Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Un Ple municipal amb temes econòmics, Ciutat de la Ciència, polèmics retrets en...
Un Ple municipal amb temes econòmics, Ciutat de la Ciència, polèmics retrets en el 25N i la sentència del català

Un Ple municipal amb temes econòmics, Ciutat de la Ciència, polèmics retrets en el 25N i la sentència del català

26 de novembre de 2021 a les 11:11

Temes econòmics obrien el plenari de novembre en relació a l’execució pressupostària, el pla de sanejament municipal, el valor de reversió del PEM Guiera o l’extinció anticipada del dret d’usdefruit de la gasolinera de Les Fontetes. La polèmica va arribar amb l’intercanvi de retrets sobre comportaments masclistes o fora de to al plenari coincidint amb la jornada del 25N que es van iniciar en el debat sobre la candidatura a la distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació. A l'apartat de mocions, destacava l'aprovació de dues contra la sentència contra el model d’immersió lingüística.

Del valor de reversió del PEM Guiera a la gasolinera de Les Fontetes

El regidor de Finances, Javier Sánchez, explica que l’Ajuntament aprovava al juliol el valor de reversió en relació al PEM Guiera i que es va ingressar els diners al jutjat, però que ara el tribunal determina que s’ha de pagar a les entitats creditores. En concret es tracta de 592.826 euros a Caixabank i de 519.001 a l’Institut Català de Finances. Solucionar aquesta situació, indica Sánchez, permetrà assumir les inversions previstes al PEM Guiera. Tots els grups van votar a favor tret de Guanyem que es va abstenir.

Pel que fa a l’execució del tercer trimestre del pressupost municipal, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va criticar la falta de partides executades, ja que, segons afirma la seva portaveu, Helena Solà, hauria de ser del 75% i hi ha partides que no arriben al 50%, cosa que demostraria problemes organitzatius. Des de Guanyem, Ivan González, comenta que l’estat d’execució del pressupost “va baixant al ritme que s’acaben els projectes” de l’anterior govern.

Aquest punt era només informatiu i, per tant, no es votava, com tampoc el relacionat amb el Pla anual de control financer, tema en el que Helena Solà insistia en la necessitat de fer auditories a les empreses que gestionen serveis municipals. Segons la portaveu d’Esquerra, si això s’hagués fet amb el Bosc Tancar pot ser es podria haver intervingut i ara el servei no estaria tancat al públic.

Un dels temes que més debat va aixecar al Ple va ser l’extinció anticipada del dret d’usdefruit de la gasolinera de Les Fontetes atorgat en el seu moment a les empreses mixtes Cerdanyola Opcions i Cerdanyola Carburants. El regidor de Finances explica que un cop l’Ajuntament sigui propietari dels terrenys podrà obrir de forma immediata la licitació de la gasolinera o donar l’ús que es determini.

Tant ERC com Cs van anunciar el seu vot en contra pels dubtes generats per l’existència d’informes desfavorables de secretaria municipal. La regidora d’Esquerra Montse Nieto assegura que aquesta extinció de l’usdefruit no té cap interès públic en un expedient ple d’incoherències administratives i procedimentals.

Javier Sánchez responia que si no es fa l’extinció anticipada arribarà igualment en un any i mig, però si es feia ara es guanyava temps per fer la licitació, actualitzar els possibles usos de la parcel·la i el cànon que es cobra.

Per la seva banda, Isaac Martínez, portaveu d’En Comú Podem (ECP), considera que l’extinció anticipada permet que no es pugui repetir un cas d’abandonament com el de les pistes de tennis del carrer de Riu Sec.

En altres temes, el plenari va aprovar un canvi d’hora de celebració de les sessions ordinàries, que passarà a ser les 18 hores, fent l’Audiència Ciutadana a les 17 hores.

Igualment, s’aprovava la ratificació de la dissolució de la Mancomunitat Cerdanyola-Ripollet-Montcada i Reixac per considerar que s’havia convertit en una eina poc eficient per tractar temes comuns com el de l’hospital o la carretera de Barcelona que s’estan abordant en altres fòrums.

