Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Un projecte de robòtica d’Eurecat guanya els Advanced Manufacturing Awards
Un projecte de robòtica d’Eurecat guanya els Advanced Manufacturing Awards Imatge d'un dels investigadors utilitzant el sistema Sharework (Foto Eurecat)

Un projecte de robòtica d’Eurecat guanya els Advanced Manufacturing Awards

15 de gener de 2024 a les 11:54

El projecte europeu Sharework, coordinat pel centre tecnològic Eurecat a Cerdanyola, ha proporcionat als robots la intel·ligència necessària per treballar en cooperació amb els operaris sense necessitat de barreres físiques de protecció. Sharework ha guanyat el premi a ‘Millor producció automatitzada i integració robòtica’.

El projecte europeu Sharework ha guanyat el premi a ‘Millor producció automatitzada i integració robòtica’, a la fira Advanced Manufacturing Madrid, pel desenvolupament d’un nou sistema intel·ligent per a la col·laboració segura i ergonòmica entre robots i treballadors en processos de fabricació industrial, mitjançant intel·ligència artificial i anàlisi de dades del procés. El projecte l’ha coordinat el centre d’Eurecat del Parc Tecnològic del Vallès, a Cerdanyola.

Daniel Serrano, director de la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat, manifesta que el projecte ha desenvolupat un software flexible format per 14 mòduls tecnològics per “proporcionar als robots i als seus sistemes de control la intel·ligència necessària per treballar en cooperació amb els operaris, sense necessitat de barreres físiques de protecció”.

El coordinador tècnic del projecte i investigador principal de Robòtica Col·laborativa de la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat, Néstor García, afegeix que el sistema “és capaç de comprendre l'entorn i les accions humanes, a través d’una base de coneixement i sensors i fer-ne prediccions de l'estat futur”, així com “fer que el robot actuï en conseqüència”, per impulsar el treball col·laboratiu entre operadors i robots i “millorar l'ergonomia dels operaris i augmentar la productivitat del procés”.

La coordinadora del projecte Sharework, Simona Neri, explica que en el marc del projecte s’han analitzat totes les tasques implicades en cada cas d'ús i “hem identificat quines són les més repetitives i de baix valor afegit per a les persones, amb l’objectiu de col·locar-les en l’àrea de responsabilitats del robot, de manera que puguin treballar conjuntament de forma segura”.

Sharework, finançat dins de la convocatòria Horizon 2020, s’ha dut a terme amb un consorci format per 15 socis, d’entre els quals hi ha 6 institucions de recerca (Eurecat, Fraunhofer IWU, el Consell Nacional de Recerca d’Itàlia, la Universitat de Patras, la Universitat de Darmstadt i la Universitat RWTH d’Aachen); 8 socis industrials, dels quals 4 són empreses industrials (STRANE, STAM, INTRASOFT i MCM) i 4, usuaris finals (SEAT S.A., Alstom, CEMBRE i GOIZPER), a més d’un organisme de normalització (UNE).