des de Guanyem, Ivan González demanava no tractar amb “lleugeresa” l’informe de Secretaria en un tema tan tècnic i manifestava els seus dubtes en què l’Ajuntament tingui les estructures tècniques i personal per poder aplicar el nou model de forma immediata.
Van donar suport al govern els Comuns i Junts. Des d’ECP, Pilar Adell destacava no entendre perquè “si aquest model l’apliquen altres Ajuntaments no pot fer-ho el de Cerdanyola”, mentre Joan Sánchez, de JuntsxCerdanyola, indica que cal dotar de personal suficient a Intervenció, però remarca que el model és positiu.
Mocions
En l'apartat de mocions, tres es van aprovar per unanimitat de la Junta de Portaveus i sense debat: retre homenatge al cerdanyolenc Amadeu Comas que va ser deportat al camp nazi de Mauthausen; donar suport a la commemoració del Dia Internacional de les Dones; i declarar Cerdanyola municipi feminista treballant per la universalització i extensió dels serveis públics relacionats amb la sanitat, serveis socials i atenció a les dones i atenció de la infància: des d’escoles bressols i hospitals, fins als serveis de dependència i atenció a les persones.
També es van aprovar la moció del PSC sobre la prevenció, control i detecció del trastorn de joc entre la joventut, però amb crítiques dels grups de l’oposició que li recriminaven que com a grup de govern el que han de fer és plantejar una regulació del sector; el text de que reprova i demana la dimissió de l’actual Síndic de greuges, Rafael Ribó, i una moció de JuntsxCerdanyola per a estudiar la manera d’impulsar la reutilització d'ús dels quioscs a la ciutat.
Per contra, es va rebutjar la moció de C’s per a la creació de la comissió especial de suggeriments i reclamacions amb l’argument que això s’ha de tractar en la modificació del Reglament Orgànic Municipal que l’Ajuntament afrontarà en els pròxims mesos.