Un Ple ‘light’ i de pocs temes a debat tanca el curs polític 2019-20
24 de juliol de 2020 a les 7:05Molt poc debat i amb pocs temes a discussió es van tractar a la sessió de juliol del Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola, que tradicionalment tanca el curs polític fins a setembre.
El reconeixement dels sexennis del professorat de l’escola municipal La Sínia com un complement específic, a l’igual que la resta de docents del sector públic, a annexar al conveni col·lectiu es va aprovar per unanimitat i va ser un dels pocs punts a debat del plenari de juliol. La regidora de Recursos Humans, Glòria Urbano, destacava que era “urgent la correcció d’aquesta errada perquè afecta a drets de treballadors i crea un greuge comparatiu” important. Tots els grups van donar suport sense intervenció.
Mocions
ERC havia anunciat la presentació de quatre mocions al Ple, però una va ser assumida per la Junta de Portaveus i les altres van tenir suport com a ponents d’altres grups. La moció aprovada per unanimitat, i sense debat, va ser la de suport a la implementació d’energies renovables sota criteris d’integració paisatgística, protecció agrícola i equilibri territorial. L’objectiu és que Cerdanyola pugui produir una bona part de l’energia que necessita sobre el seu territori, a teulades i terrats, aprofitant les zones industrials i protegint els espais naturals.
Les altres tres mocions també es van aprovar. Només amb l’abstenció de Guanyem va tirar endavant la proposta d’estudi de la viabilitat de que Cerdanyola aculli un aparcament d’autoservei per autocaravanes gestionat per l’empresa municipal Cerdanyola Promocions. Íñigo de Enterria, regidor d’Esquerra, destaca la mancança absoluta d’aquest tipus d’instal·lacions al conjunt del país quan fan un servei important que permetria a Cerdanyola atraure un turisme que comportaria beneficis per a la ciutat amb la seva estada davant el ganxo natural i cultural de la ciutat i la proximitat de l’AP on passen 200.000 autocaravanes cada any.
La regidora de Guanyem Vera Sánchez explicava l’abstenció del seu grup davant una proposta a la que, inicialment, estarien d’acord però considerant que en aquest moment “la prioritat ha de ser posar la gent de Cerdanyola al centre” de l’acció municipal. Sánchez criticava la postura d’esquerra en relació a l’empresa municipal ja que, afirma, Esquerra “va posar ombres de delicte sobre Cerdanyola promocions amb l’objectiu de dinamitar” l’empresa municipal en el passat mandat.
La tercera moció planteja dues possibilitats per abordar el problema de les restes que cal portar a la deixalleria, però que hi ha casos que acaba col·lapsant els contenidors de fracció orgànica o de rebuig. Albert Turon, regidor d’ERC, plantejava o bé adoptar un sistema de recollida amb contenidors de gran volum a posar divendres i amb recollida dilluns de manera anunciada i calendaritzada o bé reactivar el programa de compostatge subscrit amb l’AMB per repartir compostadors domèstics de forma voluntària on el veïnat reciclaria restes de poda i residus orgànics.
El grup de govern es va abstenir. El regidor d’Espai Públic, Víctor Francos, comentava que “tenir un jardí és una meravella però no és gratis” i quan s’encarrega d’una tasca a un jardinera la factura ha d’haver un recàrrec perquè porti les restes a la deixalleria. Francos explicava cassos com el d’un veí que va dipositar al carrer 25 bosses de 50 litres de capacitat, “quan sap que això no ho pot fer”, però n’hi ha d’altres casos que deixen directament l’esporga, sense bossa.
Francos explica que l’1 de gener 2022 entra en vigor el nou sistema de neteja i el sistema de recollida que haurà d’anar en paral·lel amb una regulació cívica de la ciutat, però considera que s’ha d’anar en compte perquè no passi “que tothom vulgui contenidor per tot, a la porta, però no tant a prop perquè faci pudor...”.
La quarta moció insta el govern espanyol a no ampliar ni prorrogar, en cap cas, les concessions de l’AP7, que passa per Cerdanyola, i l’AP2 més enllà de la seva finalització prevista al setembre de l’any que ve. La regidora d’ERC Carme Pina explica que la reducció d’ingressos provocades per la pandèmia de la Covid-19 haurien de ser assumides per la concessionària Abertis. La proposta va ser aprovada amb aprovada amb l’abstenció de PSC, C’s i PP.
Precs i preguntes
El torn de precs i preguntes va comptar amb una important bateria de temes plantejades des dels grups d’ERC, C’s i Guanyem. La portaveu d’Esquerra, Helena Solà, demanava la realització de proves PCR per detercar la Covid-19 als treballadors considerats essencials de la plantilla de l’Ajuntament. La regidora de Recursos Humans, Glòria Urbano, explica que el Comitè de Seguretat i Higiene Laboral va considerar prioritari esmerçar els recursos existents en altres mesures de seguretat com mascaretes o mampares de protecció.
Gorka Samaniego, de C’s, va demanar que s’articuli algun mecanisme de participació ciutadana que substitueixi l’habitual temps d’audiència ciutadana presencial abans de cada Ple municipal. L’alcalde va respondre que ja s’està articulant aquest mecanisme per si fos necessari al mes de setembre, però també que ni al juny ni al juliol s’ha demanat aquesta participació i en tot cas caldria publicitar que si es pot plantejar.
Samaniego va insistir en les seves crítiques a la revista municipal Riu Sec per considerar que el seu contingut és propagandístic del PSC perquè “algunes notícies tenen una càrrega política enorme” com recorda que es queixava el PSC en el mandat anterior quan estava a l’oposició. El regidor de Comunicació, David González, indica que a la revista no apareix la ideologia del PSC, sinó la rendició de comptes de l’administració de Cerdanyola i el govern de l’Ajuntament. González replicava Samaniego dient que “igual el que et preocupa és que aquest govern faci coses”.
Samaniego també es queixava de falta de resposta del govern a preguntes formulades pel seu grup, cosa que feia amb més contundència la regidora de Guanyem Laura Benseny que assegura que la paciència del seu grup s’ha acabat perquè hi ha 11 preguntes plantejades des d’abril que no s’han respost. L’alcalde assegurava que les preguntes s’han anat responent, cosa que nega Benseny, “però una altra cosa és que les respostes no agradin”, indica Benseny.
Guanyem també preguntava pel cas d’una veïna amb menors al seu càrrec que denuncia no tenir accés a subministrament d’aigua perquè les informacions de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) nega que hi hagi contacte constant i que s’hagi ofert un lloguer social. L’alcalde responia que no pot parlar d’un tema particular en el Ple per respecte a la normativa de protecció de dades, però assegurava que no seguirà el joc a plataformes que volen coaccionar un govern quan no representen a ningú i que amb “pressions i amenaces” també afecten les famílies dels regidors -menors inclosos- i les fan també vulnerables.