Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Un thriller intens, la fusió poètica de paraula i memòria i un relat amb misteri...
Un thriller intens, la fusió poètica de paraula i memòria i un relat amb misteri i tendresa, Premis Literaris 2021

Un thriller intens, la fusió poètica de paraula i memòria i un relat amb misteri i tendresa, Premis Literaris 2021

25 de maig de 2021 a les 23:13

El thriller ‘Silenci al fiord’, de Gemma Romeu – Premi XXVII Valldaura-Memorial Pere Calders-; el poemari ‘Aixoplucs’, de Josep Civit - XXVI Martí i Pol-; i el relat ‘Memòries d’una vella boja’, de Blanca Corominas -XII Caterina Albert- són els nous premis literaris de Cerdanyola 2021 que atorguen conjuntament Ajuntament i UAB i que es lliuraven ahir juntament als de l’edició de l’any passat -que no es van poder entregar per la pandèmia-.

Silenci al fiord és, segons el jurat del XXVII Premi Valldaura-Memorial Pere Calders, un thriller que destaca per la densa atmosfera de misteri i tensió que es capaç de crear en una història que pivota sobre el segrest d’infants i les relacions de confiança i amistat que s’obren pas entre la foscor. Gemma Romeu, l’autora, ha guanyat altres premis pels seus relats, com el Premi Narrativa Ciutat de Manlleu per La Torre o el Premi Antoni de Bofarull de Narrativa Breu per Àncores, destaca la satisfacció d’un guardó que suposa veure l’obra publicada, cosa que, indica aquesta filòloga de Tona,”és una alegria que fa tangible la idea que vas tenir a la ment i va passar al paper, un estímul per continuar ideant històries”, com aquesta de Silenci al fiord que rondava pel cap de Romeu des de 2011.

Aquesta vintisetena edició del Premi Valldaura-Memorial Pere Calders va tenir 21 obres a concurs.

Aixoplucs, l’obra de Josep Civit i Mateu guanyadora del XXVI Premi de poesia Miquel Martí i Pol, “ens endinsa en un món contemplatiu sobre temes universals amb petites guspires de quotidianitat observades des de la maduresa poètica”, diu el veredicte d’un jurat que subratlla que al llibres “paraula i memòria es fonen en uns poemes que ressegueixen una vida entre el desig i la realitat”.

L’autor, que va superar als 37 originals que es van presentar a concurs i els obstacles de la pandèmia, destaca que el ser premiat és un “moment privilegiat que reserva la vida perquè és un reconeixement a moltes hores de treball solitari sense saber si val la pena”. Josep Civit afegeix que guanyar el guardó de Cerdanyola és un orgull afegit perquè porta el nom “d’un home i un poeta cabdals que va saber fusionar en una mateixa passió vida i poesia” i saber-ho transmetre: Miquel Martí i Pol. El poeta destaca que al 2007 va guanyar amb Interior amb Finestres l’altre premi que porta el nom de l’autor de La fàbrica o Estimada Marta, el del seu poble natal, Roda de Ter, i que s’havia marcat l’objectiu d’assolir també el guardó de Cerdanyola “que ajuda a mantenir la flama” de l’obra de Martí i Pol

La jove Blanca Corominas aconsegueix el  XII Premi Caterina Albert de narrativa breu amb  Memòries d’una vella boja, un relat del qual el jurat destaca que atrapa el lector per la combinació d’escenes i punts de vista diferent, que condueixen a un clímax que entendreix i un suspens interessant fins el final. A diferència dels altres guardonats en aquesta edició, Corominas s’estrena en el món dels premis amb el Caterina Albert -al que s’havien presentat 13 relats- i destaca que això l’anima a seguir escrivint.

Edició 2020

Però en aquesta edició també han recollit el seu premi els guanyadors de l’edició del 2020, autors amb obra ja publicada que la pandèmia va impedir que poguessin rebre el seu guardó.

