Una Audiència Ciutadana amb més debat que el Ple
30 de gener de 2023 a les 9:47La primera Audiència Ciutadana de l’any va comportar més debat que la pròpia sessió plenària de gener amb tres qüestions tractades: l’ordenança de terrasses a la via pública, l’impacte en la mobilitat i la contaminació de la futura zona logística als terrenys de l’antiga fàbrica d’Aiscondel i les queixes del col·lectiu de la Policia Local sobre les condicions de les seves instal·lacions de treball i les seves retribucions.
Veïns del carrer de Santa Marcel·lina, a l’alçada de la plaça de la Torre Vermella, destacaven que l’ocupació de la via pública per part de les terrasses “impacta en la convivència” , tot explicant que “són necessàries però ningú les vol sota casa seva”. Els veïns es queixen que l'ordenança que ha de regular aquest tema s’està tramitant sense diàleg amb les associacions veïnals i per tant no està consensuada. Per al portaveu veïnal, els horaris nocturns de les terrasses que preveu l’ordenança perjudica el descans de les persones que viuen al seu costat com treballadors, nens o persones malaltes. Per això, els veïns reclamen la creació d’una mesa de participació real amb presència veïnal i de tots els grups polítics.
La regidora d’Espai Públic, Eulàlia Mimó, destaca que s’han rebut al·legacions a l’ordenança i moltes són en relació als horaris, per la qual cosa es valoraran adequadament ja que, indica, la voluntat és que el text sigui equilibrat i que la regulació es compleixi amb rigor.
Per la seva banda, des de l’oposició destacaven que l’ordenança que regula les terrasses és un tema complex amb interessos contraposats de veïns, usuaris i hostalers, però que l’ordenança és necessària. Diversos grups van coincidir amb els veïns en la queixa de falta de participació de ciutadania i grups polítics en l’elaboració de la nova regulació, més enllà del període d'exposició pública.
Impacte de la zona logística a l'antiga Aiscondel
Un altre grup de veïns mostrava la seva preocupació per l’impacte en la mobilitat, en el medi ambient i en la salut de les persones de la posada en marxa de la zona logística que es farà a les antigues instal·lacions d’Aiscondel, al sector La Clota. La portaveu veïnal preguntava “on cau la balança, a la part econòmica o a la del benestar?” i manifestava que l’activitat econòmica que vagi a aquests terrenys hauria de tenir poc impacte ambiental i de mobilitat.
Des del govern, Eulàlia Mimó recorda que els terrenys estan qualificats com zona industrial amb usos permesos d'industria, magatzem o logística i que l’ús que hi haurà a la finca serà logístic, però “no d’un gran magatzem tipus Amazon”. La regidora d’Urbanisme manifesta que s’està realitzant un Pla de Millora Urbana que inclourà l’estudi de mobilitat generada i que comportarà condicionants com la prohibició d'entrar als magatzems pel carrer de Santa Anna, sinó que els vehicles hauran d’entrar pel carrer d’Or; la regulació semafòrica en els accessos a la carretera N150, la instal·lació de arades de transport públic o l’ampliació de la xarxa d’espais per a vianants i bicicleta, entre d’altres.
Mimó recorda que l’activitat econòmica generarà llocs de treball en una zona que s'està revitalitzant amb, per exemple, les pistes de tennis que ja estan en marxa.
Policia Local
Pel que fa a l’altre punt protagonista de l’Audiència Ciutadana, integrants de la Policia Local de Cerdanyola tornaven a protestar a la sala de plens municipal amb queixes tant pel que fa a les condicions com l'autoseguretat de les instl.lacions, que consideren molt precàries, i la infradotació de la plantilla, agreujada per raons econòmiques “que fan que aquesta sigui una policia de pas” per a molts agents que s’incorporen a la Policia Local de Cerdanyola i marxen poc després. Els representants sindicals del col·lectiu reiteraven greuges salarials de la plantilla municipal al complet en relació a la dels treballadors d'altres municipis de l'entorn, també més petits i menys poblats, i l'incompliment d'acords ja presos i aprovats, especialment en relació a la Policia Local.
La regidora de Recursos Humans, Pepi Rivera, insisteix que el govern aposta per un servei de Policia Local de màxima qualitat i per això és imprescindible treballar amb la plantilla. Rivera indica que s’han produït millores i n’hi ha avenços propers en qüestions com el Plus de festivitat, però recorda que “el marc de negociació no és l'audiència ciutadana, sinó la mesa general de negociació” i, en el cas de les condicions de les instal.lacions, de la comissió de salut i seguretat laboral.