Ciutat de la Ciència

Cerdanyola optarà novament a la distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació que atorga la xarxa Innpulso, que ja va ostentar durant 8 anys, fins el 2018, després que hagi aprovat aquesta candidatura el Ple de l’Ajuntament.

El regidor de Ciutat del Coneixement, David González, explica que les possibilitats de Cerdanyola s’han d’aprofitar i en aquesta direcció s’han fet aliances i ara es vol fer aquest pas que considera útil i que ha de servir per atraure projectes innovadors per a Cerdanyola.

L’oposició demanava concrecions sobre el tema i quins projectes permetrà tirar endavant. El regidor de Junts Joan Sánchez, es preguntava “més enllà d’alguna foto, no se quins beneficis va tenir pertànyer a aquesta xarxa” en el passat. Tant Albert Turon d’ERC, com Laura Benseny de Guanyem com Isaac Martínez d’ECP insistien en que no hi ha cap concreció de millores que suposi incorporar-se a la xarxa i insistien en reclamar exemples concrets de projectes que s’impulsaran per això. 

Aquest tema, però va acabar generant la polèmica del plenari de novembre.

Festival de retrets sobre el masclisme i la violència en el Ple durant el 25N

El Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola aprovava ahir per unanimitat el manifest del Dia Internacional contra les Violències Masclistes en una jornada de 25N en què la sessió plenària es va convertir en un festival de retrets: acusacions de paternalisme, de comportament masclista, d’utilitzar el 25N com arma política contra l’adversari del Consistori, rèpliques com que la violència física no és l’única violència...

El manifest reclama suport i empatia amb les supervivents de les violències sexuals perquè “no podem continuar consentint que les dones visquem amb por, amb la nostra llibertat coartada per l’amenaça d’unes agressions sexuals que ja haurien d’estar desterrades d’una societat democràtica i lliure”. El text destaca el reconeixement a noves formes de violència com “la violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius, la violència de segon ordre, la violència vicària i la violència digital”.

Igualment, el manifest del 25N diu que el repte davant les violències masclistes és “actuar de forma estructural, preventiva i comptar amb tota la població i tots els territoris” i generar “nous referents per construir milers de masculinitats responsables, lliures, igualitàries, diverses, inclusives i cuidadores”.

Abans de l’aprovació unànime d’aquest text, però, el debat s’havia crispat com poques vegades al plenari. Tot va començar quan el regidor de Ciutat del Coneixement, David González, en el punt sobre la incorporació a la Xarxa Innpulso demanant la distinció de Cerdanyola com a Ciutat de la Ciència responia les crítiques de l’oposició de falta de concreció i reclamant exemples de millores i actuacions, definint-les com un “popurri d’exemples”, cosa que va indignar la regidora de Guanyem Laura Benseny que la va considerar una demostració de “paternalisme” que era habitual i de la qual ja estava “farta” i que no podia acceptar, “encara menys en 25N”.

L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, replicava que considera molt greu “acusar un company, veladament, de violència masclista” i que “per això estan els jutjats”. Per a Cordón, no hi ha hagut cap expressió de González que mereixi aquesta acusació i li manifestava a Benseny que moltes de les seves intervencions eren fora de to “i ningú t’ha acusat de violència”. La regidora de Guanyem comentava que el que denunciava era “un comportament masclista” i es preguntava si “cal que recordem la piràmide de la violència de gènere?”. Per la seva banda, la portaveu d’ERC, Helena Solà, considerava que potser no era el lloc per parlar del tema, però si que admetia haver-se sentit en alguna altra ocasió com denunciava Benseny.