El Premi de novel·la Valldaura-Memorial Pere Calders va recaure l’any passat en l’obra Mentir a les mosques, de l’igualadí Arià Paco Abenoza, una narració de la qual el jurat destaca que combina ambició literària amb un joc de punts de vista i de coneixements i espais vitals diferents, una obra intimista que mostra una rigorosa coherència psicològica dels personatges i que descriu de forma realista la vida de barri combinant la reflexió filosòfica amb una interessant ambientació de la trama  abordant qüestions com el racisme i l’estigmatització social institucional.

L’autor destacava la perspectiva que li dona rebre el premi quan ja ha passat un any i denuncia la poca promoció que tenen les novel·les guanyadores d’aquest certamen. Arià Paco es mostra molt crític destacant que vivim en un país que creu que l’únic valor que té la cultura és el de “justificar la subvenció i els llocs de treball que provoca”, que té una “mentalitat cultural de supervivència”. L’autor manifesta que el Valldaura-Memorial Pere Calders té al darrera una de les universitats més importants del país, però que no té visibilitat ni promoció i que la novel·la no ha estat ni serà als aparadors de les principals llibreries. Arià Paco subratlla que “el destí d’un llibre no són els prestatges, sinó el centre de la plaça pública” i que aquest premi “hauria de ser el lloc on els libres neixen, no on moren: no hauria de ser un funeral de libres.

L’autor insisteix que són paraules d’agraïment perquè les institucions convocants del premi s’han d’enorgullir de les obres guardonades.

El Premi de Poesia Miquel Martí i Pol del 2020 va recaure en el recull Si l’oblit no em falla, del barceloní Albert Gavaldà. El jurat diu que l’obra versa sobre l’oblit i l’alzheimer expressant de manera colpidora la malaltia de la mare de l’autor, però abordant també oblits col·lectius, en una doble dimensió íntima i publica. Un llibre escrit amb llenguatge simple però expressiu, que reflecteix truculència, por esverament, no saber què es diu.. amb imatges intenses

Albert Gavaldà explica que el guardó va arribar una setmana després de la mort de la seva mare, malalta d’alzheimer, a qui estava dedicat Si l’oblit no em falla, i que vol ser una al·legoria de la memòria i la desmemòria amb diverses seccions que culminen amb un recorregut per diversos personalitats culturals de la història tractant així la memòria històrica, cultural, poètica, mítica i fins i tot religiosa.

Per la seva banda Anna Mateus va guanyar el Premi de Narrativa Breu per a joves Caterina Albert amb el relat L’Etna seu, del qual el jurat destaca que és emotivament intens i colpidor amb una prosa poètica que manté l’interès del lector des del principi fins el final.

Ajuntament i UAB s’encoratgen a continuar la col·laboració

L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, i el rector de la UAB, Javier Lafuente, van insistir en la vitalitat d’uns guardons amb molts participants a concurs i en la importància creixent de la col·laboració entre les dues institucions convocants dels premis, en diferents àmbits, però també el cultural.

Cordón destaca que “la cultura és, i ha de continuar sent, un aspecte molt important per tal d'aconseguir una societat més preparada per als reptes de futur”. L’alcalde subratlla que Cerdanyola és una “ciutat amable, que mira i pensa en les persones que hi viuen, que se sent orgullosa de la seva història però que vol avançar i que entoma el present com un repte ple d’oportunitats i que mira al futur amb optimisme”.

Per la seva banda, Javier Lafuente insistia en la importància de fomentar l’intercanvi de coneixement i afavorir l’accés de la ciutadania a la cultura, tot insistint que la col·laboració entre les institucions i agents socials del país és el camí correcte.

Retransmissió de l'acte de lliurament dels Premis Literaris 2020 i 2021

L’acte va comptar també amb l’actuació on line de Poètic Trio amb l’espectacle Al mar Maragall, un recull de poemes musicats de Joan Maragall dedicats al mar com La ginesta, El pi d’Estrac, Mar escumejanta!, La tardor o Els pins i el mar.

........................................................

Fotografies de Nuria Puentes

Galeria d'imatges