Un plenillo de temes de sempre: crematori, tribut metropolità, mobilitat...
26 de març de 2021 a les 1:17L’audiència ciutadana del mes de març va abordar dos dels temes més habituals en el debat plenari dels últims anys, el crematori i el tribut metropolità, i dues qüestions que han vingut sent actualitat a les últimes setmanes, la reivindicació de carrils bici i la reglamentació de la fira de l’artesania, el col·leccionisme i les antiguitats.
Crematori
Arnau Bria, portaveu de la plataforma en contra del crematori, va insistir en la seva oposició a aquesta instal·lació i va criticar la falta de resposta a una instància presentada pel col·lectiu al Registre municipal demanant personar-se en el contenciós judicial que va presentar l’adjudicatari dels serveis funeraris de Cerdanyola, l’empresa Truyols. Bria es queixa que el govern municipal demana unitat en relació a aquest tema “però ens ignora”.
La regidora d’Urbanisme, Eulàlia Mimó, recorda que la llicència de construcció del crematori continua aturada tot i que el contracte de serveis funeraris que incloïa el crematori està en marxa, Mimó explica que, en aquest mandat, el govern municipal ha seguit una mediació amb l’empresa adjudicatària buscant alternatives a la construcció del crematori sense que s’hagi pogut acordar cap alternativa viable i ara s’està a l’espera que el jutge dicti sentència sobre el cas. Mimó indica que els Serveis jurídics de l’Ajuntament diuen que no és possible accedir a la petició de la plataforma de personar-se en el procés.
Per la seva banda, l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, insisteix que quan es dicti sentència s’haurà de donar una resposta de ciutat que vol compartida amb altres grups i amb la màxima unitat possible, però aquest escenari, apunta, “encara no ha arribat”. Cordón insisteix que s’han buscat alternatives, però no s’han trobat i demana que si algú en té, que la presenti.
En aquest sentit, la portaveu d’ERC, Helena Solà, manifesta que “solucions viables dins la legalitat es van trobar però el plenari no va donar suport” sobre un tema que, destaca,” és de ciutat ara, al 2021, però també ho era al 2013”. Solà proposa crear novament una taula de treball sobre el tema.
Fira d’artesania
Daniel Garcia, representant dels paradistes de la fira d’artesania, col·leccionisme i antiguitats tornava a intervenir al plenillo de Cerdanyola després de fer-ho a l’audiència ciutadana del mes anterior per mostrar la seva oposició a que un nou reglament del mercat suposi l'obligació d'assumir el pagament d'una quota d'autònoms als paradistes, cosa que consideren inassumible. Garcia insisteix en la possibilitat de signar un conveni amb l’Ajuntament amb una assegurança com passa amb altres poblacions i proposa una reunió amb l’Ajuntament de Fogars de Montclús on considera que es planteja un model que podria utilitzar-se a la nostra ciutat.
Des del govern es van mostrar disposats a mantenir aquesta reunió, però la regidora de Promoció econòmica, Carme Arché, va recordar que no només Cerdanyola, sinó moltes altres localitats estan abordant un procés de regularització de fires similars a la de la nostra ciutat per adaptar-se a la normativa. Arché explica que s’ha proposat als paradistes de Cerdanyola que tenen necessitat que s’instal·lin al mercat sedentari de Serraparera.
Tribut metropolità
El portaveu de la plataforma No Tribut Metropolità, Ignacio Laguna, demanava als grups municipals suport a la moció que s’havia de debatre posteriorment, a la sessió política del Ple municipal,instant al govern a demanar a l’AMB la suspensió de la implantació del tribut metropolità pels anys 2021 i 2022; que no es puguin aplicar els recàrrecs per via executiva si l’administració no acredita que s’ha fet la notificació de forma individualitzada; i la devolució dels diners pagats de més degut als errors de càlcul de les administracions.
Laguna indica que presentaven la moció per desempantanegar la situació d’impàs amb l’AMB després del posicionament del Síndic de greuges de Catalunya afirmant que el tribut és injust. Ignacio Laguna manifesta que el problema de l’AMB és de finançament del transport i considera que cal “agafar el toro per les banyes i veure com es pot solucionar, però el tribut” a la segona corona no és la solució. El portaveu de la plataforma demana als ajuntaments que no facin de mur de contenció d’un debat que cal fer a l’AMB i per això reclama l’aprovació de la moció i que l’ajuntament de Cerdanyola no bloquegi aquest debat mentre la ciutadania de Cerdanyola continua afrontant un tribut injust.
Des del govern municipal, el regidor d’Hisenda, Javier Sánchez, destacava que l’Ajuntament no vol fer de mur de contenció i sí trobar el millor finançament possible a l’AMB, mentre el regidor d’ERC Íñigo de Enterria destaca que el “tribut no és just ni equitatiu perquè cau en l’error” de lligar-lo amb el transport, però l’AMB ha de tenir un bon finançament.
Reivindicació d’una ciutat per a la bicicleta
L’associació SomBici, que acaba de realitzar dues bicicletades reivindicatives a Cerdanyola en les últimes setmanes, intervenia a l’audiència ciutadana perquè es consideren en “l'obligació de participar activament en el canvi i millora de la nostra ciutat”. Aquest canvi hauria de complir un seguit de reivindicacions, com ampliar i millorar la xarxa de carrils bici de la ciutat amb connexions amb els centres escolars, la Universitat Autònoma de Barcelona, les principals estacions de transport públics, els barris de la ciutat i les poblacions veïnes.
Altres reivindicacions del col·lectiu passen per augmentar els espais segurs d’aparcament per a bicicletes afavorint el comerç de proximitat; promoure l’ús de la bicicleta com a mitjà per millorar la salut, el benestar de les persones, la qualitat de l'aire, i el respecte al medi ambient; i fomentar la formació vial o biciescola i l’educació cívica envers l’ús de la bicicleta en els centres escolars i cívics.
SomBici Cerdanyola pregunta perquè no es preveuen carrils bici als plans urbanístics de Les Fontetes o Srerra parera o quan es podrà gaudir d’un d’ells fins el campus de la UAB.
La regidora de Mobilitat, Gloria Urbano, assegura que sí que es preveuen carrils bici als plans urbanístics i considera que així es constata en el del Centre Direccional, però afegeix que en la reforma de carrers ja existents moltes vegades no és possible la instal·lació d’un carril bici per la poca amplada de la via. En aquests casos, indica, poden ser viables alternatives com la instal·lació d’una Zona 30. No obstant això, Urbano indica que es faran carrils bici a Serraperera, en l’avinguda Argentina, la carretera de Barcelona o la de Badia. En relació al carril bici fins a l’Autònoma, la regidora manifesta que “es treballa perquè sigui una realitat al més aviat possible” però amb la dificultat que suposa ampliar el pont sobre el tren i l’autopista.
Per la seva banda, el regidor d’ERC Albert Turon demanava un nou Pla de mobilitat que potenciï un canvi de paradigma i dotar als serveis municipals de recursos humans i tècnics. Segons Turon, la ciutat hauria de tenir breu la major part dels carrers de Zona 30 i es desconeix si hi ha cap planificació sobre el tema.