El debat es va reprendre posteriorment, quan es debatia la moció de Guanyem de rebuig a la violència masclista que es va aprovar per unanimitat i, entre altres coses, demana més recursos per als serveis d’atenció a les dones víctimes de violència masclista i habitatge social immediat per a les dones soles i amb famílies monomarentals que estan vivint en condicions de precarietat habitacional. La regidora de Guanyem Vera Sánchez manifestava en la presentació de la moció que “hi ha una escala de grisos des del menyspreu al feminicidi i no hem de reduir la violència masclista a la violència física que acaba en els jutjats” i provocava la intervenció de la regidora d’En Comú Podem Pilar Adell mostrant-se “escandalitzada per algunes intervencions de les meves companyes” i dient que s’havia “tret de mare un tema tan dramàtic com la violència masclista” i considerant que no pot utilitzar-se aquest tema com arma política contra un adversari. Adell admetia haver-se sentit “malament pel to paternalista o professoral d’alguna companya” i assegurava “no haver raons per qüestionar” González. Vera Sánchez replicava que Benseny només havia “visibilitat que la violència més visible és la física, però no és l’única”.

La portaveu de Ciutadans (Cs), Sonia Rodríguez, no volia entrar en el debat, però si apuntava que estava d’acord amb Adell i que hi ha dones del Consistori que l’havien fet sentir malament, mentre el regidor d’ERC Íñigo de Enterria feia una crida a no fer una defensa a ultrança del company ni veure un atac polític per tot arreu i si a entendre la persona que s’està queixant. Segons Enterria, no hi hauria aquest debat “si s’hagués tingut una mínima solidaritat amb la companya que s’ha queixat”.

L’Ajuntament es posiciona contra la sentència sobre el català a l’escola

Dues mocions es presentaven, una d’ERC i una altra d’ECP, en contra de la recent sentència del Tribunal Suprem que obliga a impartir un mínim d’un 25% de les classes en castellà. Les dues s’aprovaven amb els vots en contra de Cs i PP i el suport de la resta de forces polítiques.

Tant Pilar Adell, d’ECP, com Helena Solà, d’ERC, defensaven el model d’immersió lingüística com el resultat d’una llarga lluita per defensar l’aprenentatge del català com una eina per garantir drets. Adell considera que “atacar la immersió lingüística és atacar” la cohesió social i la igualtat d’oportunitats-, mentre Solà considera que aquest model està avalat per estudis internacionals de prestigi i manifesta que el rebuig contra una llengua dificulta el seu aprenentatge en una societat on el castellà és a tot arreu -al quiosc, a la televisió, a les plataformes d’streaming, al cinema....- molt més que el català. Per això, apunta Solà, els fills d’una família catalanoparlant parlen en castellà sense dificultat i al revés no és tan fàcil.

Gorka Samaniego replicava que “hi ha moltes formes de garantir l’ús del català sense vulnerar els drets dels castellanoparlants”. El  regidor de Cs considera la immersió lingüística és un model que fomenta anar en contra de la majoria que utilitza el castellà i no la cohesió i no fomenta la llibertat perquè es vulnera el dret a la llibertat d’ús de la llengua. Samaniego critica que “els independentistes utilitzen el català com una llengua de part, no de tots”, i per això la gent ho rebutja, com passa, indica, amb una TV3 que perd audiència per partidista.

Pel que fa a altres mocions, per unanimitat es va aprovar la moció d’ERC, defensada per Carme Pina, perquè Ajuntament de Cerdanyola es posi “al costat de les famílies que han tingut la pèrdua d’un ésser estimat en mort perinatal, gestacional o neonatal” i les acompanyi en el seu dol dotant el municipi d’un espai de suport i confort.

També s’aprovava la moció d’Esquerra defensada per Albert Turon per impulsar mesures perquè s’assoleixi una taxa de reciclatge de residus del 55%, com a mínim, al 2025. L’únic grup que es va abstenir va ser el PSC perquè afirmen que la moció demana actuacions en què ja es treballa.

Una altra moció defensada per Turon s’aprovava, la que demana al govern de l’Estat un fons extraordinari per a compensar la pèrdua d’ingressos que ocasioni sobre les finances municipal la sentència sobre l’impost de la plusvàlua que ha ocasionat una nova normativa.

....................................................................................................................................................................

Retransmissió del Ple municipal de l'Ajuntament corresponent al mes de novembre