Una empresa del PTV presenta una nova tecnologia per a la cocció del pa
14 de desembre de 2006 a les 0:00L’empresa de Cerdanyola, Industrial Dielectric Heating, ubicada al Parc Tecnològic del Vallès, ha presentat un dels projectes sel.leccionats pel programa CETPAR, una experiència pilot de suport a la creació d'empreses tecnològiques. RFOOD és una tecnologia d'escalfament industrial que, segons fonts empresarials, permet un control precís i uniforme de l'humitat, estalvi energètic i una reducció del temps de procés. Aquesta tecnologia, fruit de l'R+D realitzat a les instal·lacions PTV s’ha presentat al congrés REDEPYME, celebrat a Madrid.
El projecte, seleccionat pel programa CETPAR de l'Associació de Parcs Científics i Tecnològics d'Espanya i el Ministerio de Industria, va presentar al seu estand les aplicacions desenvolupades per millorar el rendiment de les línies industrials de panificació, especialment pel que fa al control de la humitat final. Aquesta tecnología permet obtenir un assecat i una cocció homogenis. El projecte RFOOD combina aquesta tecnologia amb línies ja existents per aconseguir un augment en la producció de fins a un 40 percent .
A més de l'aplicació en la indústria de panificació, s'ha demostrat que també pot aplicar-se aquesta tecnologia a processos d'assecat de ceràmica. En aquest sector els majors avantatges són la reducció del temps d'assecat de diversos dies a pocs minuts i la reducció de pèrdues per trencament en la manipulació addicional de peces fràgils. L’empresa destaca que els dos avantatges es tradueixen en una reducció de costos i un augment de producció fàcilment quantificables.
Industrial Dielectric Heating
L’empresa neix en el PTV, en el marc del programa pilot CETPAR, a partir de la iniciativa de la Dra. Maria Benelmekki. El projecte té les seves arrels en les experiències sobre escalfament dielèctric d'aliments realitzades per ATIPIC, una empresa fundada el 1998 al PTV especialitzada en el desenvolupament d'aplicacions industrials utilitzant Ciència i Tecnologia de Materials.
El Programa CETPAR
El Ministerio de Industria Turismo y Comercio i l'Associació de Parcs Tecnològics d'Espanya (APTE) van seleccionar 52 empreses de nova creació per incloure-les durant l'any 2006 dins del programa CETPAR per a la Creació d'Empreses Tecnològiques en Parcs. 9 d’aquestes empreses són del PTV.
Les 9 empreses de Cerdanyola seleccionades aposten molt especialment per projectes de recerca més desenvolupament a diversos sectors industrials: AB-Biotics -indústria alimentària-, Activery Biotech -farmacologia-, Advancare -medicina i ciències de la salut-, Dermotics -dermatologia-, Investigaciones Veterinarias -salut animal-, RFOOD/Atipic -productes agroalimentaris-, Sol3g, Sistemes Solars de Tercera Generació -energies alternatives-, SAI, Soluciones Analíticas Instrumentales -consultoria i anàlisis químics- i Somnoalert, Atipic & Advancare -sistema de preavís de fatiga i somnolencia en automoció-.
Les empreses del PTV estva previst que rebessin 270.000 euros en forma de subvenció directa i formació, però el programa CETPAR seleccionava un total de 52 projectes de cinc parcs tecnològics a Andalusia, Galícia, el País Basc, Castella-Lleó i Catalunya que, en el seu conjunt, reben una subvenció de 1.300.000 euros. A més, si el desenvolupament dels projectes es fa de manera ferma les empreses seleccionades podrien accedir a crèdits participatius d'un milió d'euros.